* Fotoğraf: EPA, AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler (BM) ile Avrupa Birliği Myanmar’da bu sabah gerçekleşen darbeyi kınadı, gözaltına alınan iktidar partisi yöneticilerinin serbest bırakılması istendi.
Türkiye’den de Dışişleri Bakanlığı kınama açıklaması yayınladı.
Darbeyi ayrıca, ABD, Avustralya, Japonya, Hindistan, Singapur, Endonezya, Yeni Zelanda da kınadı.
Myanmar ordusu bu sabah darbe yaptı, Devlet Başkanı Win Myint gözaltına alındı; iktidar partisi ise halka, askeri diktatörlüğe karşı çıkma çağrısı yaptı.
BM: Derin endişe duyuyoruz
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar'da ordunun yönetime el koymasını ve sivil hükümet yetkililerini tutuklamasını kınadı.
Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, Myanmar'da ordunun tüm yasama, yürütme ve yargı yetkilerine el koymasından derin endişe duyduğunu belitti.
AB: Myanmar halkı demokrasi istiyor
Avrupa Birliği (AB), Myanmar'daki askeri darbeyi kınayarak gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medyadaki mesajında Myanmar ordusuna ülke genelindeki baskınlarda yasa dışı şekilde gözaltına alınan çok sayıda kişiyi serbest bırakma çağrısında bulundu.
Michel, “Seçimlerin sonucuna saygı gösterilmeli ve demokratik süreç, yeniden tesis edilmeli” ifadesini kullandı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de darbeyi kınadığını söyledi: Seçim sonuçlarına ve anayasaya saygı gösterilmeli. Myanmar halkı demokrasi istiyor. AB, onların yanındadır.”
ABD: Demokratik kurumları destekliyoruz
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Myanmar'daki darbe sürecinden endişe duyduğunu ve Myanmar'ın demokratik kurumlarını güçlü bir şekilde desteklemeye devam ettiğini açıkladı:
“ABD, Myanmar ordusunun, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii ile diğer sivil yetkilileri gözaltına alması dahil ülkedeki demokratik geçiş sürecinin altını oymak üzere attığı adımlardan endişe duyuyor.”
ABD Başkanı Joe Biden'ın Myanmar'daki darbeye ilişkin Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'dan bilgi aldığını belirten Psaki, “Myanmar'ın demokratik kurumlarına desteğimizi sürdürüyor, bölgesel ortaklarımızla koordinasyon içerisinde orduya ve diğer tüm taraflara demokratik normlara ve hukuk devleti esaslarına uymaları ve gözaltına alınanların bugün serbest bırakılması çağırısında bulunuyoruz” dedi.
ABD'nin Myanmar'daki seçim sonuçlarını değiştirmeye veya ülkenin demokratik geçiş sürecini engellemeye yönelik tüm girişimlere karşı olduğunu kaydeden Psaki, “Bu adımlar geri atılmazsa ABD, sorumlulara karşı adım atacak” dedi.
Psaki, ABD'nin Myanmar halkının yanından olduğunu da ekledi.
Türkiye: Seçilmiş liderler serbest bırakılsın
Dışişleri Bakanlığı, “Myanmar Silahlı Kuvvetlerinin bugün yönetime el koymasını derin endişeyle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz. Türkiye her türlü darbeye ve askeri müdahaleye karşıdır” açıklamasını yaptı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Myanmar'da halkın serbest iradesiyle oluşan yeni parlamentonun en kısa sürede toplanması, seçilmiş liderlerin ve demokratik kurumların önüne konulan engellerin süratle kaldırılması çağrısında bulunuldu.
“Gözaltına alındığı bildirilen tüm seçilmiş liderlerin, siyasi şahsiyetlerin ve sivillerin derhal serbest bırakılmalarını bekliyoruz.” (AS)