*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye'nin tartışmalı sularda sondaj yapan gemileri için NAVTEX ilanlarını uzatmasıyla ilgili "Olaylar umduğumuz gibi gelişmedi" dedi.
Doğu Akdeniz'de yaşanan sontaj geriilimi sonrası Türkiye ve Yunanistan arasında arabulucu konumunda olan Almanya'nın Başbakanı, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye yaptırabileceğine işaret etti.
"Bu konuyu konuşmakta uzlaştık"
"Türkiye'nin tartışmalı bölgede doğal gaz aramasını, 10 Aralık'ta yapılacak bir sonraki AB zirvesinde masaya yatırma konusunda uzlaştık. Bu konuda hiçbir soru işareti yok" diyen Merkel ekledi:
"O zamana kadar yaşanacak gelişmeleri izleyeceğiz ve ona göre bir karar vereceğiz. Şu an başka bir şey söyleyemem ama bugüne kadar olayların umduğumuz şekilde gelişmediğini söyleyebilirim."
"Ankara birlikten kopuşunu anlamalı"
"Ankara, bu tavrının Birlik'ten kopuşunu derinleştirdiğini anlamalı" şeklinde konuşan Merkel, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin Kıbrıs ile ilgili son açıklamaları ve Birleşmiş Milletler kararlarıyla uyumlu olmayan adımları, tansiyonu daha da yükseltiyor. Pozitif gündeme dönüş için Türk tarafında temelden bir tavır değişikliği gerekiyor. Biz pozitif gündeme dönmeyi umuyoruz."
- Kıuzey Kıbrıs yönetimi, 1974'ten bu yana kapalı olan Maraş bölgesini açmıştı. 15 Kasım'daki tek taraflı ilan edilen Kıbrıs yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Maraş'ı ziyaret etmişti. Erdoğan ziyaretinde "iki devletli bir çözüm" önerisi yapmıştı.
Fransalı bakan sinyal vermişti
Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakanı Clément Beaune Pazar günü yaptığı açıklamada Fransa'nın Türkiye'ye karşı Avrupa Birliği'nin (AB) sektörel "ekonomik yaptırımları" olasılığını gündeme getirdiğini söylemişti.
Clément Beaune, "Bazı ekonomik sektörlerde yaptırımlar olasılık dahilinde" derken, bazılarına karşı halihazırda uygulanmış olan bireysel yaptırımlar da dahil olmak üzere "tüm seçenekler masada" şeklinde konuşmuştu.
En son neler oldu?
- 2 Ekim'deki Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nde, "Türkiye'nin yapıcı ve olumlu bir çaba göstermesi halinde" Türkiye-AB pozitif gündemini başlatmak üzere mutabık kaldıkları açıklandı.
- Oruç Reis gemisi Yunanistan ve Türkiye arasında NATO nezdinde başlayan diyaloglar sırasında 13 Eylül'de Antalya Limanı'na çekildi. (Türkiye geminin bakım için çekildiğini açıkladı.)
- Oruç Reis gemisi, 12 Ekim'de 22 Ekim'e kadar sürecek yeni NAVTEX (denizcilere duyuru) ilanın ardından Antalya Limanı'ndan tekrar ayrıldı.
- AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis'i yeniden Doğu Akdeniz'e gönderme kararını kınadı.
- Türkiye, 1 Kasım'da yeni bir NAVTEX ilanı yaptı.
(PT)