*Fotoğraf: AA.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararıyla 1974 yılında yerleşime kapatılan Kuzey Kıbrıs'ın Gazimağusa şehrine bağlı Maraş, 46 yıl aradan sonra bugün tekrar açıldı.
Maraş'ta kamuya ait olan sahil bölümünün bir kısmı ve Demokrasi Caddesi'ne siviller ilk kez adım attı. Kapalı Maraş'ın bir kısmı belirli kurallarla 09.00-17.00 arasında gezilebilecek.
Peki süreç nasıl başladı?
"İkinci Kıbrıs Barış Harekatı" sonrasında Maraş, adayı ikiye ayıran yeşil hat üzerinde kalması nedeniyle BMGK kararıyla 1974'te boşaltıldı ve iskana kapatıldı.
- BMGK'nin aldığı 550 sayılı kararda, "Maraş'ın herhangi bir bölümüne kendi sakini dışındaki insanların yerleştirilmesi çabalarını kabul edilmez olarak niteler ve bu bölgenin BM yönetimine devredilmesi çağrısında bulunur" denildi.
*1960'lı 1970'lı yıllarda Maraş Sahili.
Takas bile seçenekler arasındaydı
O yıllarda otelleri ve sahiliyle dünyanın önde gelen turizm merkezleri arasında gösterilen Maraş'ın yeniden açılması için bulunulan girişimler sonuçsuz kalmıştı.
Gazimağusa şehri sınırları içinde kalan ancak girişin yasak olduğu bölge, Ada'daki taraflar arasında yapılan müzakerelerde de defalarca masaya gelmiş hatta takasta kullanılması dahi görüşülmüştü.
Nasıl tekrar gündeme geldi?
Uzun senelerden sonra Maraş konusu 2015 yılındaki Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında gündeme geldi.
Şu anki Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı: "Bir cesetle yan yana yaşamak yerine kapalı Maraş, capcanlı, insanların yaşadığı, gelir elde ettikleri, iki tarafın müteahhitlerinin iş yaptığı, gençlerinin iş bulduğu bir alan haline gelsin" dedi.
Ve envanter çalışmaları başladı
Geçen yıl 18 Haziran'da toplanan Kuzey Kıbrıs Bakanlar Kurulu bir karar alarak Maraş'ın yeniden açılması ve bunun için uzman bir ekibin bilimsel envanter çalışması yapması kararını duyurdu.
Aynı yıl Temmuz ayında Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Kudret Özersay kente giderek envanter çalışmalarına katıldı.
Kuzey Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Benter şu açıklamayı yaptı:
"Lala Mustafa Paşa Kıbrıs'ı fethettiğinde parasını vererek bu bölgeyi satın almış ve kendi adına kurulan vakfa devretmiş. Bölgenin 300 yıl vakıflara ait olduğu konusunda pek çok bilgi ve belge var."
Vakıf Kanunu'na aykırı mı?
Kapalı Maraş'ın tamamının vakıf malı olduğunu söyleyen Benter, kentte ayrıca tapuları Abdullah Paşa ve Bilal Ağa vakıflarına ait yerler olduğuna da işaret ederek Ada İngiltere kontrolündeyken arazilerin vakıf kanununa aykırı şekilde el değiştirdiğini söyledi.
Özersay da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Maraş'ta sadece vakıf mallarının değil kişilere ait mülkiyet haklarının da korunacağını bildirdi.
(PT)