*Fotoğraf/ AA (Arşiv).
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye, Akdeniz'de sismik arama çalışmaları yürütecek Oruç Reis gemisi için yeni Navtex ilan etti. Navtex 23 Ağustos tatihine kadar geçerli olacak.
- NAVTEX nedir? Uluslararası orta frekansta gemilere olası tehlike, emniyet ve hava raporları ve uyarılarını otomatik olarak yazılı bir şekilde veren haberleşme sistemi. Cihaz, kıyıdan 740 km uzaklıkta tek yönlü yayın yapan kıyı istasyonundan otomatik olarak veri alır.
Oruç Reis gemisi, Temmuz ayında da Navtex ilan ederek Meis Adası açıklarında çalışmalarını başlatmış. ardından Yunanistan ve Türkiye arasında arabuluculuk yapmaya çalışan Almanya'nın çağrısı üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Oruç Reis'in çalışmalarına ara verildiğini ifade etmişti.
Yunanistan Dışişleri: Yasa dışı
Türkiye'nin Oruç Reis gemisini Meis adasının güneyine sismik araştırma için göndermesine Yunanistan'dan tepki geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Ankara'nın yeni yayınladığı Navtex' için 'yasadışı' açıklamasını yaptı.
Açıklamada Türkiye'ye sismik araştırmaya son verme çağrısı yapılırken, Ankara'nın adımları 'bölgede barış ve güvenliğin altını oyan provokatif, yasadışı eylemler' olarak değerlendirildi.
Atina'nın açıklamasında "Yunanistan herhangi bir şantajı kabul etmeyecektir. Egemenlik haklarını kullanacaktır" denildi.
Kalın: Deniz yetki alanımızda
Pazar akşamı CNN Türk yayınına konuk olan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, şunları söyledi:
"Adres olarak tarafsız bölge Berlin'e gittik Orada görüştük bu konuyu.
"Biz tam anlaşmış idik, mutabık kaldık. Hatta Dışişleri Bakanlıklarımız bu konuda ortak açıklama yapmak için metin üzerinde dahi mutabık kaldı. Bizim açıklamamızdan bir gün önce Yunanistan Mısır ile böyle bir anlaşma yaptığını açıkladı."
Kalın, Yunanistan'ın Mısır'la yaptığı anlaşmanın olası bir uzlaşıyı ortadan kaldırdığını söyleyerek şunları ekledi:
"Mısırla yapılan anlaşma ilan edildiği an Cumhurbaşkanımızdan talimatı net bir şekilde aldık. 'Görüşmeleri durduruyorsunuz Almanlara da Yunanlılara da bildirin, biz bu müzakereleri başlatamıyoruz.
"Yunanistan'la Mısır'ın yaptığı anlaşmada bizim için yok hükmündedir.' Çünkü bu gene Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de dışarıda bırakmaya ve bizi Antalya Körfezi'ne mahkum etmeye dönük bir hamle.
"Bizim bunu kabul etmemiz söz konusu bile değil. Doğu Akdeniz konusunda bizim iki temel konumuz var, birisi bizim kendi deniz yetki alanlarımız, ikincisi de Kıbrıs Türklerinin hak ve menfaatleri.
"Bunları biz bir bütün olarak görüyoruz ayrı gibi görünse de bunlar son tahlilde Doğu Akdeniz'in bir parçasıdır ve Türkiye'yi orada Doğu Akdeniz'e hapsedecek hiçbir girişime onay vermemiz söz konusu değil."
Sondaj tartışmaları 2010'da başladı2010 yılı Aralık ayında Kıbrıs Kıbrıs Rum kesiminin tek taraflı olarak İsrail'le Kıta Sahanlığı Anlaşması imzaladı. Kıbrıs Rum kesiminin sondaj faaliyetlerine başlandığını açıklanması üzerine dönemin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu arasında 21 Eylül 2011'de New York'ta Kıta Sahanlığı Sınırlama Anlaşması imzalandı. Sondaj sorunu, o tarihten beri karşılıklı açıklamalarla Kıbrıs sorununa paralel olarak gündeme gelmeye devam etti. |
(PT)