*Türkiye ve Libya liderleri anlaşmayı 27 Kasım'da İstanbul'da imzalamıştı. Fotoğraf: AA.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye ile Libya mutabakatının yankıları Yunanistan ve Kıbrıs'ta sürerken Resmi Gazete'de bugün mutabakatla ilgili bir karar yayınlandı.
9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 3. maddesi gereğince verildiği belirtilen karar 27 Kasım'da İstanbul'da imzalanan karar anlaşmanın yürürlük tarihini 8 Aralık 2019 olarak açıklıyor.
Ancak karar 12 Aralık'ta Anadolu Ajansı (AA) ve Resmi gazete tarafından yayınlandı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan karar, bir anlamda tam adı "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"ndan vazgeçilmeyeceğini söylüyor.
Peki Türkiye-Libya anlaşması neden dünya nezdinde tepki çekti?
En son ne oldu?
Yunanistan, Salı günü Türkiye ile Libya arasında yapılan anlaşmaya Birleşmiş Milletler nezdinde itirazda bulundu.
Anlaşmanın "kötü niyetle" yapıldığını kaydeden Yunanistan yönetimi sonucun bölgede istikrarsızlık olabileceğini savundu.
Yunanistan ayrıca, anlaşma nedeniyle AB'den Türkiye ve Libya'ya yönelik yaptırımlar konusunda bir çerçeve oluşturulmasını talep etti.
Anlaşma sonrası Yunanistan Libya'ya nota vermiş, Libya'nın Atina Büyükelçisi'ni sınır dışı etmişti.
Anlaşmaların içeriği ne?
- Türkiye ve Libya'nın uluslararası alanda tanınan hükümeti, Akdeniz'de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ile güvenlik ve askeri işbirliğinin genişletilmesine yönelik anlaşmalar imzalamıştı.
- Anlaşmanın Türkiye'yle Yunanistan ve Mısır arasındaki enerji kaynakları gerilimini artıracağı düşünülüyor.
- Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Libya ile imzaladığı Doğu Akdeniz'de iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen haritayı paylaşmıştı.
- Haritaya göre Yunanistan'ın Girit Adası'nın güneydoğusunda Türkiye ile Libya arasında 18.6 mil (29.9 km) uzunluğunda bir deniz sınırı öngörülüyor.
- Anlaşma sonrası Yunanistan Libya'ya nota vermiş, Avrupa Birliği ise acil belge isteyerek Ankara'dan konuyu açıklamasını istemişti.
Kıbrıs'ta neler oluyor?
Kuzey Kıbrıs yönetimi Mısır ve Yunanistan Türkiye'yle Libya arasında varılan anlaşmanın uluslararası hukuka uygun olmadığını savunuyor.
Bu da Türkiye'nin Yavuz gemisini bölgeye göndermesiyle süregelen krizlerden biri olmaya devam ediyor.
TIKLAYIN - Parsel Parsel Doğu Akdeniz Gerilimi
Sondaj tartışmaları ve Kıbrıs2010 yılı Aralık ayında Kıbrıs Kıbrıs Rum kesiminin tek taraflı olarak İsrail'le Kıta Sahanlığı Anlaşması imzaladı. Kıbrıs Rum kesiminin sondaj faaliyetlerine başlandığını açıklanması üzerine dönemin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu arasında 21 Eylül 2011'de New York'ta Kıta Sahanlığı Sınırlama Anlaşması imzalandı. Sondaj sorunu, o tarihten beri karşılıklı açıklamalarla Kıbrıs sorununa paralel olarak gündeme gelmeye devam etti. |
(PT)