Atölye BİA’nın düzenlediği Uygulamalı Podcast Atölyesi’nin üçüncü gün oturumu, 14 kişinin katılımıyla bugün yüz yüze şekilde devam etti.
Atölyenin ilk iki günü 2-3 Mart tarihlerinde online şekilde gerçekleşmişti. Atölyenin eğitmeni ise Podfresh Eğitim Koordinatörü Çağrı Küpeli.
TIKLAYIN - Uygulamalı Podcast Atölyesi'nde ilk gün: Podcast nedir?
TIKLAYIN - Uygulamalı Podcast Atölyesi'nde ikinci gün: A'dan Z'ye podcast
Uygulamalı Podcast Atölyesi'nin sonunda, katılımcılar podcast atölyesinde edindikleri teknik ve teorik bilgilerle, podcast yayıncısı olabilecek donanımı pratik olarak uygulama imkanına erişecek.
Neden hikaye anlatıyoruz?
Atölyede bugün;
- Podcast ve hikaye anlatıcılığı
- Podcast 101 hatırlama
- Hikaye anlatıcılığı nedir?
- Podcast ve hikaye anlatıcılığı önemi üzerine konuşuldu.
Atölye, katılımcıların gruplar oluşturarak, en sevdikleri hikayeleri birbirlerine anlatmasıyla başladı.
Çağrı Küpeli, katılımcılara “Neden hikaye anlatma gereği duyuyoruz?” diye sordu ve ardından katılımcılardan bir hikaye yazmalarını istedi.
Katılımcılar daha sonra yazdığı hikayeleri anlattı. Hikayeler üzerine konuşuldu.
Hikaye anlatıcılığının bileşenleri
Hikaye anlatıcılığının bileşenlerini Küpeli şöyle sıraladı:
- Konuya karar vermek
- Amaç ve mesaj nedir?
- Duyguları nasıl aktaracağız? (Öncesi, o an ve sonrasında)
- Hedef kitlemiz kimler?
- Mekanı seçmek
- Zamanı seçmek
- Çatışmaya yer vermek
- Kahraman ve karakterleri oluşturmak
- Olay örgüsü
Öğle arasından sonraki atölye oturumunda hikaye yazma teknikleri konuşuldu.
6 parçalı hikaye tekniği
Küpeli, hikaye anlatıcılığı ile ilgili şunları söyledi:
“Hikaye anlatmak için kullanılan çeşitli teknikler var. Ben “6 Parçalı Hikaye Tekniği”ni çok seviyorum. Hem basit hem de kolayca bir hikaye örgüsünü ortaya çıkarıp sonra bunu detaylandırarak hikayemizi ve karakterlerimizi genişletebiliyoruz. Bunun yanısıra en çok bilinen Joseph Campbell’in Kahramanın Yolculuğu tekniği. Neredeyse popüler tüm filmler ve bildiğimiz mitler bu tekniğin kullanıldığını görebiliyoruz.
“Dağ yapısı adındaki hikaye tekniğinde ise başlayan bir olay ile bazı meydan okumalar zorluklar görürüz ve her şey bir doruk noktasına ulaşır ve ardından sonuca ulaşır bunu görürüz. Bu genel bir hikaye anlatma tekniği diyebiliriz. Bunun gibi pek çok teknik var.
Bu yazımda bu tekniklerin detaylarından çok, hepsinin ortak noktası olan ‘çatışma’dan da bvahsetmek istiyorum. Çatışma, hikayelerin okuyan, izleyen ve dinleyen herkesin merakını uyandırması en önemli araçlardan birisi. Star Wars evreninde Darth Vader ile karşılaşmak üzere olan Luke’u izlemek ve nasıl sonuçlanacağını merak etmek heyecanla ilerletiyor.
“Ya da Harry Potter’ın her filmde merakla ilerlerken başına gelecek zorlukların o bölümdeki düşmanı ile karşılaşmasına doğru götürürken gördüğümüz çatışmalar bizi kitaba ya da ekrana bağlıyor. Bu da bizim içimizdeki uyanan merakla daha keyif almamıza ya da acaba ne olacak hissiyle ilerlemizi sağlıyor.
“Dolayısı ile tekniklerin hepsinde çatışma yaratmak ve bu çatışmaları uzun ve gizemli bir şekilde sunmak hikayeleri eğlenceli kılıyor. Roman, öykü, dizi, film, tiyatrolar vb. hepsi çatışma üzerinden kurgulanıyor.”
Tekniklerin ardından katılımcılar yazdıkları hikayeleri sese dönüştürdü.
Atölye yarın sona erecek.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. * Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. * 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. * 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
(SO)