Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Türkiye'nin, 2015'te imzalayan 197 ülkeden biri olmasına rağmen onaylamadığı Paris İklim Anlaşması bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda görüşüldü.
Dün TBMM Dışişleri Komisyonu'nda oy birliğiyle geçen teklif, Genel Kurul'da 353 oyla kabul edildi.
Türkiye anlaşmanın yürürlüğe girdiği 2016'dan bu yana Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ile birlikte onaylama sürecini tamamlamayan 6 ülke arasında yer alıyordu. Ayrıca Türkiye, anlaşmayı onaylamayan tek G20 ülkesi konumundaydı.
Genel Kurulda daha sonra Kullanılmış Yakıt İdaresinin ve Radyoaktif Atık İdaresinin Güvenliği Üzerine Birleşik Sözleşmeye Türkiye Cumhuriyeti'nin Beyanlarla Birlikte Katılmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi ile 28 Ocak 1964 Tarihli Ek Protokol ve 16 Kasım 1982 Tarihli Protokol ile Değiştirilen 29 Temmuz 1960 Tarihli Nükleer Enerji Alanında Üçüncü Şahıslara Karşı Hukuki Mesuliyete Dair Sözleşmeyi Değiştiren Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi de görüşülerek kabul edildi.
TIKLAYIN - Paris İklim Anlaşmasının onaylanması ne anlama geliyor?
Paris İklim Anlaşması
Paris İklim Anlaşması, ülkelere bir azaltım hedefi koymazken, taraf ülkelerin kendi iradeleriyle belirlediği ulusal katkı beyanlarının küresel ısınmayı iki derecenin, mümkünse 1.5 derecenin, altında tutmayı ve bu amaç için de ülkelerin ortak çalışmasını sağlamayı hedefliyor.
Gelişen ülkelere ise gelişmiş ülkelerce teknolojik ve mali destek sağlaması isteniyor.
TIKLAYIN - 10 soruda Paris İklim Anlaşması
Türkiye'nin beyannamesi
Türkiye'nin BM Sekreteryası'na sunulan Niyet Edilen Ulusal Katkı Beyanı'nda, 2012'de 430 milyon ton olan toplam sera gazı emisyonlarının, azaltım önlemleri ile 2030'da 929 milyon tona kadar çıkarabileceği belirtildi. Başka bir deyişle Türkiye sera gazı emisyonlarını azaltma taahhüdü vermedi, iki katından fazla artırabileceğini söyledi.
Türkiye bunu yaparken, eğer hiç önlem alınmazsa emisyonlarının 2030'da 1 milyar 175 tona çıkacağını, verilen beyanla bu miktarın 929 milyon tonda tutulacağını ifade etti. Bu beyanını da "artıştan yüzde 21 oranında azaltım" olarak tanıttı. Türkiye'nin resmi planlarında 2030 sonrasındaki dönemde de sera gazı emisyonunu azaltmaya yönelik bir hedefi bulunmuyor. (KÖ)