Haberin İngilizcesi için tıklayın
TEMA Vakfı'nın orman yangınları için açtığı fidan bağışı kampanyasında Cengiz Holding'in 50.000 TL'lik fidan bağışını reddettiği iddia edildi.
DW Türkçe'nin haberine göre, TEMA Vakfı aralarında Cengiz Holding'in de bulunduğu bazı şirketlerin yaptığı fidan bağışlarını geri çevirdi.
Geçen hafta başlatılan kampanyaya çok sayıda yurttaş destek olmuştu. Bireysel bağışların yanında kurumsal bağışların da alındığı belirtilirken TEMA'nın bazı şirketlerin bağışlarını geri çeviridği aktarıldı.
Bunların içinde çok sayıda kamu ihalesi alan ve çevreye zarar verdiği gerekçesiyle eleştirilen Cengiz Holding de bulunuyor.
TIKLAYIN - Cengiz Holding "meyve verecek ağaçları" nasıl yok etti?
Cengiz Holding'in icraatleriyle neden olduğu bazı ekolojik yıkımlar:
İstanbul 3'üncü Havalimanı
Holding, İstanbul 3. Havalimanı projesinin 52 milyonluk ihalesini Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon ile beraber kazanan şirketlerden biriydi. Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda kesilecek ağaç sayısının 2 buçuk milyon olacağı açıklanmıştı.
Cerattepe'de maden
Cengiz Holding'in bünyesinde bulunan Eti Bakır, Artvin'e kuş uçuşu 4 kilometre uzaklıktaki Cerattepe'de, 2016'da maden arama ve çıkarma çalışmalarına başladı. Cerattepe, Cengiz Holding gelmeden önce Türkiye'nin ve dünyanın en zengin bitki örtüsüne sahip noktalarından ve kuşların göç güzergahlarından biriydi.
Kazdağları'nda maden
Kazdağları'nda 200 bin ağacı kesen Kanada firması Alamos Gold'un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik, 13 Ekim 2019'da dolan inşaat ruhsatının yenilenmemesinden dolayı bölgedeki çalışmalarına son vermiş, bu sayede doğa kendini yenilemeye başlamıştı.
Cengiz Holding, yıllardır bölgede arama faaliyetlerini sürdüren Truva Bakır İşletmeleri A.Ş maden işletmesini, Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resorurces'dan 55 milyon dolara aldı. Holdingin 2020 Eylül ayında Halilağa Bakır Madeni projesi için düzenlemek istediği ÇED toplantısı halkın direnişiyle karşılaşınca yapılamadı.
Hasankeyf Ilısu Barajı
12 bin yıllık tarihi kent olan Batman'ın Hasankeyf ilçesi, dünyada korunması gereken alanlar içinde UNESCO tarafından belirlenen 10 kriterden 9'una sahip bir yerdi.
Cengiz Holding-Nurol ortaklığı ile Dicle Nehri üzerinde inşa edilen Ilısu Barajı'nın su toplaması sonucunda, kentin 12 bin yıllık tarihi, Hasankeyf ve 40 köy bütünüyle sular altında kaldı. 60 köyde de evlerin ve tarım arazilerinin büyük bir bölümü, hayvan ve bitki türleri suya gömüldü.
Cengiz Holding'den açıklama
Öte yandan cengiz Holding söz konusu karar ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
"Bildiğiniz gibi iki haftadır, Türkiye'nin farklı bölgelerinde ormanlık alanlarda çıkan yangınlara karşı ülke olarak büyük bir mücadele veriyoruz. Bizim de bu yangın nedeniyle içimiz yanıyor; tüm Türkiye gibi büyük üzüntü içindeyiz. Yangın süresince gerek devlet kurumlarıyla gerekse sivil toplum kuruluşlarıyla çok yakın çalıştık. Bu kapsamda her konuda desteklerimizi yapıyoruz; yapmaya da devam edeceğiz.
Böyle bir ortamda; Türkiye'nin her yanı yangınla çevriliyken TEMA'nın bizim bağışımızla ilgili yaptığı açıklamayı kamuoyunun takdirine bırakıyoruz."
(NÇ/AÖ)