Aile Bakanlığı, bir süre önce 81 ilin Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlükleri’ne “Aile Çalıştayı” düzenlenmesi için bir yönerge gönderdi.
Bu yönergeye göre, konunun tarafları olan tüm sivil toplum örgütleri temsilcileri çalıştaylara davet edilecekti.
Yine yönergede konu başlıkları olarak, “İklim ve Aile”, “Aile ve Çocuk”, “Ailede Eşitlik ve Adalet”, “Aile ve dijitalleşme” olarak belirtildi ve bu başlıklarda fikir alışverişi yapılacağı ifade edildi.
Yönergede bu çalıştayların 9-23 Eylül tarihleri arasında yapılıp bitirilmesi isteniyordu.
İl müdürlükleri harekete geçti, 21’inden itibaren Aile Çalıştay’ları illerde yapılmaya başlandı.
Ancak, yönergede sadece yazı olarak kalan bir bölüm vardı ki oda aile konusunda çalışan tüm sivil toplum örgütleri ve tarafların toplantılara çağrılmasıyla ilgiliydi.
Örneğin İstanbul, Ankara, Kastamonu, Diyarbakır, Zonguldak’ın da aralarında olduğu baroların kadın hakları merkezi toplantıya davet edilmedi veya son anda “biz sizi unutmuştuk, gelin” denilerek davet edildi.
Giresun, Trabzon, Konya, İzmir gibi illerdeki barolar Aile Çalıştayı’na davet edildi.
“Gelecek sürecin ön hazırlığı”
bianet’e konuşan feminist avukatlar, Meclis açıldığında AKP-MHP iktidarının gündeminde olan Anayasa değişikliği ve Medeni Yasa’daki düzenlemelere dair il bazlı bir çalışma yapıldığı, özellikle LGBTİ+ karşıtı yeni Anayasa için bir zemin hazırlandığı görüşünde.
Muhafazakar ve kendi politik görüşlerine yakın sivil toplum örgütleri ile yapılan bu görüşmeler sonrası “Değişikler için STK’lerden görüş aldık” algısının yaratılacağını belirten feminist avukatların dikkat çektiği başka bir nokta da kadınların nafaka hakkı başta olmak üzere, kadınların daha çok eve hapsedileceği kadının tamamen “aile”ye indirgendiği yeni bir kamu düzeni planlandığı.
Yine LGBTİ+ düşmanlığını yayma görevinin, yereldeki kamu yöneticilerine verildiğini, il milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla okullarda LGBTİ+ karşıtı söylemlerin velilere ve öğrencilere ulaştırılacağını belirten avukatlar, “Çalıştay’lardan gelen bilgilere göre, aldığımız duyumlara göre, kadınlar ve LGBTİ+’lar için çok zorlu bir dönem başlıyor” yorumu yaptı.
Çalıştay’lardan çıkan raporlarla bir sonuç bildirisi yazılacağı da öğrenildi.
Peki, il il odaklanacak olursak, Çalıştay’larda neler konuşuldu?
Kastamonu: “LGBTİ+ hareketi yayılırsa aile birliği bozulur”
*Kastamonu’da 20 Eylül Çarşamba günü düzenlenen Çalıştay’da kentin iki AKP’li vekili hazır bulunurken CHP milletvekili haberi olmadığı için toplantıda yoktu.
*Katılımcının anlatımına göre, Vali Meftun Dallı, toplantı bittikten sonra kameraları kapattırıp ve basını dışarı çıkartıp şu konuşmayı yaptı:
“Çok tehlikeli bir sürece girdik. LGBTİ+ Hareketi denen bir hareket ailemizi tehdit ediyor. Çocuklarımızı bu hareketten uzak tutmamız gerek. Bu konuda en büyük görev il milli eğitim müdürüne düşüyor. Velileri ve çocukları bu LGBTİ’den uzak tutun."
"Benim üç çocuğum 5 torunum var onları kız ve oğlan rollerine uygun yetiştirdim. Onları olması gerektiği gibi yetiştirdim. Veliler de çocuklarını çocukluktan itibaren oyuncaklarıyla, kıyafetleriyle cinsiyet rollerini pekiştirecek şekilde yetiştirsin. Şimdi çocuklar 13-14 yaşında ‘cinsiyetimi seçmek istiyorum’ diyor, bu kabul edilebilir bir şey değil. Bu hareket yayılırsa aile birliği bozulur. ”
*Valı yardımcısı evlenme yaşının çok yükseldiğine dikkat çekti. Bu durumdan rahatsız olduklarını belirtti. Doğurganlık oranının da azaldığını söyledi. Bunları sorun olarak tanımladı.
*Yine Vali Yardımcısı yaşlıların olduğu evlerde sorunların ortaya çıktığını, aile birliğinin bozulduğunu bu sorunun da çözülmesi gerektiğini belirtti.
Zonguldak: LGBT+’lar yüzünden evlilikler azalıyor
*Zonguldak’taki Aile Çalıştayı’nda Vali Yardımcısı Turgut Subaşı da Kastamonu’daki meslektaşı gibi nefret söylemini yaymaya devam etti. Toplantı katılımcılarından alınan bilgiye göre, Subaşı, “LGBTİ+lar yüzünden evlilikler azalıyor. Aile büyük yara alıyor. Aile birliği yok edilmek isteniyor. Kız beşikte çeyiz sandıkta olur” dedi.
Ankara: Baroya resmi davet gitmedi
Ankara Barosu’ndan avukatlar son anda kendi çabaları ile toplantıdan haberdar oldu. Toplantının içeriğine bakılınca, kadına biçilen rolün net olarak anlaşıldığını belirten avukatlar, önümüzdeki süreçte Medeni Yasa’nın tartışmaya açılacağını dikkat çekti.
Antep
*Antep’teki Çalıştay’a Antep Üniversitesi’nin İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ünverdi başkanlık yaptı.
EŞİK: Haklarımızı gasp etmenin adı “vizyon belgesi” mi?
Eşitlik İçin Kadın Platformu söz konusu çalıştaylara ilişkin dün gece (21 Eylül Perşembe) saatlerinde şu açıklamayı yaptı, sürece dikkat çekti:
“Aile Çalıştayları" ile "Aile Vizyon Belgesi"nin yolu döşeniyormuş. Haklarımızı gasp etmenin adı bu kez de "vizyon belgesi" mi olacak?”
“Bağımsız kadın örgütlerinin hiçbirinin, baroların pek çoğunun davet edilmediği, Diyanetin baş köşeye yerleştiği çalıştaylarla "sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve toplumun diğer kesimlerinin" dahil edildiği bir "istişare mekanizması" oluşturulmuş.”
“Gelecek ay Ankara'da düzenlenecek "aile şurası" sonrasında gerçekleştirilecek politika ve sunulacak hizmetlere yön verecek "aile vizyon belgesi” mi?”
(EMK)
*Katılımcıların ve avukatların isimleri, güvenlik sorunu yaratmaması adına haberde geçmedi.