Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Kadın Acil Destek (KADES) uygulamasına getirilen 6 yeni dil hizmeti içerişinde Kürtçe'nin yer almamasını İçişleri Bakanlığı'na sunduğu soru önergesi ile meclis gündemine taşıdı.
İçişleri Bakanlığı tarafından şiddete uğrayan kadınların yardım istemesi için geliştirilen ve Mart 2018 yılında faaliyete geçen Kadın Acil Destek (KADES) uygulaması hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesabından KADES uygulamasının Türkçe dışında 6 dilde daha kadınlara hizmet vereceğini ve bu dillerin de Farsça, Arapça, İngilizce, Rusça ve Fransızca olduğunu duyurmuştu.
HDP'li Koçyiğit bu duyuruyu hatırlatarak, "Bu duyurunuza göre, Türkçe dışında belirtilen 6 dilde daha hizmet verecek olan uygulamada neden Türkiye’de en çok konuşulan ikinci dil Kürt dilinin yer almadığı merak konusu olup tepkilerle dile getirilmiştir" dedi.
Öldürülen Fatma Altınmakas hatırlatıldı
Muş’un Malazgirt ilçesinde, aile içerisinde tecavüze maruz kalan ve eşi tarafından 14 Temmuz 2020 tarihinde öldürülen Fatma Altınmakas'ın karakolda Kürtçe tercüman olmadığı için şikayetçi olamadığını ve yargılamanın da adil bir şekilde yürütülemediğini hatırlatan Koçyiğit, Bakan Süleyman Soylu'ya yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
Neden Kürtçe yok?
* Kadın Acil Destek (KADES) uygulamasına eklenen Farsça, Arapça, İngilizce, Rusça ve Fransızca dil seçenekleri hangi ihtiyaçtan doğru eklenmiştir?
* Etkili bir başvuru yolu ve adalete erişim hakkı bağlamında düşünüldüğünde, Türkiye’de en çok kullanılan ikinci dil Kürtçe’nin uygulamadaki diller arasında yer almamasının nedeni nedir?
* Kadın Acil Destek (KADES) uygulamasını kullanan bir kadın "Yardım İste" butonu vasıtasıyla kolluk birimlerine hızlıca sorunu iletebilecek ve şiddet faili şahıs hakkında işlem başlatılabilecektir. Durum böyle iken, şiddete maruz kalan kadının Kürtçe dışında bir dil bilmemesi halinde kolluğa sorun nasıl iletilecektir?
İnternet yoksa nasıl şikayet etsin?
Gülüstan Kılıç-Koçyiğit ayrıca KADES'in istatistiklerini, en çok hangi ilde kullanıldığını, aktif bir biçimde kullanan kadın sayısını, kolluğa ulaşan şikayetler sonrasında alınan tedbirler hakkında bilgi isteyerek, şunları da sordu:
* Farklı dil seçenekleri ile kullanılabilen bu uygulamaya erişemeyen kadınlar açısından Bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır? Akıllı telefon şartı olmaksızın şiddetle mücadele kapsamında daha erişilebilecek çözümler geliştirmeyi düşünüyor musunuz?
* Birçok Kürt ilinde internet alt yapı sorunlarının tam anlamıyla çözülmediği gerçeği ortadayken kadınların erişebileceği daha kolay bir yöntem geliştirecek misiniz?
(SO)