Haberin İngilizcesi için tıklayın
İmece Ev İşçileri Sendikası her yıl 16 Haziran’da ”Ev işçileri Günü” dolayısıyla eylem düzenliyor. Bu yıl pandemi koşulları nedeniyle bir eylem düzenlenmedi; İstanbul Kadıköy’deki Söğütlüçeşme Metrobüs durağına "Ev İşçilerine Güvence İstiyoruz" yazılı pankart asıldı.
TIKLAYIN - "Ben Ev İşçisi Rukiye Şimşek, Camdan Düşerek Öldüm, Davam Kalanlara Örnek Olsun"
Pankartlar sendikanın sosyal medya hesabından da paylaşıldı.
Bugün 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü. Günümüz kutlu olsun
— İmece Ev İşçileri Sendikası (@imeceSendika) June 16, 2020
"Ev İşçilerine Güvence İstiyoruz" diyen arkadaşlarımız İstanbul Söğütlüçeşme metrobüs durağına pankart asarak Dünya Ev İşçileri Günü'nü selamladılar.#EvİşiİşEvişçisiİşçidir pic.twitter.com/TUBdMGceGH
2011'den beri kutlanıyor
Uluslararası Çalışma Konferansı’nda 16 Haziran 2011’de “Ev İşçilerine İnsanca İş Sözleşmesi” ILO C189 kabul edilmesiyle ev işçilerinin asgari hakları tanındı.
Konferans’ta 16 Haziran tüm dünyada Ev İşçileri Günü ilan edildi. Bu karar sonrasında Uluslararası Ev İşçileri Ağı, tüm hükümetleri ILO C189’u imzalamaya davet etti.
İlk imzalayanlar Uruguay ve Filipinler hükümetleri oldu. Sözleşmenin yürürlüğe girmesi için iki ülkenin imzalaması yeterliydi. Böylece “Ev İşçilerine İnsanca İş Sözleşmesi” yürürlüğe girmiş oldu. Türkiye henüz sözleşmeyi imzalamadığı için buna bağlı yasal düzenlemeleri de yapmadı.
Göçmen ev işçilerinin sorunları görünür değil
İmece Ev İşçileri Sendikası’ndan Münire İnal, bianet'e koronavirüs nedeniyle evlere kapanmak zorunda kalan ev işçisi kadınların sorunlarının arttığını belirtmişti. Dünya genelindeki ev işçisi kadınların sayılarının 100 milyonları aştığını belirtiyor. Bu ev işçisi kadınlar güvencesiz koşullarda çalıştırılıyor, kadınların çoğunluğunu oluşturan göçmen ev işçisi kadınların sorunları ise en az görünür olanlar.
İmece Ev İşçileri Sendikası da yayınladığı açıklama ile 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü'nü kutladı. Açıklamada özetle şöyle denildi:
"Bu gün bizim günümüz kadınlar, 100 milyona yakın ev işçisinin günü. Türkiye'de bir milyonu aşkın ev işçisi var. Ama biz işçi statüsünde değiliz. 10 Günden az 10 günden çok çalışanlara göre prim üzerinden sigorta mantığı ev işçilerini daha da mağdur ediyor. Yıllarca çalışsak da emekli olamıyoruz.
'Kolay sigorta talep ediyoruz'
"Sağlık sisteminden de diğer işçiler gibi faydalanamıyoruz. Ev işçilerinin ve sendikalarının talepleri doğrultusunda bütün ev işçilerini güvenceli çalışma, sosyal güvence hakları ile birlikte kolay sigorta talep ediyoruz. Torba yasaları ile kölelik koşullarının yasalaşmasına itiraz ediyoruz. 10 Günden az çalışan ev işçilerinin sosyal güvenlik haklarını gasp eden 6552 sayılı yasal düzenlemenin iptal edilmesini talep ediyoruz.Ev hizmetlerinde çalışanlara insana yakışır iş koşulları sağlansın. ILO’nun 189 ‘nolu ‘Ev işçilerine insan yakışır iş’ sözleşmesi acilen imzalansın. Ev hizmetlerinde çalışanların sosyal güvence şemsiyesine alınması için en az 5 yıl sigorta primleri genel bütçeden ödeme teşviki verilsin.
"Yine başka bir vahim hak gaspı da ev hizmetlerinde çalışanlara kiralık işçi bürolarının kapısı gösterilmesi. Biz ev işçileri olarak kiralık işçi bürolarında köle olmak istemiyoruz. Kiralık işçilik hiçbir sorunumuzu çözmeyeceği gibi tacizi, mobingi, sömürüyü daha da artıracaktır. Sadece ev işçilerini değil, kiralık işçilik bütün işçileri köleleştirecektir Ev işçileri olarak kiralık işçi bürosu patronlarının emeğimizi sömürmesine izin vermeyeceğiz." (EMK)