Haberin İngilizcesi için tıklayın
Erkek şiddetine karşı mücadele eden Mor Çatı, kendilerine başvuran kadınların sorunlarını sosyal medya hesapları üzerinden düzenli olarak paylaşıyor.
Kadınların isimleri değil sorunları anlatılıyor
Bu paylaşımlarda kadının ismi, adresi ve diğer detaylara dair kesinlikle bilgi vermiyor.
Mesela bugünkü paylaşımlardan biri şu:
“Bir kadın kocasının şiddet uygulaması üzerine polis çağırdığını, polisin gelip herkesi karakola götürüp ifadelerini aldıktan sonra çocuğu ile birlikte kendisini evine bıraktığını, koruma kararının ise bir hafta sonra geleceğini söylediğini aktardı.”
Mor Çatı, burada hem savcıların hem de polisin görevi ihlal ettiğini de belirtiyor. Mor Çatı’nın önceki paylaşımlardan biri de yine erkek şiddeti konusunda polisin ihmalini gözler önüne seriyordu.
Erkek şiddetinden kurtulmak için karakola giden kadın, sığınma evine yönlendiriliyordu ancak karakolda çalışan ve kocasının da arkadaşı olan komiser, kadının adresini şiddet uygulan erkeğe söylüyordu.
Görev ihmalini de twitter hesabından duyuran Mor Çatı, şöyle diyordu:
"İlgili yönetmelikte belirtildiği üzere sığınakların adresi, telefon numarası, kadınların, çocukların ve sığınak çalışanlarının kişisel bilgilerinin gizli tutulması esastır. Bütün ilgililer bu gizliliğin korunmasından sorumludur.Görev ihlali yapan, gizliliği ihlal eden personel hakkında işlem yapılmalıdır."
"Polise yaptırım uygulandı mı?"
Sığınmaevleri, erkek şiddetinden kaçan kadınların çocuklarıyla birlikte kalabilecekleri, şiddetten uzak ve bağımsız bir yaşam kurmak için ihtiyaç duydukları sosyal, psikolojik, hukuki destekleri alabilecekleri yerler. Adresleri gizli tutuluyor ve paylaşılması suç.
Polisin kadının adresini şiddet uygulayan erkekle paylaşması sosyal medyada da kadınların tepkisine neden oldu. Kadınların “Bu soruyu sormayan kalmasın. Ben de soruyorum: Sığınma evinin adresini veren polise nasıl bir yaptırım uygulandı?” mı sorusu kısa zamanda kampanyaya dönüştü. Polis hakkında şu ana kadar bir işlem yapıldığına dair bilgi gelmedi.
Soruyoruz: Sığınma evinin adresini veren polise nasıl bir yaptırım uygulandı? https://t.co/P1Lc1HNF0O
— ÇHD Kadın Ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları (@ChdKadin) June 3, 2020
“Erkekler bizi de arıyor, asla bilgi vermiyoruz"
Mor Çatı’dan Melike Keleş, bianet’e şu bilgileri verdi:
“Bizim gözlemlediğimiz şu; Eğer şiddet uygulayan erkeğin, savcı, polis gibi tanıdıkları varsa şiddet başvuru yapmaya çekiniyorlar. Bu olayda da benzer durum yaşanıyor. Kadın tüm gücünü toplayıp başvurusunu yapıyor ancak şiddet uygulayan erkeğin arkadaşı polis, kadının yerini söylüyor. Kadın şu an güvenli bir alanda. Detay bilgi asla paylaşmıyoruz.
“Ayrıca bazen erkekler bizi de arayıp ‘Karım akıl hastasıdır, ne yaptığını bilmez sizde mi?’ soruyor. Biz onlara da bilgi vermiyoruz. İnternette sığınmaevi, sığınak yazınca direkt Mor Çatı çıkıyor. Bu nedenle bir çok erkek bizi arıyor ancak biz asla bilgileri paylaşmıyoruz. Bu yasalarda suç.
‘Görevi ihmal cezalandırılmalı’
“Polisin de burada arkadaşı dahi olsa bilgileri paylaşması suç. Sığınma evlerinin bilgisini paylaşan kişiler hakkında Aile ve Çalışma Bakanlığı’nın gerekli soruşturmaları başlatması gerekiyor ayrıca adli bir soruşturmada açılması gerekiyor. Görevlerini ihmal edenler hakkında işlemler yapılırsa ancak bu tür suçlara ve ihmallere engel olunabilir..” (EMK)