Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Bilim dünyasında iki yılda bir verilen American Physical Society’nin (Amerika Fizik Topluluğu) 2020 insan hakları ödülüne Prof. Dr. Ayşe Erzan layık görüldü. Prof. Dr. Erzan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fen - Edebiyat Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeliğinden emekli.
Prof. Dr. Erzan, Medyascope'a yaptığı açıklamada “Çok uzun senelerdir insan haklarıyla, özellikle bilim insanlarının, aydınların uğradıkları baskılarla ilgileniyorum. Bu ödül bence bana verilmiş bir ödül değil. Barış Akademisyenleri’nin mücadelesine verilmiş bir ödüldür. Andrey’in anısına verilen ama aslında Barış Akademisyenleri’ne verilen bir ödüldür” dedi.
Dünya çapında 55 binin üzerinde fizikçiyi temsil eden Amerika Fizik Topluluğu, olağanüstü araştırma dergileri, bilimsel toplantılar ve eğitim, sosyal yardım, savunuculuk ve uluslararası faaliyetleriyle fizik bilgisini ilerletmek ve yaygınlaştırmak için çalışyor. Topluluğu, 20 Mayıs 1899'da, Columbia Üniversitesi'nde 36 fizikçi kurdu.
TIKLAYIN - Ayşe Erzan'ın Beyanı
TIKLAYIN - Üç Akademisyenin İkinci Duruşmaları Görüldü
TIKLAYIN- Avrupa'nın En Başarılı Bilim Kadını
Prof. Dr. Erzan, "yaşam boyu insan haklarına olan bağlılığı ve her koşulda yapmaktan vazgeçmediği insan hakları savunuculuğu" nedeniyle ödülü aldı.
American Physical Society ödülü, iki yılda bir insan hakları savunucusu Andrei Sakharov anısına veriliyor.
TIKLAYIN - 2020 yılı APS ödüllerinin tam listesi
Andrei Sakharov hakkında İnsan haklarının önde gelen savunucularından SSCB'li nükleer fizikçi. SSCB'de reformların yapılmasını ve komünist olmayan ülkelerle iyi ilişkiler kurulmasını desteklemiş, 1975'te Nobel Barış Ödülü'nü kazanmış, ama yönetimin baskısıyla karşılaşarak 1986'ya değin ülke içinde sürgünde yaşadı. |
Ayşe Erzan hakkında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fen - Edebiyat Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeliğinden emekli. 1970'de ABD'de Bryn Mawr College'den üniversite diplomasını, 1976'da State University of New York (SUNY) at Stony Brook'tan doktorasını aldı. 1981'e kadar ODTÜ ve İstanbul Teknik Üniverstesi'nde görev yaptı. Avrupa'da birçok farklı üniversitede istatistiksel fizik alanında araştırmacı ve öğretim üyesi olarak çalıştı. 1990'da İTÜ'ye dönerek araştırmalarına Fizik Bölümü'nde devam etti. Başlıca çalışma konuları, "hal değişimleri, fraktaller, karmaşık sistemler ve sistem biyolojisi" dir. 1997 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü, 2003 yılında L'Oreal-UNESCO Avrupa Kıtası 'Kadın ve Bilim' Ödülünü, 2010 yılında 'Rammal Ödülü'nü aldı. Academia Europaea ve TWAS (Kalkınmakta Olan Ülkeler Bilim Akademisi) üyesi ve Filistin Bilim ve Teknoloji Akademisi onur üyesi. European Physical Journal B ve Journal of Statistical Physics'in yayın kurulunda bulunmuş olan Erzan, Uluslararası Akademiler İnsan Hakları Ağı yönetim kurulu ve Avrupa Bilim Akademileri Birliği (ALLEA) Bilim ve Etik Daimi Komitesi üyeliği yaptı. |
(EMK)