Fotoğraf: Koç Üniversitesi/Odeon Hareketi
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Koç Üniversitesi'nde süregiden öğrenci protestosu sırasında Öğrenci Dekanı'nın öğrencilere yönelik sözlü saldırısının sosyal medyaya yansımasının ardından öğrenciler kamuoyunun dikkatinin taleplerine odaklanması için sosyal medya üzerinden bir bilgilendirme atağı başlattılar.
Sorun öğrenci dekanı değil rektörlüğün kendisi
Dün Koç Üniversitesi'nde öğrencilerle taleplerini tartışırken bir öğrencinin hoşuna gitmeyen ifadelerine "Sen ne diyorsun lan!" diyerek tepki gösteren ve öğrencinin üzerine yürüyen Öğrenci Dekanı Dr. Yiğit Sayın'ın davranışları ve Genel Sekreter Sibel Kesler'in öğrencilerin sosyal taleplerine "ben akademik nedenlerle geldiğinizi düşünüyordum" sözleriyle yanıt vermesi sosyal medyada yaygın bir tepkiyle karşılanmıştı.
Olaydan sonra öğrencilerin taleplerinin sözcülüğünü üstlenen "Odeon Hareketi", sosyal medya hesaplarından "medyanın yalnızca bu olay üzerinde durup öğrenci taleplerini ve hareketini görmezden gelmesi"nden duydukları rahatsızılığı dile getirdi.
Açıklamada Yiğit Sayın'ın öğrencilerden sözlü ve yazılı özür dilediği de kaydedildi. Öğrenciler "Özrün hareketi meşrulaştırmadığı"nın farkında olduklarını, saldırıya muhatap olan "öğrenci arkadaşları"nın yanında olduklarını da açıkladılar ve asıl hedeflerini yinelediler:
- Mücadelemizin odağı Yiğit Sayın gibi bireyler değil, bizzat okul yönetimi ve rektörlüktür!
- Öğrenci dekanıyla bizi oyalamanızı kabul etmiyoruz.
- Bir an önce rektörlüğün taleplerimiz hakkında bizimle konuşmasını istiyoruz!
Medya çarpıtıyor
"Odeon Hareketi" Koç Üniversitesinde yaşanan olaylar sonrasında medyada taleplerinin çarpıtıldığına dikkat çekti: "Yemekhanede değil yurtlardaki ortak alanların kullanımında cinsiyet ayrımı uygulanmıştır. Özgür kampüs talebimiz buna dairdir. Yemekhaneye dair talebimiz ise fiyat ve kalite hakkındadır."
Talepler
28 Şubat'tan bu yana taleplerini çeşitli yollarla duyurmaya çalışan topluluğun 24 Şubat'ta öğrencilere ve kamuoyuna yaptığı açıklamada ileri sürdüğü talepler şunlar:
* Uygun fiyatlı yemek hizmeti sağlansın
Artan hayat pahalılığı sebebiyle kampüsteki yemek seçenekleri öğrenci dostu olmaktan çıkmıştır. Öğrenciler, yemekhaneden bile yemek yiyemez duruma gelmişlerdir.Yemekhane hizmeti sağlayan firma gerekli indirimi yapmamaktadır.
* Kulüp aktiviteleri kısıtlamaları kalksın
Ülkenin genelinde dahi uygulanmayan korona tedbirleri bahane edilerek öğrenci kulüpleri ve topluluklarının etkinlikleri aylardır kısıtlanmaktadır. Bunun yanında okul içi bürokrasi kulüp üretkenliğine ket vurmaktadır. Kulüplerin fiziksel etkinlik izinleri bir an önce verilmeli, hak edilen maddi kaynaklar sağlanmalıdır.
* Work&Study ücretleri artırılsın
Birçok öğrencinin geçiminde önemli bir kalem plan Work & Study ücretlerine, iki öğünlük yemeği bile karşılamayan absürt bir zam yapılarak öğrenciye sus payı verilmiştir, W&S bütçesi artırılmalıdır.
* KUDEB mecburiyetine son verilsin
Koc Üniversitesinin her tercih doneminde reklamını yaptığı tam burslu ögrenciler hakları olan başarı bursuna layık görülmüyor. Okul yönetimi, şeffaflıktan uzak bir ihtiyaç bursu olan KUDEB sistemi ile tam burslu öğrencileri mağdur ediyor ye öğrencilerin beslenme, barınma vbg. temel ihtiyaclan konusunda ciddi maddi sıkıntılar çekmesine göz yumuyor. Tam burslu ögrencilere hakları olan başarı bursu koşulsuz sağlanmalı ve başarı bursu yönetmeliğe yeniden eklenmelidir.
* Özgür kampüs hayatı sağlansın
Modern ve laik bir öğretim kurumu olan Koc Üniversitesi, yurtlar ye ortak alanlardaki haremlik selamlık uygulamalan ile ögrencilerine özgür kampüs hayatını yaşatmıyor. Ülkenin genelinde korona ile mücadele normalleşirken okul yönetimi korona kisvesi altında ögrencileri, kendi yurtlarında sürekli denetleyerek ye gözetleyerek korona önlemlerini suistimal ediyor.
Yurtlara konulan turnikeler ve kameralar kaldırılsın. Öğrencilerin kampüsteki özgürlükleri sağlansın. Ortak alanlara ilişkin kurallar, öğrencilerin menfaatleri çerçevesinde geliştirilsin.
Muhatap rektörlük
Odeon hareketi, son olarak, "taleplerimizin asıl muhatabı olan rektörlük ve mütevelli heyeti ile konuşmak için" 400'ü aşkın öğrenci dilekçesini rektörlüğe ileteceklerini ve eylemlerini sürdüreceklerini duyurdu. (AEK)