Fotoğraf: Dilek Şen/bianet
Türkiye son birkaç gündür Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan Prof. Dr. Melih Bulu’yu tartışıyor.
AKP Sarıyer İlçe Teşkilatının kuruculuğunu yapan, 2015 genel seçimlerinde AKP İstanbul Milletvekilliğine aday olan Bulu’nun Boğaziçi’ne rektör olarak atanması beraberinde “kayyım rektör” tartışmasını da getirdi.
Daha çok siyaset ve iş hayatında yer alan Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne atanması hangi açıdan tartışılmalı, siyasetten gelen isimlerin akademide rektör ya da dekan olması doğru mu?
Bulu’nun atanmasını ve Türkiye’deki üniversitelerin geldiği noktayı “Türkiye’deki Üniversitelerin Gelişimi” başlıklı araştırmayı gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Karadağ ile konuştuk.
TIKLAYIN- "Türkiye, Dünyadaki Üniversiteler Sıralamasında İlk 1000'e Bile Giremeyecek"
Rektörlerin niteliğinin üniversitelerin başarısının doğrudan etkilediğini belirten Karadağ, “Boğaziçi, İstanbul Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi başarı sıralamasında en önde olan üniversitelerimizdi ancak şu an gerilediler bunun nedeni ise rektörler, özellikle İTÜ çok geriledi” dedi.
"Bulu'nun akademik niteliği düşük"
Esas olarak “bilimsel liyakat”ın tartışılması gerektiğini vurgulayan Karadağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Siyasi kimliğini beyan etmiş bir isim rektör veya dekan olmamalı. Ama en önemli gösterge bilimsel liyakat. Akademik niteliği düşük olan rektörler üniversiteyi geriye götürüyor.
Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan Melih Bulu’nun siyasi bir kimliği var. Fakat siyasi kimliğinden çok daha önemlisi olan akademik niteliğinin düşük olması, asıl bunu tartışmalıyız. Çünkü akademik niteliğinin düşük olması, üniversitelerin gelişimini doğrudan etkiliyor.
TIKLAYIN-"Türkiye'deki rektörlerin akademik nitelikleri düşük"
"Bilimsel liyakata önem verilmeli"
“Boğaziçi, İTÜ, ODTÜ'nün başarısında düşüş var” diyen Karadağ, son olarak şunları söyledi: “Fakat yükselişte olan üniversitelerimiz de var. Mesela Ege Üniversitesi Rektörü Necdet Budak, eski bir milletvekili ancak üniversitenin başarısını çok yükseltti çünkü akademik niteliği yüksek ve bunu ön planda tutuyor.Gebze Üniversitesi ve İzmir Teknoloji Üniversitesi de aynı şekilde olumlu sayılabilecek örnekler arasında. Üniversitelerimizin başarılı ve dünya sıralamalarına girmesini istiyorsak, bilimsel liyakata önem vermeliyiz.”
Melih Bulu hakkında17 Ocak 2020'de Haliç Üniversitesi rektörlüğüne atandı. Bu görevde bir yılı tamamlamadan Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atandı. 2010 ile 2016 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü'nde bölüm başkanı olarak idari görev aldı. 2017 - 2019 yılları arasında Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu'nun Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttü. 2011 senesinden beri İstanbul Elektrik Elektronik Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği Ar-Ge Pazarın Yönetim Kurulu Üyesidir. 2002'de AKP Sarıyer İlçe Teşkilatı kurucusu, 2015'te de AKP İstanbul 1. bölge milletvekili aday adayı oldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü 1992 yılında tamamladı. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nde yaptı. |
Ne olmuştu?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Prof. Dr. Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atamasının ardından öğrenciler, 4 Ocak günü öğleden sonra okul önünde bir protesto düzenledi.
Protestoda öğrencilere biber gazı sıkıldı, plastik mermi kullanıldı, üniversitenin kapısına kelepçe takılarak öğrencilere engel olundu.
Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanan AKP'li Melih Bulu'yu protesto eden Boğaziçi Üniversitesi'nden akademisyenler, rektör devir-teslim törenine de tepki göstererek Rektörlük binasına sırtlarını döndü.
Öğrenciler ise "Kayyum rektör istemiyoruz" sloganları ile Bulu'ya istifa çağrısı yaptı.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin, Bulu'nun okullarına rektör atanmasını protesto etmesiyle ilişkili olarak 17 kişi 5 Ocak günü sabah ev baskınlarıyla gözaltına alındı. (RT)