Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Mardin Artuklu Üniversitesi Senatosu, Yaşayan Diller Enstitüsü adıyla kurulmuş olan Enstitünün kapatılıp Fen Bilimleri Enstitüsü ile birlikte Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesine katılmasını kararlaştırdı.
Kararı yazar ve akademisyen Selim Temo sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu. Senato, kararı 17 kabul, 7 ret oyu ile aldı.
Mardin Artuklu Üniversitesi Senatosu, Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü'nü kapatma kararı alıp (17 kabul-7 ret) YÖK'e gönderdi. "Kürt kökenli" ve Eliaçık'ın deyimiyle "IŞİD kafalı" rektör ve yönetimin Kürtçe düşmanlığı bitmek bilmiyor!
— Selim Temo (@temoselim) August 15, 2019
Kararı Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) gönderen Senato, buradan gelecek cevap doğrultusunda, Yaşayan Diller Enstitüsü’nü Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün bünyesine almaya hazırlanıyor.
Üniversite kaynakları: Gerekçe "Tasarruf Tedbiri"
Üniversite kaynaklarının bianete verdiği bilgiye göre, senato bu kararı “tasarruf tedbirleri kapsamında” aldı. Aynı kaynaklar, “tasarruf tedbirleri kapsamında” kapatma kararının alınması için, enstitünün işlevsiz olması gerektiğini, ancak Yaşayan Diller Enstitü’nün kurulduğu günden bu yana oldukça aktif bir şekilde çalıştığını belirtiyor.
Bu kararın hayata geçmesi sonrasında Yaşayan Diller Enstitüsü’nde çalışan kadroların Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne aktarılması bekleniyor.
Rektör Ağırakça: Haberler gerçeği yansıtmıyor
Telefonları çalışmayan Mardin Artuklu Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Haberler gerçekleri yansıtmıyor. Sadece YÖK’ün tüm Enstitüleri bir çatı altında toplatma kararı bulunuyor. Enstitüyü kapatma söz konusu değil” dedi.
Bir kısım sosyal medya da kulaktan duyma Dur bir haber yaydılar çok ayıp Böyle bir kapatma kararı kesinlikle söz konusu değil. Haberler gerçekleri yansıtmıyor. Sadece YÖK'ün tüm Enstitüleri bir çatı altında toplama kararı bulunuyor. Enstitüyü Kapatma söz konusu değil
— AHMET AGIRAKCA (@AHMETAGIRAKCA) August 15, 2019
2017 yılında Kanun Hükmünde Kararname ile Yaşayan Diller Enstitüsü Kürd Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nda çalışan 6 Kürt akademisyenin görevlerine son verilmişti.
Enstitü "Çözüm Süreci"nde eğitime başladı
“Çözüm Süreci” olarak adlandırılan dönemde kurulan ve 2009 yılında eğitime başlayan Enstitü’de önce Kürtçe, sonraki yıllırda Süryanice ve Arapça yüksek lisans bölümleri açıldı.
Öğretime başladığı günden yana 70’i tezli yüksek lisans ve 699 tezsiz yüksek lisans öğrencisi mezun eden Enstitü bünyesinde 15 öğretim üyesi çalışmalarını yürütmekte. (FD)