*Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 25 Ekim 2022'de gözaltına alındıktan sonra 29 Ekim'de tutuklanan ve 16 Haziran'da tahliye edilen 9 gazeteci hakkında açılan davanın ikinci duruşması Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Davayı Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), MLSA, P24 ve TGS de izledi.
Yargılanan gazeteciler Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA Ankara Haber Şefi Deniz Nazlım, MA muhabirleri Berivan Altan, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli, JinNews muhabirleri Habibe Eren, Öznur Değer ve adli kontrolle serbest bırakılan MA muhabiri Zemo Ağgöz ile eski MA stajyeri Mehmet Günhan. |
Ağgöz: 45 günlük bebeğimi emziremedim
Duruşmada ilk olarak söz alan Zemo Ağgöz, "Gazeteciliğimiz bomboş iddialarla kriminalize edilmek isteniyor. İçi boş iddialar yüzünden gazeteciliğimiz ve çalıştığımız ajans sorgulanıyor. Bu iddialar nedeniyle 45 günlük bebeğimi emziremedim" dedi.
Bilgisi 'duyuma dayalı'
Sonrasında dinlenen gizli tanık "K8Ç4B3L1T5", bugüne kadar Wan'da çalışma yürütmeyen gazeteci Gözelyuz'in Wan'da çalıştığını iddia etti. "K8Ç4B3L1T5", gazeteci Habibe Eren hakkında "net bir bilgiye sahip olmadığını" belirterek, "örgüt üyesi olduğunu düşünüyorum" dedi.
TIKLAYIN - Ankara'da tutuklu 9 Kürt gazeteci hakkında tahliye kararı
Gazeteciler hakkındaki "bilgilere" MA'da çalıştığı için elde ettiğini iddia eden "K8Ç4B3L1T5", "İfadelerim, MA'da çalışan herkesin bileceği şeyler" dedi. Gizli tanık, mahkeme başkanının, "MA'da ne kadar süre çalıştın" sorusunu ise yanıtsız bıraktı.
Gizli tanık, "doğaldır" cevabı verdi. Erol'un Dicle Fırat Gazeteciler Derneği'nin (DFG) "örgüt talimatıyla" kurulduğuna dair somut bilgisini sorduğu gizli tanık, somut bilgisinin olmadığını ve duyuma dayandırdığını söyledi.
Gizli tanık: Devlet adına faaliyette bulundum
Av. Erol, daha sonra "Bu faaliyetlerde devlet adına mı bulundun?" diye sordu. Gizli tanığın yanıtı ise, "evet" oldu. Gizli tanık, "Kamu görevlisi misin" sorusunu ise, "hayır" şeklinde yanıtladı.
"MA, AA'dan daha meşru bir ajanstır"
Gazeteci Gözelyuz, haklarındaki adli kontrol kararının kaldırılmasını ve el konulan dijital materyallerin iade edilmesini talep etti. Gözelyuz, "MA, AA'dan daha meşru bir ajanstır. Bizi ve MA çalışanları kriminalize etmek istiyorsunuz" dedi.
Avukatlar, aleyhte hususları kabul etmediklerini dile getirerek, sonraki aşamalarda ayrıntılı beyan vereceklerini aktardı. Avukat Hülya Yıldırım, tüm gazetecilerin duruşmalardan vareste tutulmalarını talep etti.
Mahkeme, adli kontrol şartının devamına, dijital materyallerin iade edilmesine dair talebin ise reddine karar verdi. Ayrıca Özgür Baran ve Hüseyin Dorudeniz'in tanık olarak dinlenilmesine karar verildi.
Bir sonraki duruşma 26 Ekim'e bırakıldı.
TIKLAYIN - 11 gazeteciye toplam 165 yıl hapis talebi
(NT)