Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
İstinaf Mahkemesi, Kemal Kurkut cinayetini fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök'e verilen 1 yıl 6 ay 22 günlük hapis cezasını onadı.
Diyarbakır’da 2017 yılında gerçekleştirilen Newroz kutlamaları sırasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un polisler tarafından vurulmasını fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök hakkında "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın karar duruşması 30 Haziran 2022'de görülmüştü.
MA’nın haberine göre, Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi, “örgüt üyesi olmak” iddiasından beraat, “örgüt propagandası yapmak” suçlamasından ise 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası vermişti.
Cezaya, gazeteci Gök'ün 2014'te DAİŞ'in Kobanê'ye yönelik saldırısını takip ederken yaptığı haberlerinde DAİŞ'le mücadele eden savaşçıları ve onlara ait sembollerin görsellerini sanal medya hesabından paylaşması gerekçe yapılmıştı.
“Hükümde isabetsizlik yok”
Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 9'uncu Ceza Dairesi, gazeteci Gök'e verilen hapis cezasını "yerinde" bularak, onadı. Kararda "isabetsizlik bulunulmadığını" iddia eden İstinaf Mahkemesi, oy birliği ile aldığı başvurunun reddi kararını şu ifadelerle açıkladı:
"Yapılan yargılamaya, dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, karar yerinde gösterilip incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli delillere, mahkemenin soruşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşumuna ve niteliğine uygun kabul ve uygulamasına, cezayı artırıcı ve azaltıcı sebeplerin nitelik ve derecesi takdir kılınarak, savunmanın inandırıcı gerekçelerle reddedilmesine, hukuka uygun, yasal ve yeterli olarak açıklanan gerekçeye göre, verilen hükümde bir isabetsizlik bulunmadığından istinaf nedenleri yerinde görülmemiş olmakla, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 280/1-a maddesinin ilk cümlesi uyarınca istinaf başvurusunun esastan reddine (...)"
Avukat Temur: Gazeteci kimliği gözn ardı edildi
İstinaf kararını değerlendiren Gök'ün avukatı Resul Temur, şöyle dedi:
"Abdurrahman Gök, yargılandığı mahkemeye sosyal medya paylaşımlarına konu fotoğrafların haber çıktılarını, fotoğrafların öykülerini yazdığı savunma dilekçesiyle birlikte sundu. Buna rağmen ilgili haberler ve gazeteci kimliğine dair bir tartışma yürütmeden cezalandırılmasına karar verildi.
"Oysa TMK 7/2 son fıkrası haber verme amacı ile paylaşılan ve eleştiri sınırını aşmayan paylaşım ve ifadelerin suç unsuru olarak değerlendirilmemesi gerektiğini hüküm altına alarak, gazeteciyi yaptığı haberlerden dolayı korumayı amaçlamaktadır. Abdurrahman Gök'e verilen cezanın hukuki olmadığı, mahkemenin hukuki amaçlarla hareket etmediği herkes tarafından biliniyordu. Mahkeme hukuki yaklaşmadığı gibi kanun maddelerini de uygulamaktan kaçınmıştır.”
TIKLAYIN - Kemal Kurkut'un öldürülme anını fotoğraflayan gazeteciye hapis cezası
Ne olmuştu?Abdurrahman Gök, 21 Mart 2017'de Diyarbakır Newroz'unda üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un polisler tarafından kurşunlanarak öldürülmesi anını kare kare fotoğrafladı. Gök, olaydan 8 gün sonra 29 Mart'ta avukatlarıyla birlikte Diyarbakır Adliyesi'ne giderek, olayla ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı'na ifade verdi. Gök, savcının talebi üzerine çektiği 26 fotoğraf karesi de savcılığa teslim etti. Bu olaydan birkaç hafta sonra 20 Nisan 2017'de polisler Gök'ün Diyarbakır Bağlar'daki evine baskın yaptı, gazetecinin bulunmadığı evde arama yapan polis dört kitap ile bir derginin yanı sıra Gök'e ait kullanmadığı 2 telefona el koydu. Daha sonra da haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmeleri, sosyal medya paylaşımları ve yaptığı haberler gerekçe gösterilerek Gök'e “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamasıyla 7 yıldan 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Beşinci duruşmada mütalaa veren savcı, “silahlı terör örgütüne üye olmadan” üzerine atılı suçu işlediğine ilişkin kesin ve inandırıcı bir delil bulunmadığını belirterek suçlama nedeniyle hakkında beraat kararı verilmesini istedi. Savcı, Gök’ün sosyal medya hesaplarında farklı tarihlerde yaptığı beş ayrı paylaşıma ise “zincirleme örgüt propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Gök, söz konusu fotoğrafı ile Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri – Jüri Özel Ödülü'ne layık görülmüştü. |
(EMK)