Haberin İngilizcesi için tıklayın
KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) eski muhabiri Engin Eren’in de aralarında bulunduğu 31 kişinin yedi yıldır ‘örgüt üyeliği’, ‘Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenli Bölgeler Kanunu’na muhalefet’ ve ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ suçlamasıyla yargılandığı davada karar çıktı.
Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 34. duruşmada Eren “üye olmamakla birlikte örgüte yardım” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Engin Eren’in katılmadığı duruşmada avukatı Resul Temur hazır bulundu. Savcı, davanın 3 Haziran 2022 tarihli duruşmasında sunduğu esas hakkındaki mütalaasını tekrar etti ve Eren’in de aralarında bulunduğu 31 sanığın üzerine atılı suçlardan cezalandırılmasını istedi.
Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapan Eren'in avukatı Resul Temur, “Müvekkilim suçlama konusu yapılan eyleme haber takibi için gitmiştir. Olaydan sonra polislerin tuttuğu tutanakta da müvekkilim gazeteci olarak tanımlanıyor. Öte yandan dosyadaki kanıtlar da bölgenin askeri yasak alanı dışında olduğunu gösteriyor. Suçun oluşmadığı açık. Ayrıca polis tarafından dağılma uyarısı yapılmadığı da suçun maddi ve manevi koşullarının oluşmadığını gösteriyor. Müvekkilin beraatını talep ediyorum” dedi.
Mahkeme, mazeret bildiren avukatların, daha önce savunma verdiklerini ve yokluklarının karar verilmesine engel olmadığını belirterek mazeretlerini kabul etmedi. Son sözlerin ardından da duruşmaya karar için ara verdi.
Aranın ardından hüküm kuran mahkeme Eren’e ‘üye olmamakla birlikte örgüte yardım’ suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi.
Eren, ‘örgüt üyeliği’, ‘Askeri Yasak Bölgeler Kanunu’na muhalefet’ ve ‘Toplantı ve Gösteri Kanunu’na muhalefet’ suçlarından ise beraat etti.
Mahkeme, Eren'e benzer şekilde diğer 29 sanığın tümünü ‘örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek’ suçundan ayrı ayrı 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme 2 sanığa ise ‘örgüt üyeliği’ suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
Ne olmuştu?18 Eylül 2015’te aralarında HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, dönemin Batman Belediyesi Eş Başkanları ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin de olduğu 83 kişi Batman Sason’a bağlı Kelhasan Kırsalı’nda Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasında çıkan çatışmada can kayıplarına engel olmak için bölgeye giderek çadır açtı ve oturma eylemi yaptı. Bu eylemin haber takibini yapan DİHA Batman muhabiri Engin Eren ve 82 kişi, “canlı kalkan” oldukları iddiasıyla gözaltına alındı, iki gün sonra da serbest bırakıldı. Eren’in kamerası, fotoğraf makinesi ve üzerindeki flash belleğe el konularak dosyada suç delili olarak gösterildi. Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, Eren’in aralarında bulunduğu 76 kişi hakkında ‘silahlı örgüt adına suç işlemek suretiyle örgüte üye olmak’, ‘görevi yaptırmamak için direnmek’, ‘suçluyu kayırma’, ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek’, ‘2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’na muhalefet etmek’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlamalarıyla iddianame hazırladı. Davanın yargılamasına 2015’te Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı. Yaklaşık 7 yıldır süren yargılamada aralarında HDP milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın da bulunduğu 44 sanığın dosyası ana dava dosyasından ayrıldı. |
(HA)