Haberin İngilizcesi için tıklayın
BirGün Politika Editörü Mehmet Emin Kurnaz’ın “Çetelerin İktidarı” başlıklı BirGün Pazar eki nedeniyle “cumhurbaşkanına hakaret (TCK 299)” ve “kamu görevlisine hakaretten (TCK 125/3)” yargılandığı davada hapis cezasına çarptırıldı.
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen beşinci ve karar duruşmasına Kurnaz ile birlikte avukatları Ülkü Şahin ve Ali Deniz Ceylan katıldı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Ela Ezgi Yelmen de duruşma salonunda hazır bulundu.
Duruşma savcısı Gülşen'i tutuklatan, gazeteci Sedef Kabaş’a 12 yıl 10 aya kadar hapis isteyen, Hayri Tunç’a ve bianet eski yayın yönetmeni Nazan Özcan’a dava açan Basın Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Türkşad Kunthan Uçuk’tu.
Uçuk, üçüncü duruşmada mahkemeye sunduğu ve Kurnaz’ın cezalandırılmasını talep ettiği mütalaasını tekrarladı.
Kurnaz’ın avukatı Ali Deniz Ceylan, “Davaya konu yazı ifade ve basın özgürlüğü kapsamındadır” diyerek müvekkilinin beraatını istedi.
Beyan ve savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme Mehmet Emin Kurnaz’a “cumhurbaşkanına hakaret” ve “kamu görevlisine hakaret” suçlamalarından ayrı ayrı 11 ay 20 gün toplamda 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezası verdi. Hükmün açıklanması geri bıraktı.
Ne olmuştu?
BirGün 25 Mayıs 2021’de Sedat Peker’in ifşaatlarıyla gündeme gelen mafya-devlet ve siyaset üçgenindeki iddiaları ele aldığı “Çetelerin İktidarı” başlıklı Pazar eki yayımladı.
Manşette MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin suç örgütü lideri hüküm giymiş Alaattin Çakıcı ile, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da suç örgütü liderliğinden hakkında soruşturma olan Sedat Peker’le aynı karede yer alan fotoğrafları vardı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bunun üzerine soruşturma başlattı. Savcılık haberin Devlet Bahçeli’ye “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”, Recep Tayyip Erdoğan’a ise “Cumhurbaşkanına hakaret” olduğunu iddia etti.
Mehmet Emin Kurnaz Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde savcıya ifade verdi. Dosya dava sonra davaya dönüştü.
TIKLAYIN - "Diktatör" Davasında Beraat: Beddua Hakaret Değildir
TIKLAYIN - TCK 299: Olmayan Hükmün Gazabı mı?
Türkiye'de Cumhurbaşkanına hakaret yargılamalarıErdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildiği 2014'ten bu yana Türkiye'de 160 binden fazla kişiye Cumhurbaşkanına hakaret soruşturması açıldı. 35 binden fazla soruşturma kamu davasına döndü. Açılan davalarda 38 binden fazla kişi ve binden fazla çocuk yargılandı. Dava sayısı Erdoğan'ın ilk 4 yıllık görev süresinde Abdullah Gül dönemine göre 19,5 kat ve yüzde 2 bin 52 artış gösterdi. Açılan davalarda 12 bin 881 kişi mahkum edildi. 3 bin 625 kişiye hapis cezası verildi. Hapis cezaları verilenler arasında 10 da çocuk bulunuyor. Sadece 2020'de 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla 45 bin soruşturma başlatıldı ve bu soruşturmalar sonucunda 9 bin 773 kişiye dava açıldı. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos 2014'ten 1 Ekim 2021'e kadar en az 66 gazeteci de "Cumhurbaşkanı'na hakaret"ten hapis, ertelemeli hapis ve para cezasına mahkum edildi. |
TCK 299 ve TCK 301 TCK’nın 299. maddesinde tanımlanan Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işleyen kişi bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Suçun alenen işlenmesi halinde verilecek ceza altıda bir oranında artırılıyor. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması Adalet Bakanlığı’nın iznine bağlı. Ancak Adalet Bakanlığı izni tamamen prosedür olarak görülüyor ve raporlara göre hakkında izin verilmeyen kimse olup olmadığı bilinmiyor. TIKLAYIN - BİA MANİFEST: TCK 299 Kaldırılmalı TCK 301 de "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırmasını" ön görüyor. Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanı'nın iznine bağlı. |
bianet'in BİA Medya Gözlem Raporları için tıklayın
- TIKLAYIN - İktidar geleceğini medyayı susturmakta arıyor
- TIKLAYIN - Gün gün üç aylık medya/ifade özgürlüğü ihlalleri /Tam metin
- TIKLAYIN - Düzenlemeler, tepkiler, dayanışma, işsizlik
(HA)