Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ağır ceza hakimliğinden Adalet Bakan yardımcılığına atanan Akın Gürlek’in, Diken muhabiri Canan Coşkun ve Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan’dan şikayetçi olması sonrası gazeteciler hakkında iddianame hazırlandı ve dava açıldı.
Savcı Cüneyt Kerimhan Acer hazırladığı iddianamede Coşkun ve Pehlivan’ın yaptıkları haberlerle ‘terörle mücadelede görev almış görevlilerin kimliğini açıkladıkları ve hedef gösterdiklerini’ iddia etti.
Acer, gazetecilerin ‘Gürlek’in görevi icabı bakmış olduğu davaları ve yine çalıştığı mahkemeleri ifşa ettiğini’ savundu.
Coşkun’un haberiyle Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) dosyasını teşhir ettiğini belirten savcı, yazıların ‘PKK/KCK silahlı terör örgütüne hedef gösterme servis etme mahiyetinde olduğu’ iddianda bulundu.
Gazetecilerin 3 yıla kadar hapisleri isteyen Savcı Acer, iddianameyi İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. İddianameyi kabul eden mahkeme 27 Ekim saat 11.20’ye gün verdi.
Gürlek 'terörle mücadelede' görev almadı
Terörle Mücadele Kanunu'nun 6/1 maddesi "İsim ve kimlik belirterek veya belirtmeyerek kime yönelik olduğunun anlaşılmasını sağlayacak surette kişilere karşı terör örgütleri tarafından suç işleneceğini veya terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklayanlar veya yayınlayanlar veya bu yolla kişileri hedef gösterenler bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." diyor.
Ancak, Akın Gürlek terörle mücadelede görev almış bir kamu görevlisi değil.
Ne olmuştu?
Canan Coşkun ve Barış Pehlivan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirerek özel teftiş başlatmasına dayanak olan DİAYDER iddianamesini haberleştirmişlerdi.
Gazeteciler, Aralık 2021’de hazırlanan iddianameyle birlikte açılan davanın geçmişte Selahattin Demirtaş, Canan Kaftancıoğlu, Sırrı Süreyya Önder ve Çağdaş Hukukçular Derneği avukatlarına hapis cezaları veren, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayan Akın Gürlek’in başkanı olduğu 14. Ağır ceza Mahkemesinde görüleceğini belirtmişlerdi.
Bunun üzerine Akın Gürlek gazeteciler Canan Coşkun ve Barış Pehlivan’dan şikayetçi olmuş ve suç duyurusunda bulunmuştu.
Akın Gürlek, Canan Coşkun’u yargılamıştı
DHKP-C’ye karşı yürütülen soruşturmada gözaltına alınan avukatların çıkarıldıkları savcılıktaki sorgularını haberleştirdiği için Canan Coşkun’a daha önce de ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek’ suçlamasıyla dava açılmıştı.
Temmuz 2018’de İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Coşkun, 2 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkemenin başkanı Akın Gürlek’ti.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi (İstinaf), Gürlek’in hükmettiği mahkumiyet kararının hatalı olduğunu ve Coşkun’un beraat etmesi gerektiğini belirterek kararı bozmuştu.
Akın Gürlek hakkındaSon olarak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine başkanlık etti. 2 Haziran 2022'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcılığına atandı. Bakan yardımcılıından önce görev yatığı mahkemelerde verdiği tartışmalı kararlarla çokça gündeme geldi. Tartışmalı davaların hakimi oldu. Birçok önemli siyasi davaya baktı. Atamaları siyasi isimlerin yargılamasına göre şekillendi. Barış Akademisyenlerinin davalarına baktı, cezalar verdi. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlara 159 yıldan fazla cezaya hükmetti. Sözcü yazarlarını örgüte yardım suçundan mahkum eden mahkemenin başkanıydı. HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı örgüt propagandasından 4 yıl 8 aya, Sırrı Süreyya Önder’i 3 yıl 6 aya mahkum etti. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nu sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay hapisle cezalandırdı. Gazeteci Can Dündar'ı kaçak ilan ederek gayrimenkullerine el koyma kararı verdi. Cumhuriyet eski muhabiri Canan Coşkun'a ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği’ gerekçesiyle 2 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'yı 2,5 yıl hapisle cezalandıran isim oydu. Enis Berberoğlu hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan bir karara imza atan da Akın Gürlek’ti. Bu kararın sonrasında Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), "AYM kararlarına uymayan terfi edemez" şeklindeki kendi ilkesini ihlal ederek Akın Gürlek'i birinci sınıf hakim yaptı. Gürlek hakkındaki şikayetlere de soruşturma açmadı. Son olarak Gezi 8'lisinin tutuklanmasına yapılan itirazı reddetmişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AYM kararına uymayan Akın Gürlek'i "Yeni Zekeriya Öz" olmakla da suçladı. |
TIKLAYIN - Gezi 8'lisinin tutukluluğuna yapılan itiraza ret
TIKLAYIN - "Işıklar içinde" gazeteci yargılaması
TIKLAYIN - "Sayın Başkan, Sevgili Olsanız Çekilmezsiniz"
TIKLAYIN - Hapishane mektubuna Akın Gürlek sansürü
(HA)