Fotoğraf: Eylem Sonbahar / MLSA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
T24 yazarı Hasan Cemal dün (12 Nisan) 2016 ve 2020’de paylaştığı iki tweetle ilgili ‘Cumhurbaşkanına hakaret (TCK 299)’ ettiği iddiasıyla yargılandı.
Cemal, İstanbul 41. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada beraat etti.
Duruşmada savunma yapan sanık Hasan Cemal ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ davalarıyla ifade özgürlüğünün boğulduğunu söyledi.
Cemal “Bir suç işlemedim. Ne söylediysem, ne yazdıysam tümü ifade özgürlüğü kapsamında. Hiçbirinde hakaret yok, hakaret kastı da. Bu noktayı vurgularken de içim fena halde sıkılıyor, daralıyorum” diye konuştu ve şöyle devam etti:
“Cumhuriyet genel yayın yönetmeni iken, baş yazarım Nadir Nadi’nin seksen yaşına merdiven dayadığı günlerdeki bir başyazısında, hiç unutmadım, şöyle yakınmıştı: ‘Bu adam bu dünyaya boşuna mı gelmiş diyecekler?..’ Ben de bugünlerde Nadir Bey’in hissiyatını yaşıyorum. Ben de seksen yaşına merdiven dayadım, 78 yaşındayım ve ne yazık ki hiçbir şeyin değişmediğini görüyorum.
“54 yıldır gazetecilik yap, yaz çiz ve değişen bir şey olmasın, için sevinçle dolu olarak hiç yaşama…Çok hazin, acıklı… Sayın Yargıçlar, son sözüme gelince: Hakaret davalarıyla bu ülkede ifade özgürlüğü boğuluyor.”
Hasan Cemal’in avukatı Fikret İlkiz de mahkemede “Ben de kendisinin TCK 299 davalarından sıkıldım. Bu aşamada bir diyeceğim yok” diye konuştu.
Savcı ‘eleştiri’ dedi
Esasa ilişkin mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, Cemal’in beyanlarının yorum ve eleştiri niteliğinde sözler olduğu, kişinin şeref, haysiyet ve onurunu rencide edecek nitelikte olmadığı ve ifade özgürlüğü çerçevesinde olduğunu belirterek beraatına karar verilmesini talep etti.
Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Hasan Cemal’in üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatına hükmetti.
Ne olmuştu?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu Cemal’in 2016 ve 2020’de paylaştığı iki tweeti üzerine Aralık 2021’de iddianame hazırlamış ve ‘Cumhurbaşkanına hakaretle (TCK 299) suçlanmıştı.
Söz konusu paylaşımlar Cemal’in 19 Temmuz 2016’da yaptığı “Demokratlığın tek kriteri, sadece askeri darbe girişimine karşı çıkmak değil, derinleşmekte olan Erdoğan darbesi'ne de hayır demektir!” ve T24 yazarı Murat Belge'nin 15 Temmuz 2020’de yayımlanan “Hilafet” başlıklı yazısını alıntılayarak yaptığı “Hilafet geri gelecekse herhalde Halife de Tayyip Erdoğan olacak” şeklindeydi.
İddianamede Cemal’in ‘kullanmış olduğu sosyal medya hesabından Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik hakaret suçunu bir suç işleme kararının icrası kapsamında zincirleme şekilde işlediği’ öne sürülmüştü.
Savcılık suçlama konusu paylaşımların “eleştiri hakkı ve ifade özgürlüğü kapsamını aşan, Cumhurbaşkanı’nın onur, şeref ve saygınlığını zedeleyen nitelikte olduğunu” iddia ederek Cemal’in cezalandırılmasını talep etmişti.
İlk dava değil
Hasan Cemal, 16 Ocak 2016’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendi partisinin kurultayında yaptığı konuşmayı kendi köşesinde "Diktatör bozuntusu!" başlığıyla aktardığı için yargılanmış ve 1 Mart 2017’de Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi Cemal’i, Cumhurbaşkanına hakaretten 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırmıştı.
TIKLAYIN - Hasan Cemal'e "Cumhurbaşkanına hakaret"ten ceza
TIKLAYIN - Hasan Cemal'e 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten ikinci dava
TIKLAYIN - Erdoğan'ın 'yok' dediği davaları Bakanlığın istatistikleri yalanladı
Türkiye'de Cumhurbaşkanına hakaret yargılamalarıErdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildiği 2014'ten bu yana Türkiye'de 160 binden fazla kişiye Cumhurbaşkanına hakaret soruşturması açıldı. 35 binden fazla soruşturma kamu davasına döndü. Açılan davalarda 38 binden fazla kişi ve binden fazla çocuk yargılandı. Dava sayısı Erdoğan'ın ilk 4 yıllık görev süresinde Abdullah Gül dönemine göre 19,5 kat ve yüzde 2 bin 52 artış gösterdi. Açılan davalarda 12 bin 881 kişi mahkum edildi. 3 bin 625 kişiye hapis cezası verildi. Hapis cezaları verilenler arasında 10 da çocuk bulunuyor. Sadece 2020'de 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla 45 bin soruşturma başlatıldı ve bu soruşturmalar sonucunda 9 bin 773 kişiye dava açıldı. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos 2014'ten 1 Ekim 2021'e kadar en az 66 gazeteci de "Cumhurbaşkanı'na hakaret"ten hapis, ertelemeli hapis ve para cezasına mahkum edildi. |
Cumhurbaşkanına hakaret (TCK 299) TCK’nın 299. maddesinde tanımlanan Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işleyen kişi bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Suçun alenen işlenmesi halinde verilecek ceza altıda bir oranında artırılıyor. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması Adalet Bakanlığı’nın iznine bağlı. Ancak Adalet Bakanlığı izni tamamen prosedür olarak görülüyor ve raporlara göre hakkında izin verilmeyen kimse olup olmadığı bilinmiyor. |
(HA)