Fotoğraf: Ahmet Kanbal (Gözaltı sonrası)
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Mardin’deki kayyım eylemleri sırasında gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı muhabirleri Ahmet Kanbal, Mehmet Şah Oruç, Jinnews muhabiri Rojda Aydın ve serbest gazeteciler Nurcan Yalçın ile Halime Parlak’ın yargılandığı davada karar çıktı.
Gazetecilerle birlikte üç kişinin daha “2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanununa muhalefet” suçlamasıyla yargılandığı davada Mardin 1. Asliye Ceza Mahkemesi’ tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdi.
Mütalaaya itiraz: Gazeteciyiz
Duruşma savcısı, gazetecilerin üzerlerine atılı suçu işlediklerinin sabit olmadığını belirterek beraat etmeleri yönünde mütalaa verdi.
Söz alan Ahmet Kanbal savcılığın beraat yönündeki mütalaasının eksik olduğunu, gazetecilik yani mesleki faaliyetlerini yaparken polis engeliyle karşılaştıklarını söyledi. Beraat yönündeki mütalaanın da bu şekilde verilmesi gerektiğini belirtti.
Daha sonra esas hakkında savunma yapan Kanbal'ın avukatı Erdal Kuzu, müvekkillerinin gazeteci olduğuna dair belgeleri daha önce mahkemeye verdiklerini söyledi.
Kuzu, “Müvekkillerimiz gözaltına alınırken üstlerinden çıkan eşyalar onların gazeteci olduğunun kanıtıdır. Seçilmiş bir belediye başkanının yerine memur atanması dünyanın her yerinde haberdir. Müvekkillerimiz, belediyeye kayyım atanmasının protesto edildiği eylemi gazeteci olarak takip ettiler. Beraatlerini talep ediyoruz” dedi.
Parlak ve Yalçın’ın avukatı Resul Temur ise “Müvekkillerimiz gazetecilik yaptıkları sırada gözaltına alındılar. Herhangi bir suç fiilleri yok. Bu nedenle mütalaa doğrultusunda müvekkillerimiz hakkında beraat kararı verilmesini talep ederiz” dedi.
Diğer sanık avukatları da mütalaa doğrultusunda müvekkillerinin beraatlerini istedi.
Kısa bir aradan sonra kararını açıklayan Mahkeme, sanıkların üzerine atılı suçu işlediklerine dair kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdi.
TIKLAYIN - Mardin'de Gözaltına Alınan Gazeteciler Serbest
Ne olmuştu?İçişleri Bakanlığı 19 Ağustos 2019’da, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’yı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan'ı görevden alarak yerlerine bu kentlerin valilerini belediye başkanı olarak atadı. Kayyım atanmasının ardından bu şehirlerde eylemler başladı. 20 Ağustos’taki eylemi takip eden gazeteciler Ahmet Kanbal, Mehmet Şah Oruç, Rojda Aydın, Nurcan Yalçın ve Halime Parlak gözaltına alındı. Gazeteciler Terörle Mücadele Şubesi’nde alınan ifadelerinin ardından yedi günlük gözaltı sonunda serbest bırakıldı. Daha sonra da gazeteciler hakkında Mardin 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” iddiasıyla dava açıldı Hazırlanan iddianamede gazetecilerin altı aydan üç yıla kadar hapis istendi. Davada 3 duruşma görüldü. |
TIKLAYIN - BİA Medya Gözlem Raporları
- 2021 Üçüncü Çeyrek - Basın Açıklaması
- 2021 Üçüncü Çeyrek - Tam Metin
- 2021 Üçüncü Çeyrek - Düzenlemeler, Tepkiler, Hak Aramalar
(HA)