Haberin İngilizcesi için tıklayın
İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), Sedat Peker'in Twitter, YouTube ve Instragram hesaplarına, ‘milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması’ gerekçesiyle erişim engeli getirildiğini açıkladı. Ancak ilgili platformların Türkiye’de temsilcilikleri olmasına rağmen kararın henüz uygulanmadığını duyurdu.
Prof. Dr. Yaman Akdeniz de söz konusu yasağın henüz uygulanmamasına ilişkin, "Engelleme kararı var fakat bu platformlar ‘https’ protokolünü kullandığı için Türkiye'deki erişim sağlayıcıları bu adresleri engelleyemiyor. Karar ancak sosyal ağ sağlayıcıları tarafından uygulanabilir. Türkiye'de Twitter, YouTube ve Instagram'ın artık yasal temsilcileri var. Bu yasal temsilcilikleri Türkiye talep etti ve geçen sene 5651 sayılı Kanun değişti. Sözde bu platformlar ‘dize geldi’. Türkiye ise uygulamada bu platformlara söz geçiremiyor” açıklaması yaptı.
Sedat Peker'in (@sedat_peker) YouTube kanalı ve bazı videoları ile Twitter ve Instagram hesapları, millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle erişime engellendi. İlgili platformların Türkiyede temsilcilikleri olmasına rağmen hakimlik kararı henüz uygulanmadı. https://t.co/9JlPUw24gk
— Yaman Akdeniz (@cyberrights) June 24, 2021
Peker: İkinci kez engellenmek istiyorlar
Haberin ardından ‘engellenen’ Twitter hesabından konuşan Sedat Peker şöyle yazdı:
“Youtube, Twitter ve Instagram hesaplarım mahkeme kararıyla ikinci kez kapatılmak isteniyor. Ancak bu platformların yöneticileri hali hazırda bunu uygulamıyorlar. Yani bizler gibi direniyorlar (bakalım ne kadar direnecekler).
“Ben sizlerle bir akit yaptım. Bu sosyal medya hesaplarımı diyelim ki kapatmayı başardılar, size sözüm olsun gerekirse bildiklerimi dumanla paylaşacağım, ama gene paylaşacağım. Çünkü yapılan akitte verilen söz namustur.
“Bunların hepsini önce deli edecem, sonrasında ise tedavi edecem. Her ne kadar hipokrat yemini etmemiş olsam da sizler layık gördüğünüz için, ben Psikiyatri Profesör Doktor Sedat Peker. Hekimlerin de sözü namustur.”
"Youtube videolarımı engellememe kararı aldı"
Sedat Peker, 6 Haziran'da attığı bir tweette de "Bazı arkadaşlar hesaplarıma yasak neden getirilmedi diye soruyorlar. Mahkeme kararı olmasına rağmen Twitter, Instagram, Youtube yetkilileri savunmamızı istediler. Yaptıkları incelemede videoları engellememe kararı aldılar." iddiasında bulunmuştu.
Erişim engeli nasıl getiriliyor?
Mahkemelerin aldığı erişim engelleme kararları Türkiye'de Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne ve yurt dışındaki servis sağlayıcı ve yayıncı kuruluşa bildiriliyor.
Türkiye'deki yayıncılar için erişim engelleme kararının gereği olarak hakkında karar olan içeriği kaldırma yükümlülüğü var ve bu cezalarla kontrol ediliyor. Fakat Twitter ve YouTube çoğu durumda mahkeme kararlarını kendi kriterleriyle değerlendiriyor ve genelde uygulamıyor. (HA)