Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Özgür Gündem nöbetçi yayın yönetmenliği davasından yargılanan ve beraat kararları istinaftan dönen Şebnem Korur-Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin'in yeniden yargılanmasına Çağlayan'daki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.
TIKLAYIN - Önderoğlu, Fincancı ve Nesin’e verilen beraat kararı bozuldu
Duruşma öncesinde adliye önünde hak savunucuları bir basın açıklaması gerçekleştirerek Korur-Fincancı, Önderoğlu ve Nesin'e destek verdi. Açıklamaya sivil toplum kuruluşu temsileri ile beraber milletvekilleri de katıldı.
Duruşmaya Ahmet Nesin yurtdışında olduğu için katılmazken, Şebnem Korur-Fincancı ve Erol Önderoğlu ile müdafi avukatlar Oya Meriç Eyüboğlu, Efkan Bolaç, Tora Pekin, Levent Pişkin, Ümit Dede ve Esra Kılıç duruşmada hazır bulundu.
Önderoğlu: Bozma ilamını kabul etmiyorum
Kimlik tespitinin ardından mahkeme başkanı Mesut Özdemir, Önderoğlu ve Korur-Fincancı’ya, İstinaf Mahkemesi’nin bozma kararına ilişkin görüşlerini sordu.
İlk olarak kürsüye gelen Önderoğlu “İstinaf Mahkemesi'nin bozma ilamını kabul etmiyorum” dedi. Yerel mahkemenin, Türkiye’de artık yeni bir sayfa açılması görüşüyle birlikte verdiği beraat kararını önemsediklerini belirten Önderoğlu “İstinafın beraat kararını bozmasının bu niyete aykırı bir karar olduğunu düşünüyorum” dedi.
Özgür Gündem Dayanışmasına katılan 100 kişiden 38 kişi için soruşturma yürütüldüğünü hatırlatan Önderoğlu “İlk defa İstinaf, bu konuda verilen bir kararı bozdu. Bozma kararının gündem geldiği dönem ve böylesi önemli bir dosya da bozma kararının argümanını manidar buluyorum” buluyorum dedi.
Önderoğlu, “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını (HAGB)” da kabul etmediğini belirterek “25 yıldır gazetecilik yapıyorum. İlk günden beri bu usulün fikir işi yürütenler açısından sakıncalı olduğunu ve otosansüre yol açtığını düşünüyorum. Bu nedenle HAGB’yi kabul etmiyorum” dedi.
“Bozma kararını veren mahkeme siyasi bir karar verdi”
Önderoğlu’nun avukatı Tora Pekin ise İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nden artık hukuki bir karar beklemenin imkansız hale geldiğini belirterek kararın siyasi olduğunu söyledi. Bu nedenle de bozma ilamını kabul etmediklerini aktardı.
Korur-Fincancı: TTB başkanı olduktan sonra bozulması manidar
Pekin’in ardından söz alan Şebnem Korur-Fincancı ise “Hukukun üstünlüğünün tümüyle ortadan kaldırıldığı, adil yargılama hakkının ihlal edildiği birçok dava var. Özgür Gündem yargılamaları da bunlardan birisi” diyerek söze başladı.
“Söz konusu dava hukukun üstünlüğünü ortadan kaldırıldığı davalardan biri haline geldi” diyen Korur-Fincancı “İfade özgürlüğü hepimizin yurttaşlık sorumluluğudur. Ben de bu sorumluluğu yerine getirdim. Söz konusu bozma ilamına şaşırmıyorum. Bu kararın zamanlaması da şaşırtıcı değildir. Beraat kararı çıktıktan yaklaşık bir yıl sonra bu karar bozuldu. Söz konusu bozma kararı Türk Tabipleri Merkez Konseyi Başkanlığına seçilmem sonrasına denk getirildi. TTB koronavirüse karşı kamuoyunu bilinçlendirme çalışması içindeydi. Bir terör örgütünden TTB’nin başına geçmişim gibi algı yaratıldı. Bu nedenle bozma kararının zamanlaması manidardır” dedi.
İfade özgürlüğünün en temel hak olduğunu söyleyen Korur-Fincancı “Bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi ve HAGB’nin suçu kabullenme davranışı olduğunu belirterek bunu kabul etmediğini söyledi.
Eyüboğlu: İstinaf bozma kararında politik terimler kullandı
Korur-Fincancı'nın avukatı Meriç Eyüboğlu ise müvekkilinin TTB Başkanı seçilmesinin ardından hedef alındığını söyledi. Eyüboğlu, Bakanlığın kimi dosyalarda mahkemeye karar verip vermediğini sorduğunu bu dosyada ise bunu sıklıkla yaptığını ifade etti.
Sadece Ekim'de 3 kere Bakanlığın dosyadaki durumu sorduğunu aktaran Eyüboğlu, "Biz yargının siyasallaşmasından şikayetçiyiz. Bu karar da bu saiklikle alınmış kararlardan birisidir. Müvekkil TTB Başkanı seçildikten hemen sora hedef olarak gösterildiği süreçte beraat kararı bozulmuştur. İstinaf bozma kararı verirken politik terimler kullanmıştır. Suçun yasal unsurları oluşmamıştır. Bozma ilamını kabul etmiyoruz. Mahkemenin kararında direnmesini talep ediyoruz" dedi.
Mahkeme, İstinaf'ın kararına uydu
Beyanların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti İstinaf Mahkemesi’nin bozma kararına uyarak Korur-Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’in dosyalarının İstanbul 23 Ağır Ceza Mahkemesi’nde Eren Keskin, Zana Kaya, İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı'nın yargılandığı Özgür Gündem ana davasıyla birleştirilmesini için yazı yazılmasına karar verdi.
Bir sonraki duruşma 6 Mayıs saat 14.00’de görülecek.
Duruşma öncesindeki açıklama
Duruşma öncesinde adliye önünde gerçekleştirilen açıklamaya CHP'li Vekiller Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Turan Aydoğan, HDP'li Vekiller Züleyha Gülüm, Hüda Kaya, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Dilan Dirayet Taşdemiş, Oya Ersoy, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Barış Akademisyenleri, TTB, TİHV, KESK yöneticileri, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Türkiye Gazeteciler Sendika İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş destek verdi.
Adliye önünde konuşan Şebnem Korur-Fincancı, 90'larda binası bombalanan, gazetecileri öldürülen Özgür Gündem'in yeniden saldırı altında olması nedeniyle bir dayanışma kampanyası başlatıldığını hatırlattı ve gazetenin yanında olmak için sorumluluk duyduklarını söyledi.
"Bbiliyorduk ki bu ülkede dayanışma cezasız kalmaz" diyen Korur-Fincancı, "Bu nedenle de hızla bir cezalandırma sürecine girildi. Bugün Çağlayan'dayız. Dün Kadıköy'deydik, ondan önce de Boğaziçi'ndeydik. Öğrencilerden akademisyenlere, yoksullara, bu salgında işsiz bırakılan, salgında çalışmak zorunda bırakılanlara, canla başla sağlık hizmeti verenlere, yok sayılanlar, bu salgını mümkün kılan noeliberal politikalara karşı dayanışma içinde olduk, olmayı da sürdüreceğiz. Onların belirsizlik rejimi varsa bizimde dayanışmamız var. Biz haklarımızı alana kadar, ifade özgürlüğü yeniden hakim olana kadar, barış bu dünyada hakim olana kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.
Erol Önderoğlu ise "Bir çiçekle bahar gelmez. 2019'da bizler beraat ettiğimizde baharın gelmeyeceğini zaten biliyorduk. Gazeteciler gruplar halinde tutuklanıyor, Çağlayan adliyesine getiriliyordu. Bir çiçekle bahar gelmez, çünkü yüzlerce gazeteci bugün yargı tacizi altında ya hapishanede ya da yurtdışına çıkış yasağı altında görev yapması engelleniyor. Bugün mahkemeye çıkarken ne bekliyorsunuz diye sorarsanız ben Türkiye yargısından hiçbir şey beklemiyorum artık. Yüzlerce meslektaşımın, siyasetçinin, insan hakları savunucusunun durumunun bir nebze iyiye gitmesi lazım. Burada demokrasi yok yargının tamamen siyasi talimatlarla felç edilmesi var" diye konuştu.
TIKLAYIN - Önderoğlu, Korur-Fincancı ve Nesin Hakkında Ayrı Ayrı Üç İddianame Hazirlandi
TIKLAYIN - Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı ve Ahmet Nesin Tutuklandı
TIKLAYIN - Şebnem Korur Fincancı ve Erol Önderoğlu İçin Tahliye Kararı
TIKLAYIN - Ahmet Nesin'den Tahliye Mesajı: Görüşmek Üzere
TIKLAYIN - Ahmet Nesin de Tahliye Edildi
Özgür Gündem yargılamalarıKanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016'da başladı. 7 Ağustos 2016'da sona erdi. Kampanyaya katılan 56 nöbetçi yayın yönetmeninden 49’una soruşturma açıldı, 11 takipsizlikle sonuçlandı, 38 dosya davaya dönüştü. 38 nöbetçi yayın yönetmeni 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesi (Terör örgütü propagandası yapmak) ve 6/2 maddesini (Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak) ihlalden hakim karşısına çıktı. Takipsizlik kararı verilenler11 kişiye takipsizlik kararı verildi: İhsan Eliaçık, Melda Onur, Sabahat Tuncel, Ahmet Abakay, Eşber Yağmurdereli, Hasip Kaplan, Işın Eliçin, Kemal Can, Mustafa Sönmez, Uğur Karadaş, Nurcan Baysal. 38 davadan 1'i düştü38 kişi hakkında dava açıldı. Deniz Türkali hakkındaki dava soruşturma süresinin zamanaşımına uğramasından ötürü düştü. 38 nöbetçi yayın yönetmeni 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesi (Terör örgütü propagandası yapmak) ve 6. maddesini (Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak) ihlalden yargılanıyor. 188 ay 15 gün hapis ve 67 bin TL para cezasıNöbetçi yayın yönetmenliği davalarında Şanar Yurdatapan, İbrahim Bodur, Cengiz Baysoy, Hüseyin Tahmaz, Çilem Küçükkeleş, Nadire Mater, Yıldırım Türker, Hasan Cemal, Faruk Balıkçı, Dicle Anter, Derya Okatan, Kumru Başer, Ayşe Batumlu, Jülide Kural, Murat Uyurkulak, Murat Çelikkan, Beyza Üstün, Nevin Erdemir, Hakkı Boltan, Hasan Hayri Şanlı, Tuğrul Eryılmaz, Hüseyin Aykol, Ayşe Düzkan, Ragıp Duran, Öncü Akgül, İhsan Çaralan, Ertuğrul Mavioğlu, Celal Başlangıç, Celalettin Can, Fehim Işık ve Faruk Eren davaları olmak üzere 34 kişi hakkında karar verildi. 7 beraatErol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin, Hasan Hayri Şanlı, Nevin Erdemir, Hüseyin Tahmaz ve Hakkı Boltan hakkında beraat kararı verildi. Ahmet Nesin, Erol Önderoğlu ve Şebnem Korur-Fincancı'nın beraat kararı İstinaf'tan döndü. 27 kişiye toplam 293 ay 15 gün hapis27 kişi için toplam 67 bin TL ve 293 ay 15 gün hapis cezası verildi. Cezası ertelenmeyen nöbetçi genel yayın yönetmenlerinden Murat Çelikkan, 14 Ağustos 2017'de Kırklareli Cezaevi'ne girdi, 14 Ekim 2017'de açık cezaevine alındı, 21 Ekim 2017'de tahliye edildi. Cezası ertelenmeyen nöbetçi genel yayın yönetmeni Ayşe Düzkan ise, İstinaf Mahkemesi'nin 1 yıl 6 aylık hapis cezasını onamasının ardından cezasının infazı için 29 Ocak'ta teslim olarak Bakırköy Kadın Cezaevi'ne konuldu. * Nöbetçi yayın yönetmenlerinden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklandı, 10 gün sonra serbest bırakıldı. 3 kişinin davası sürüyorCan Dündar, Said Sefa, Veysi Altay. Kızılkaya dosyalarıÖzgür Gündem soruşturması kapsamında açılan 38 davanın hepsinde gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya da sanık. Kızılkaya'nın dosyaları nöbetçi genel yayın yönetmenleri ile yargılandığı davalarda ayrıldı, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Özgür Gündem ana davası ile birleştirildi. 9 yazara da dava açıldıGazetenin yazarlarından Ömer Ağın, İmam Canpolat, İlham Bakır, Mehmet Şirin Taşdemir, Veysel Kemer, Yüksel Oğuz, Dilşah Kocakaya, Mehmet Ali Çelebi ve Hüseyin Bektaş'a da davalar açıldı. Dilşah Kocakaya, İmam Canpolatve İlham Bakır’a 15'er ay hapis cezası verildi. Bakır’ın cezası ertelenirken, Canpolat ve Kocakaya'nın cezaları ertelenmedi. Mehmet Ali Çelebi ve Hüseyin Bektaş'a ise ayrı 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Cezalar ertelenmedi. Özgür Gündem Ana DavasıAna davada Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu Üyeleri Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Eren Keskin, yazıişleri müdürleri Zana Kaya, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ve Bilge Oykut yargılanıyor. Dava kapsamında Sancılı hala tutuklu. Ayrıca Eren Keskin 47, Hüseyin Aykol 38 dosyada gazetenin eski sabit genel yayın yönetmeni olarak yargılanıyor. |
(HA)