Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Askeri casusluk suçlamasıyla gözaltında alındıktan sonra Haziran ayında tutuklanan Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız ve aynı soruşturma kapsamında serbest bırakılan TELE 1 Ankara Temsilcisi İsmail Zeki Dükel ile gazetecilere bilgi sağladığı iddia edilen astsubay Erdal Baran bugün ilk defa hakim karşısına çıktı.
Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme heyeti Erdal Baran'ın tutukluluğa devam, Müyesser Yıldız’ın ise tahliyesine kararı verdi.
Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşma öncesi, milletvekilleri, KUMPASDER üyeleri, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Yıldız okurları adliye önüne eylem yaptı.
Duruşmayı CHP Milletvekilleri Erdoğan Toprak, Gamze Taşcıer, Bülent Tezcan, Yıldırım Kaya, Utku Çakırözer, Mehmet Göker, Gülizar Biçer Karaca, Gülizar Emecan, Ali Haydar Hakverdi, Abdurraman Tutdere, Tekin Bingöl, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Kırmızı Kedi Yayınevi'nin sahibi Haluk Hepkon, Cumhuriyet gazetesi yazarı eski CHP Milletvekili Mustafa Balbay da takip etti.
Astsubay Baran: Kendime alan açıyordum
Mahkeme başkanı dosyada suçlama olarak bulunan telefon tapelerini okuyarak Astsubay Erdal Baran’ın verdiği bilgileri sordu. Erdal Baran, dava dosyasına giren tapelerde istihbarat raporu diye bahsettiği bilgilerin istihbarat raporu olmadığını, kendisini önemli göstermek için öyle dediğini, söylediği pek çok şeyin ‘kafadan atma’ olduğunu ve kendisine herhangi bir istihbarat raporu gelmediğini ifade etti.
Mahkeme başkanı, Baran’ın tapelerini okurken bazı bilgilerin tahminden ileri gittiğini söyledi. Baran da bu bilgiyi devre arkadaşından öğrendiğini söyledi.
Mahkeme başkanı askeri bilgilerin telefonda bu kadar rahat konuşulup konuşulmadığını sordu. Baran, "Bizim için olağan geliyor” dedi. Mahkeme başkanının Baran’a tapede geçen, "Müyesser ablayla birlikte yazıyoruz" sözünü hatırlatması üzerine Baran, "Müyesser ablanın ismini kullanarak kendime alan açıyordum” diye yanıt verdi.
Baran, duruşma savcısının, “17 Aralık 2019, 6 Ocak 2020, 28 Ocak 2020 tarihli konuşmalarında TSK'nin Suriye ve Libya'daki faaliyetlerini küçümser bir havanız var. Hulusi Akar'a Hulusi diyorsunuz, gerizekalılar diyorsunuz. Siz TSK'da ayrı bir cenahta mısınız? Bu küçümsemenin nedeni ne?” sorusu sonrasında da, “TSK benim canımdır. Eleştirmek için söyledim” dedi.
Baran’ın “Türk askerinin Libya'ya gitmesi olayı Aralık 2019'dan itibaren tartışılmaya başlamıştı. 7 Ocak'ta TBMM'de tezkere çıktı. Bununla birlikte tüm Türk medyası ve uluslararası medya konuyla ilgili haber yaptı. Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel ile tanışıklığımız var. Gerek sosyal medyada gerek ulusal ve uluslararası basında gündeme gelen konularla ilgili ben onları ararım, onlar da beni arar. İddianamede yer alan tapelerdeki konular açık kaynaklardaki konulardır. Libya'da, Suriye'de neler oluyor diye sorardı Müyesser Yıldız. Ben de basından okuduğumun üstüne katarak anlatırdım. Bir olay olduktan sonra İsmail Dükel'i arardım, haberi olmazdı bazen” diye savunma yaptı.
Yıldız: İddianame değil, intikamname
Daha sonra Müyesser Yıldız’ın beyanına geçildi. Yıldız “Huzurunuza gelmeme sebep olan, bir iddianame değil, bir intikamnamedir. O yüzden sözlerimin başında bu intikamnameye karşı herhangi bir savunma yapmayacağımı belirtmek istiyorum” diye söze başladı.
Müyesser Yıldız’ın beyanının tam metni için TIKLAYIN
Müyesser Yıldız, daha sonra özetle şu beyanda bulundu:
“Ancak öncelikle benimle birlikte bedel ödettirilen, ailem başta olmak üzere ilk günden itibaren kurulan bu tezgâha inanmayıp, bana sahip çıkan insanlar için ve elbette tarihe not düşme adına söyleyeceklerim var.
“Dokuz yıl önce Oda TV kumpasında topluca tutuklandık ve yine bu ayda hâkim huzuruna çıktık. Orada ne söyledim? Sayın Erdoğan 10 ay hapis cezasına çarptırıldığında, ‘Bu karar kanuni olabilir, ama hukuki değil. Hukukunuzu tanımıyorum’ demişti. İşte bu sözleri hatırlatıp, ‘Bize yapılanlar kanuni bile değil. Ben de hukukunuzu tanımıyorum. O yüzden savunma yapmayacağım’ dedim.
“Ne yazık ki, bugün de aynı sözü tekrarlamak durumundayım. Baştan itibaren kanun, hukuk ve ahlâk tanımadan oynanan bu kirli oyunu, şimdi sizlerin huzurunda savunma yaparak, sanki hukuk varmış, adalet tecelli edecekmiş gibi sürdürmek ve legalleştirmek istemiyorum.
“Bu intikamname önünüze geldiğinde lâyık olduğu yere, tarihin çöplüğüne göndermenizi dilerdim, ama yapmadınız. Oysa bunu kabul ettiğiniz gün, tensipte aldığınız kararlarla, o kağıt yığınının ne kadar pervasızca derlendiğini tespit edip ortaya koyan sizlerdiniz. Ancak hâlâ bir fırsat var. Bizi yargılamakla zaman geçirmek yerine, 'Seni hiçbir delil, belge olmadan, hukuku ayaklar altına alarak hapse attık. Sebebi de bazı büyüklerimizi rahatsız etmen' mesajının verildiği bu intikamnameyi hazırlatanların peşine düşülmesi.
“Burada ne var? Hedef belli: ben... İyi de yıllardır görmediğim değerli gazeteci İsmail Dükel’den, hastalığı olan gariban bir astsubaydan ne istersiniz? Doğrudan, 'Seni alıp içeri atıyoruz' dense daha insani ve mertçe olur, hukuk da böyle iğfal edilmezdi."
Tahliye 155 gün sonra geldi
Gazeteci İsmail Zeki Dükel de savunmasında, "Bir ülke gazetecisi kadar özgürdür. Dün akşam bir bakan istifa etti. Söyleyemeyen, yazamayan medya ortada. Bir gazetecinin neden yargılandığına buradan başlamak gerekiyor" diye konuştu.
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme tutukluluğunun 155. gününde ilk defa duruşmaya çıkan Müyesser Yıldız hakkında tahliye kararı verdi. Yazılan müzekkerelerin cevaplarının beklenmesine hükmeden mahkeme Erdal Baran'ın da tutukluluğuna devam kararı aldı.
İsmail Dükel'in ise imza şartı kaldırıldı ancak yurt dışına çıkış yasağı devam ediyor. Bir sonraki duruşma 6 Ocak 2021’de görülecek.
TIKLAYIN - Savcı Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel'e ceza istedi
TIKLAYIN - Gazeteciler İsmail Dükel ve Müyesser Yıldız Gözaltına Alındı
(HA)