Haberin İngilizcesi için tıklayın
Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, Adıyaman’da yayın yapan Gerger Fırat Gazetesi Haber Müdürü Özgür Boğatekin hakkında yeni bir iddianame hazırladı.
Boğatekin iddianamede “örgüt propagandası yapmak ve terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek”le suçlandı.
Gazeteci Boğatekin, 11 Haziran 2017’de Tunceli Pülümür Karayolu üzerindeki bir kontrol noktasında görevli Jandarma Başçavuş S.Ç'nin, HDP’nin Tunceli Milletvekili Alican Önlü ile yaşadığı tartışmanın videosunu 13 Haziran 2017’de Facebook hesabından paylaşarak “HDP’li Alican Önlü ile tartışan filankes astsubay Gerger Jandarma Komutanlığına atanmış” diye yazmıştı. Boğatekin’in bu paylaşımı ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermekle’ ilişkilendirildi.
‘Leşkeri’ adı verilen yöresel kıyafeti giyen bir kişinin çekindiği fotoğrafı da Facebook hesabından "YPG'ye ait bir savaş uçağı Türkiye hava sahasında taciz uçuşları gerçekleştirirken böyle görüntülendi" notuyla paylaşan Boğatekin, örgüt propagandası yapmakla suçlandı
İfadesi alınan Boğatekin, Jandarma Astsubay S.Ç.’nin kendisinin de yaşadığı Gerger ilçesine atandığı için haber yaptığını, kastının propaganda yapmak olmadığını belirtti.
Savcılık bu paylaşımlardan ötürü Özgür Boğatekin’in TMK'nin 7/2-2.cümle, TMK'nun 6/1 maddeleri uyarınca cezalandırılmasını talep etti.
"Her gün açılan dsoyalardan sadece birisi"
Dosya Adıyaman’da Boğatekin hakkında açılan bir başka dava ile birleştirildi. Gaztecilik yaptığı için suçlandığın söyleyen Boğatekin, Facebook’ta paylaştığı her gönderiye soruşturma açıldığını belirterek şöyle konuştu:
“Daha önce de yaptığım sosyal medya paylaşımları ve gazetemizin internet sitesindeki haberler nedeniyle gözaltı alınmış ve hakkımda davalar açılmıştı. Hakkımda adli kontrolle salıverme kararı verilmiş, Adıyaman 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 'örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla dava açılmıştı.
"Adıyaman 2. ACM’deki davada mahkeme hakkımda 18 ay 22 gün hapis cezası verdi. Avukatlar dosyayı Gaziantep İstinaf Mahkemesine taşıdı. Mahkeme de, halen Tunceli'de devam eden bir propaganda soruşturması olduğu gerekçesi ile kararı bozup, ikisinin birleştirilerek ona göre karar verilmesini istedi.
“Bahse konu dosya yeniden Adıyaman 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi ve mahkemece 2020/123 esasıyla dava açıldı. Tunceli'den soruşturma dosyası istendi. Gelen dosya içerisinde iddianame de yer aldı.
"Gündemde olan bir konuyu haber yaptım"
“İddianamede komutanın ismini ve resmini kullanarak hedef haline getirdiğim iddia edildi. Bir de yıllar önce Facebook’ta espri amaçlı paylaşılan bir fotoğraf örgüt propagandası sayılmış. Haziran ayında yapılan ilk duruşma pandemi nedeniyle 13 Ekim2020’e atılmıştı. Dün Adıyaman'da yapılan duruşma 19 Kasım’a bırakıldı.
“Yani o dönemde günlerce basının gündeminde olan ve gündeme oturan bir jandarma personelinin Gerger ilçesine atanmasını haberleştirmek kadar doğal bir şey olabilir mi? Kaldı ki o dönem ilgili personel hakkında HDP'li Alican Önlü ve Tunceli Baro Başkanı rüşvet, hırsızlık ve buna benzer birçok soruşturma açıldığına dair açıklamalarda bulunmuştu.
“Bu tür iddiaların gündeminde olan kişi hakkında haber yapmayıp ne yapacaktık. Şimdi ismini dahi kullanmadığım kişiyi hedef göstermekten yargılanacağım.”
Terörle Mücadele Kanunu ne diyor?Madde 6 İsim ve kimlik belirterek veya belirtmeyerek kime yönelik olduğunun anlaşılmasını sağlayacak surette kişilere karşı terör örgütleri tarafından suç işleneceğini veya terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklayanlar veya yayınlayanlar veya bu yolla kişileri hedef gösterenler bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Madde 7/2 Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur. Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz. |
(HA)