Haberin İngilizcesi için tıklayın
TBMM'de 29 Temmuz'da kabul edilen ve sosyal medya yasası olarak bilinen İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Yasa’nın bazı maddeleri bugün itibariyle yürürlüğe girdi.
Böylece 1 milyondan fazla kullanıcısı olan sosyal ağ sağlayıcıların Türkiye'de temsilci bulundurması zorunluluğunu süreci bugünden itibaren başladı.
WhatsApp, Facebook, Instagram, Twitter gibi en çok kullanılan sosyal medya platformlarını da etkileyen yasa kapsamında Türkiye’de temsilcilik açmayanlara, para cezasından reklam yasağına uzanan ve bant daraltılması ile sonuçlanabilecek kademeli yaptırımlar getiriyor.
Ayrıca Bilgi ve Teknoloji Kurumu (BTK) , Türkiye'de temsilci bulundurma yükümlülüğüne ilişkin bu kurumlara bildirimde bulunacak.
Yasaya göre temsilcinin, başvuruya en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermesi gerekiyor. Şikayetlerle ilgili olarak 6 ayda bir rapor yayınlamak da temsilciliğin görevleri arasında.
Cevap yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 5 milyon lira, rapor vermeyenlere 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak.
Mahkeme kararına rağmen, 24 saat içinde uygunsuz içerikleri kaldırmayan sosyal ağlar, doğacak zarardan sorumlu olacak.
İdari para cezası verilmesini takip eden 30 gün içinde halen yükümlülüğün yerine getirmeyen sağlayıcılar 30 milyon lira daha ceza ödemek zorunda kalacak.
Sonraki aşamalarda da bu sosyal ağ sağlayıcılara reklam yasağı getirilmesi ve yüzde 50 ile 90 oranında bant daraltma, yani yavaşlatma, cezası verilecek.
TIKLAYIN - Sosyal medya düzenlemesinde neler var?
TIKLAYIN - "Sosyal medya düzenlemesi muhalif sesi kısmak ve maddi çıkar için"
TIKLAYIN - "AKP her deliği tıkadı, şimdi sıra internete geldi"
TIKLAYIN - Sosyal ağlarda devletin imkan ve muhatap arayışı
TIKLAYIN - MHP VPN'e erişimin engellenmesini istedi
TIKLAYIN - "Sosyal medya platformları düzenlemeyi kabul etmemeli"
TIKLAYIN - Sosyal ağlarda üç maymun
(HA)