Fotoğraf: Marlene Gawrisch / Welt
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Die Welt gazetesinin eski Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel'in yargılandığı davaya bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
‘Örgüt propagandası’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek’ suçlamasıyla ve 4 yıldan 18 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Deniz Yücel bir yıl cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.
Bugün görülen davanın yedinci duruşmasına yurtdışında yaşayan Deniz Yücel katılmazken avukatı Veysel Ok mahkemede hazır bulundu.
13 Şubat’taki altıncı duruşmada esasa ilişkin mütalaasını sunan savcı mütalaasını tekrarladı ve Yücel’in 15 yıl 3 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Esasa ilişkin mütalaaya karşı söz alan avukat Ok, Anayasa Mahkemesi’nin 28 Haziran 2019’da Yücel hakkında verdiği hak ihlali kararını anımsatarak müvekkilinin beraatını talep etti.
Ok, mütalaanın hukuki bir metin olmadığını, AYM kararlarının bağlayıcılığı ilkesine riayet edilmediğini, ek bir soruşturma yürütülmeksizin aynı iddiaların mütalaada yer aldığını ifade etti.
"Mütalaa hukuk etiğine aykırı"
Ok özetle şöyle konuştu:
“Yücel hakkında Anayasa Mahkemesi kararına ve AİHM kararlarına rağmen mütalaada ceza talebinde bulunmak hukuk etiğine aykırıdır.
“Bunca içtihat niteliğinde karara, savunmanın bunca açıklamasına ve yapılan çeviri hatalarını açıklamamıza rağmen müvekkilin hala cezalandırılmak istenmesi hukuk literatürüne geçecek derecede akıl dışıdır.
“İfade özgürlüğünün kullanılmasıyla örgüt propagandası yapılamayacağı, halkın kine ve düşmanlığa sevk edilemeyeceğini açıkladık. Bu savımızın hukuki desteği ise, TMK 7/2. Maddede bulunmaktadır. Madde aynen şöyledir: ‘Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz…’
“Suçlama ve kanıtlar hukuki ve akli değildir. Müvekkilime yüklenen terör örgütü propagandası yapma ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme suçlamasıyla gazeteciliğine hakim olan demokratik düşünceleri, çabaları ve başarıları arasında apaçık bir uyumsuzluk ve tutarsızlık bulunmaktadır.
“Terörle ilişkilendirilen haberlerin böyle bir suçlamaya delil olarak gösterilmesi ve Anayasa Mahkemesine göre ‘belirti olarak dahi kabul edilemeyecek bir durumun kuvvetli delilmiş gibi sayılarak’ suç işlediğini iddia edip hapis ile ceza talep etmesi hukuksuzdur.
“Tüm bu sebeplerden de dolayı da müvekkilin beraatını talep ediyorum.”
Ok’un savunmasının ardından mahkeme, dosyanın tekrar incelenmesine karar vererek davayı 16 Temmuz'a bıraktı.
Ne olmuştu?Die Welt Türkiye muhabiri olan Deniz Yücel, Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın özel e-posta adresinin RedHack tarafından hacklenmesine ilişkin kaleme aldığı haberiyle ilgili soruşturma ekiplerine ifade vermek üzere 14 Şubat'ta İstanbul'da gözaltına alındı. "Örgüt propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla sevk edildiği mahkemece 27 Şubat 2017'de tutuklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili “Bütün bu olayların nedeni meğerse bu teröristmiş. Bu adam terörist, gazeteci değil ve Alman yönetimi ne yazık ki, benim bakanlarımı böyle bir teröristle aynı teraziye oturtuyor. Sıkıntı burada. Almanya Başbakanı Angela Merkel, bana 'Serbest bırakırsanız memnun oluruz' dedi. Dedim ki o gazeteci değil terörist. Deniz Yücel bir ay Almanya Başkonsolosluğu'nda saklandı. Bu adam terörist, gazeteci değil” açıklaması yaptı. Yücel ile aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan gazeteciler Diken internet sitesi editörü Tunca Öğreten, Dicle Haber (DİHABER) Diyarbakır Büro Şefi - editör Ömer Çelik ve BirGün Gazetesi İdari Sorumlusu Mahir Kanaat ile gözaltına alınan DİHA muhabiri Metin Yoksu, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü E. S. ve ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan hakkında hazırlanan iddianameye Yücel dahil edilmedi. Diğer tutuklulardan Çelik ilk duruşmada, Kanaat ile Tunca ikinci duruşmada tahliye edildi. Silivri Cezaevi'nde 354 gün tutuklu kalan Yücel, iddianamesinin hazırlandığı 16 Şubat 2018'de tahliye edildi. Tutuklu bulunduğu dönemde cezaevinden Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulunan Yücel'in dosyasını olaydan iki yıl sonra 28 Haziran 2019'de incelendi. AYM, Yücel'in tutuklu kaldığı bir yıllık süreyi hak ihlali saydı ve 25 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ama yerel mahkeme Yücel’in Berlin’de alınan ifadesinin beklenmesine karar verdi. 13 Şubat’a görülen duruşmada savcı, esasa ilişkin mütalaasını verdi. Yücel'in 15 yıl 3 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep eden savcı, Yücel'in 2016'da Welt gazetesinde yayımlanan çeşitli yazılarında PKK/KCK propagandası yaptığını öne sürdü. TIKLAYIN - Gazeteci Deniz Yücel Tahliye Edildi TIKLAYIN - Gazeteci Deniz Yücel Hakkındaki İddianame Kabul Edildi TIKLAYIN - Savcı Deniz Yücel İçin 15 Yıl Hapis İstedi (HA) |
(HA)