Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
"Haberin Var mı" inisiyatifi Libya’da yaşamını yitirdikten MİT görevlisinin cenazesiyle ilgili haberler nedeniyle tutuklanan gazeteciler için #BuKumpasıGörmüştük etiketiyle bir kampanya başlattı.
İnisiyatiften konuyla ilgili yapılan açıklamada yedisi gazeteci sekiz kişi hakkında hazırlanan iddianamenin İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildiği hatırlatıldı.
"Tutukluluk cezaya dönüştürüldü"
Pek çok gazetecinin benzer kumpaslarla yıllarca hapiste kaldığı ifade edilen açıklamada "Bu davada tutuklanan arkadaşlarımızdan Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu da 9 yıl önce benzer kumpaslarla hedef haline getirilmişti” denildi ve şunlar kaydedildi:
“İktidara yakın isimler yine bu kumpaslara bugün olduğu gibi çanak tutmuştu. Başlatılan kumpas soruşturmalarıyla sabahın köründe kapıya dayanan polisler, bugün de arkadaşlarımızın kapısındaydı.
“Daha önce de haberlerle iftiralar atarlardı, bugün de canlı yayınlardan, ayan beyan çekilen görüntülerden ‘casusluk’ iftirası atıyorlar.
“Gazeteci Barış Pehlivan cezaevinde darp edildi. Yok denilen delil ortaya çıktı. Bile bile suçun üstünü örttüler.
“Daha önce de iddianameler daha avukatlar bile görmeden iktidara yakın yayın organları tarafından servis ediliyordu yine öyle oldu. Ve yine tutukluluk cezaya dönüştürüldü.
“Biz bu kumpası daha önce de görmüştük. Sırf gazetecilik yaptılar diye kumpaslarla cezaevlerine gönderilen arkadaşlarımız için #BuKumpasıGörmüştük etiketiyle dayanışmaya davet ediyoruz.”
Ne olmuştu?Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu İstanbul’daki evinden, Hülya Kılınç ise Manisa’daki evinden 4 Mart sabaha karşı gözaltına alındı. Hülya Kılınç soruşturma nedeniyle İstanbul’a getirildi. Terkoğlu ve Kılınç, aynı günün akşamında İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı. 5 Mart’ta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Odatv’ye erişim engeli getirdi. Soruşturma çerçevesinde ifadeye çağrılan Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan da 6 Mart’ta tutuklandı. Aynı gün Yeni Yaşam gazetesi genel yayın yönetmeni Ferhat Çelik ve yazı işleri müdürü Aydın Keser aynı soruşturma kapsamında tutuklama talebiyle sevk edildikleri mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Bir sonraki gün, 7 Mart Cumartesi günü Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, savcılık ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle sevk edildiği mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Savcılığın itirazı üstüne Ferhat Çelik, Aydın Keser ve Murat Ağırel, 8 Mart Pazar günü çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklandı. Tutuklu gazeteciler Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Ferhat Çelik, Aydın Keser, Murat Ağırel ile yurtdışında bulunan gazeteci Erk Acarer ve CHP Akhisar Belediyesi Basın Birimi görevlisi E.E. hakkında 24 Nisan’da iddianame hazırlandı. Yurtdışında bulunan Erk Acarer hakkında yakalama kararı çıkartılırken, tutuklu gazetecilerin tutukluluğa itiraz duruşmasının avukatlarına haber verilmeden görüldüğü ortaya çıktı. İddianamede şüphelilerin Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 329/1. maddesi ve Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 27. maddesi gereğince cezalandırılmaları isteniyor. |
(HA)