Fotoğraf: Seda Taşkın / MLSA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi (AYM), 1137 gün cezaevinde tutulduktan sonra istinaf mahkemesinin incelemesi sonucu tahliye edilen İdris Sayılğan’ın başvurusunun dayanaktan yoksun olduğuna hükmetti.
Sayılğan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine yönelik başvuru yapmıştı.
Medya Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) haberine göre 5 Mayıs’ta dosyayı görüşen AYM, başvurunun açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle dosyanın kabul edilemez olduğuna karar verdi.
Gazeteciyi temsil eden avukat Veysel Ok, Sayılğan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde devam eden bir başvurusu olduğunu hatırlatarak, Yüksek Mahkeme kararı sonrası bu sürecin hızlanmasını beklediklerini aktardı.
Ne olmuştu?
"Terör örgütü üyeliği" ve "terör propagandası" suçlamalarıyla yargılanan ve kanun hükmünde kararname ile kapatılan Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) muhabiri Sayılğan, 24 Ekim 2016'da tutuklanarak, Trabzon Cezaevi'ne gönderilmişti.
25 Ocak 2017’de Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi gazetecinin haber kaynaklarıyla yaptığı görüşmeleri ve meslek faaliyetlerini suç delili sayarak 8 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.
Sayılğan 18 Temmuz 2018’de AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. 11 Ekim 2018’de ise avukatları dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı.
28 Kasım 2019’da Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, istinaf incelemesi sonucu üç yılı aşkın süredir tutuklu bulunan İdris Sayılğan’ın tahliyesine karar verdi.
AİHM, Haziran 2019’da başvuru kapsamında Türkiye’den savunma istedi.
29 Şubat 2020’de Yunanistan sınırına giden mültecilerin takibini yaparken yasak bölgeye girdiği gerekçesiyle gözaltına alındı ve 12 Mart’ta tutuklandıktan bir gün sonra tekrar tahlie edildi.
(HA)