Fotoğraf: Imgur
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ankara 11. İdare Mahkemesi, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun imgur.com üzerinde güncel bir tespit yapmaksızın erişim engeli kararının devamına hükmetmesinin hukuka uygun olmadığına karar verdi.
Çevrimiçi görüntü paylaşım platformu ve görüntü barındırma sitesi imgur.com kendisine uygulanan erişim engeli kararının kaldırılması istemiyle Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na başvurmuş, red kararı sonrası dava açmıştı. Mahkeme 22 Ocak 2020’de, erişim engeli kararının yürütülmesinin durdurulmasına karar vermişti.
TIKLAYIN - Imgur'dan İlk Resmi Açıklama: Mahkeme Erişim Yasağının Yürütmesini Durdurdu
TIKLAYIN - imgur.com Erişime Açıldı
Mahkeme yasadaki boşluğa dikkat çekti
Davayı görüşen Ankara 11. İdare Mahkemesi Anayasası'nın "Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" başlıklı 26. maddesine ve "Basın hürriyeti" başlıklı 28. maddesinde belirtilen "Basın hürdür, sansür edilemez” hükümlerine yer vererek erişim engeli kararının iptaline hükmetti.
Kararda 5651 sayılı İnternet Kanunu’ndaki boşluğa da değinilerek şöyle denildi:
“İlaçların internet ortamında tanıtım ve satışının yapılamayacağı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca bu durumun tespit edilmesi halinde ilgili site hakkında erişimin engellenmesine karar verileceği, bu kararın son çıkan düzenlemeye göre Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderileceği, söz konusu erişimin engelli kararının Sulh Ceza Hakimliği'nce verilmesi durumunda ise engele konu içeriğin kaldırılması durumunda Hakim kararının hükümsüz kalacağının düzenlendiği, ancak Kurum tarafından verilen engelleme kararına konu içeriğin kaldırılması durumunda ne yapılacağının düzenlenmediği görülse de, Kurum tarafından yeniden yapılacak inceleme sonucunda karar verilerek Erişim Sağlayıcıları Birliğine bu konuda bildirim yapılacağı sonucuna ulaşılmaktadır.”
"İçeriğin kaldırılması durumunda engel de kalkmalı"
Erişim engeline konu içeriğin kaldırılması durumunda, erişim engeli kararının da kaldırılması gerektiği belirtilen kararda “Oysa davalı idare tarafından bu konuda herhangi bir tespit yapılmaksızın işlemin tesis edildiği görülmektedir” denildi:
“Bu durumda; dava dosyasından bilgi ve belgeler ile mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinden, Anayasamızın 26. ve 28. maddelerinde yer alan düşünce özgürlüğü ve basın hürriyeti başlıklı maddeleri dikkate alındığında, bahse konu internet sitesinde yapılacak güncel tespit sonucuna göre işlem tesis edilmesi gerektiği anlaşıldığından, güncel tespit yapılmaksızın erişim engelinin devam edeceğine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
“Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.” (HA)