Fotoğraf: Freedom House
Düşünce kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi), “Dünyada Özgürlükler 2020” raporunu açıkladı.
Bu yıl “Demokrasi İçin Lideri Olmayan Bir Mücadele’’ başlığıyla çıkan raporda 195 ülkenin değerlendirilmesi yapıldı. Raporda 83 ülke “Özgür’’, 63 ülke “Kısmen Özgür’’, 49 ülke ise “Özgür Olmayan’’ olarak sınıflandırılırdı.
Özgür ülkelerin sayısı geçen yıla göre azalırken son 10 yılda özgür ülkelerin sayısı yüzde üç oranında azaldı. Kısmen özgür ülkeler yüzde 2, özgür olmayanlar yüzde 1 arttı.
Türkiye, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 32 puanla “Özgür Olmayan Ülkeler” kategorisinde yer aldı.
“Özgür Olmayan Ülkeler” arasında Türkmenistan, Eritre, Güney Sudan, Kuzey Kore, Ekvator Ginesi, Suudi Arabistan, Suriye, Libya, Çin ve Somali gibi ülkeler bulunuyor.
İnteraktif haritaya ulaşmak için TIKLAYIN
Türkiye en çok gerileyen ikinci ülke
Türkiye son 10 yılda 31 puan gerileyerek dünya genelinde özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke olurken Türkiye'nin önünde 32 puan kayıpla Orta Afrika ülkesi Burundi yer aldı.
Raporun Türkiye kısmında 2019’da yapılan yerel seçim ve sonuçları, demokrasi adına gelişme olasılığı olarak tanımlandı. Raporda, “Türkiye’deki seçmenler Ankara ve İstanbul belediye başkanlıklarında Adalet ve Kalkınma Partisi’ni yerinden etti’’ denildi ve “Belediye seçimleri, zafer kazanan muhalefet için dönüm noktası olsa da temel insan haklarında kısıtlamalar sürdü. Suriye’nin kuzeyinde devletin düzenlediği harekata karşı seslerini yükseltenlere baskı uygulandı’’ ifadeleri kullanıldı.
Raporda, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesiyle oluşan boşluğu Rusya ve Türkiye’nin doldurmasıyla, bölgedeki Kürt nüfusa karşı yeni bir kötü muamele dalgasının yayıldığı ve IŞİD’le mücadelenin tehlikeye girdiği de savunuldu.
64 ülkede gerileme var
Rapora göre 2019, tüm dünyada özgürlüklerin art arda giderek gerilediği 14. yıl oldu. 2019’da 64 ülkede halkların siyasi hakları ve sivil özgürlüklerinde gerileme yaşandı. Sadece 37 ülkede ilerleme kaydedildi. 2018’de ilerleme kaydedilen ülke sayısı 50’ydi.
2019’un en fazla kayıpları da en büyük kazanımları da Afrika ülkelerinde yaşandı. Sudan, Madagaskar ve Etiyopya, en çok demokratik kazanımı elde ederken, Benin, Mozambik ve Tanzanya ise seçimlerdeki yolsuzluklar ve devletlerin baskı politikaları nedeniyle en fazla gerileyen ülkeler oldu.
Son 20 yıldır “Özgür’’ kategorisinde yer alan ve demokrasi örneği sayılan 41 ülkenin 25’inin puanlarındaysa bu yıl net düşüşler kaydedildi.
Raporun tamamına ulaşmak için TIKLAYIN
(HA)