Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Merkezi Toronto'da bulunan IFEX'in (International Freedom of Expression Exchange - Uluslararası İfade Özgürlüğü İletişim Örgütü) 22 Kasım'da Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak olan yazar ve akademisyen Fikret Başkaya'da destek için düzenlediği kampanyaya 5 kıtanın 19 ülkesinden destek geldi.
Uluslararası çatı örgütü IFEX'in açtığı kampanyaya 23 basın ve özgürlük kurumu katılarak Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a kısa bir mesaj yollayarak Başkaya'ya yöneltilen baskı ve "terörist propaganda" suçlamalarının sona erdirilmesini istediler. Uluslararası PEN (Dünya Yazarlar Birliği) de iki gün önce yaptığı açıklama ile, 22 Kasım’da Ankara 21. Ağırceza’da yargılanacak olan Başkaya’nın yanında olduklarını duyurmuştu.
Erdoğan'a gönderilen mektup şöyle:
"Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan,
Aşağıda imzası bulunan, dünya çapındaki ifade özgürlüğü ve insan hakları örgütleri, Özgür Üniversite kurucusu ve başkanı, yazar Fikret Başkaya'ya açılan davanın geri çekilmesi ve diğer Türk vatandaşlarına karşı yürütülen haksız davaların sonlandırılması çağrısı için yazıyor. Geçen yıl hükümetiniz olağanüstü hali kaldırdığı halde bağımsız kuruluşların tahminine göre 130'dan fazla gazeteci ve yazar hala cezaevinde ve şu anda yüzlercesi de, 'terör propagandası' yapmak suçlamasıyla yargılanıyor.
Oysa ki sözü edilen propaganda uluslararası standartlara göre basit bir düşünce açıklamasından ibaret. Yargılananlardan biri de Fikret Başkaya. Önümüzdeki ve muhtemelen de son olacak duruşma 22 Kasım 2019'da Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.
Kasım 2016'da yayımlanan bir eleştiri yazısından dolayı 'terör örgütü propagandası' suçlamasıyla yüz yüzedir ve şu an beş yıla kadar hapisle cezalandırılma durumuyla karşı karşıyadır. Bilindiği üzere Türkiye, BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine imza atmış ve 19. maddesinde ifade özgürlüğü hakkının garanti altına alındığı Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesini de onaylamıştır.
Türkiye ayrıca, 10. maddesinde bu hakkı benzer bir şekilde garanti eden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine de taraf bir ülkedir. Türkiye Cumhuriyeti anayasasının 90. maddesine göre, usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası anlaşmalar kanun hükmündedir. Sözü edilen maddeler bu hakkın yalnızca zorunlu hallerde kısıtlanabileceğini ifade ederken, devlet politikalarına yönelik barışçıl eleştirinin sert ve rahatsız edici olsa bile kısıtlanma kriterlerine uymadığı, aksine özgür tartışma ortamının ve demokratik toplumun normal ve hayati önemde bir parçası olduğu su götürmez bir gerçektir.
Antiterör ve hakaret yasalarını uluslararası standartlarla uyumlu hale getirmenin yanında, Fikret Başkaya davasının ve akademisyen ve yazarlara yönelik yürütülen benzer süreçlerin sonlandırılması, Türkiye'nin yükümlülüklerini ciddiye aldığının ve diğer üye devletlerle ilişkilerini normalleştirme konusunda çaba gösterdiğinin önemli bir işareti olacaktır."
İmzalayan kuruluşlar:
Adil Soz- International Foundation for Protection of Freedom of Speech (Kazakistan)
Albanian Media Institute (Arnavutluk)
Cartoonists Rights Network International (ABD)
European Centre for Press and Media Freedom (Almanya)
Freedom Forum (ABD)
Free Media Movement (Sri Lanka)
Freedom of Expression Institute (Güney Afrika)
Fundamedios - Andean Foundation for Media Observation and Study (Ekvator)
Independent Journalism Center (Moldova)
Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim (Türkiye)
International Press Centre/IPC (Nijerya)
Mediacentar Sarajevo (Bosnia & Herzegovina)
Media Foundation for West Africa/MFWA (Gana)
Media Rights Agenda/MRA (Nijerya)
Media Watch (Avusturalya)
PEN America (ABD)
PEN Denmark (Danimarka)
PEN International (İngiltere)
PEN Norway (Norveç)
Syrian Center for Media and Freedom of Expression/SCM (Fransa)
South East Europe Media Organisation (Hırvatistan)
Vigilance for Democracy and the Civic State (Tunus)
Dr. Baskın Oran, Professor Emeritus of International Relations, Ankara University.
Ne olmuştu?
Fikret Başkaya hakkında, 7 Kasım 2016 tarihinde ozguruniversite.org sayfasında yayınlanan "Asıl Terör Devlet Terörüdür" başlıklı yazısı ve ev aramasında bulunan fotoğraflar ile köşe yazıları delil gösterilerek, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2. maddesi uyarınca "terör örgütü propagandası" yapmak suçlamasıyla dava açılmıştı. Davanın duruşması 22 Kasım'da görülecek.
Fikret Başkaya hakkında1940 Denizli doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi iktisat ve maliye bölümlerini bitirdi. Paris ve Poitiers üniversitelerinde doktora öğrenimini tamamladı. Yurtdışında bulunduğu süre boyunca; azgelişmişlik, emperyalizm ve kapitalizmden sosyalizme geçiş sorunları üzerine birçok araştırma yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra zorunlu askerlik yaptığı Yedek Subay Okulu'nda "sakıncalı er" sayılarak Erzurum'un Oltu ilçesine sürgün edildi. Askerlik sonrası değişik kuruluşlarda araştırmacı olarak çalıştı. Bir süre Sosyal Hizmetler Akademisi'nde iktisat dersleri verdi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi iktisat bölümü öğretim üyesi iken Paradigmanın İflası adlı kitabından ötürü Terörle Mücadele Yasası'na muhalefetten 20 ay hapis cezasına çarptırıldı. Haymana Kapalı Cezaevi'nde yattı. 2004'te, 1994 yılında Gündem gazetesinde yayımlanan ve hiçbir adli işleme konu olmayan makalelerine "Akıntıya Karşı Yazılar" adlı kitabında yer veren Doç. Dr. Fikret Başkaya'nın, "devletin manevi şahsiyetine hakaret ettiği" gerekçesiyle üç yıl hapsi istendi. Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Başkaya'nın 'eleştiri sınırları içinde kaldığı'na hükmedilerek hakkında beraat kararı verildi (2005). 2006'da Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başkaya'nın "Paradigmanın İflası" adlı kitabına sesli kitap projesinde yer verdi. 77 yaşındaki Başkaya, 2007'den bu yana kurucusu olduğu Özgür Üniversite'de ders veriyor. |
(AÖ)