Haberin İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi (AYM) bianet'in başvurusuyla yayın yasağı kararı verilen Türkiye Büyük Millet Meclisi'de dört bakan hakkında yürütülen soruşturmayı, Cumhuriyet gazetesinin başvurusuyla 17-25 Aralık'ı ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) TIR'larını ve CHP'li Vekil Sezgin Tanrıkulu'nun başvurusuyla da Musul'daki Türkiye Konsolosluğunun işgal edilmesini kapsayan yayın yasaklarını hak ihlali saydı.
17-25 Aralık soruşturması
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi 17 Ocak 2014’te, 17-25 Aralık soruşturması hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmaya yayın yasağı getirdi.
Cumhuriyet gazetesini söz konusu kararı yargıya taşıyarak itirazda bulundu fakat mahkeme yayın yasağı kararının usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle itirazın reddine karar verdi. Gazete daha sonra mahkemenin red kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.
TIKLAYIN - 17 Aralık Soruşturmasına Yayın Yasağı
MİT TIR'ları
Adana 2 No'lu Hâkimliği MİT'e ait araçların durdurulmasına ilişkin ihbarı yapan şahıslar ile MİT görevlileri hakkında açılan soruşturmalarla ilgili olarak yayın yasağı getirdi.
Yasağa itiraz eden Cumhuriyet gazetesinin iptal talebi Adana 3 No'lu Hâkimliği tarafından reddedildi. Gazete kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.
TILAYIN - Adana 2 No'lu Hakimliğinin Yayın Yasağı Kararı
IŞİD'in konsolosluk saldırısı
Yine 2014’te IŞİD’in Musul'daki Türkiye Konsolosluğu’nun işgal edilmesi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kaçırılması olayına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi yayın yasağı getirdi.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, mahkemenin yayın yasağına itiraz bulundu fakat mahkeme itiraz talebini kararın usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle reddetti.
TIKLAYIN - Konsolosluk Baskınına ve Rehinelere Yayın Yasağı
Basın Konseyi de dahil oldu
Tanrıkulu daha sonra AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Basın Konseyi başkanı Pınar Türenç de yayın yasağı kararının itiraz incelemesinden geçerek kesinleştiğini, dolayısıyla karara karşı gidilecek bir başvuru yolu kalmadığını belirterek AYM başvurusu gerçekleştirdi.
Dört bakan hakkındaki soruşturma
Yine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimliği eski bakanlar Mehmet Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddiaları için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirdi.
Yasak kararını mahkemeye taşıyan bianet’in itirazı mahkemece reddedildi. bianet daha sonra kararı AYM’ye taşıdı.
TIKLAYIN - Dört Eski Bakanın Soruşturma Komisyonu Haberlerine de Yayın Yasağı
"İfade ve basın özgürlükleri ihlal edildi"
AYM tüm bu başvuruları dosyaların, konu yönünden hukuki irtibat nedeniyle birleştirilmesine karar vererek inceledi.
25 Eylül 2019’daki toplantısında başvuruları karara bağlayan AYM, ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddiaların kabul edilebilir olduğuna ve Anayasa'nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verdi. (HA)