Haberin İngilizcesi için tıklayın
,Gazeteci Hayri Demir’in Selahattin Demirtaş ile yaptığı söyleşi ve söyleşi sırasında birlikte çektirdiği fotoğraf “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davada delil olarak gösterildi.
23 Ekim’de Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) görülecek duruşma öncesinde bianet’e konuşan Demir, hakkında açılan davaya Bolu Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan araştırma tutanağının da eklendiğini söyledi
Selahattin Demirtaş ile 1 Ekim 2015’te yaptığı söyleşinin fotoğrafı ve metnin kendi sosyal medya hesabında paylaşmasının suçlamaya dayanak olarak gösterildiğini belirten Demir şöyle konuştu:
"Çalınan hafıza kartlarım polise ulaştırılmış"
“Ankara’daki evime, 28 Şubat 2017’de, hırsız girmişti. Eve giren kişi ya da kişiler, odada masanın üzerindeki para dolu kumbarayı almak yerine sadece çekmecedeki fotoğraf makinesine ait iki tane hafıza kartını götürdü. İhbarda bulundum. Polisler, gelip parmak izi araştırması yapıp, tutanak tuttu.
"Daha sonra çalınan hafıza kartları polise ulaştırılmış. Çelişkili tutanaklarda hafıza kartlarının il ve ilçe emniyet müdürlüğüne getirildiği belirtiliyor.
"Hafıza kartından çıkan fotoğraflar sonrası hakkımda iddianame hazırladı. Çalınan hafıza kartlarındaki haber, görüntü ve fotoğraflar suçlamaya delil olarak gösterildi. Kartın içindeki haber materyalleri suçlama konusu yapıldı. 9 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmam talep edildi.
"Bolu Emniyet Müdürlüğü tüm gazetecilik faaliyetlerimi araştırma tutanağına koymuş"
"Yargılamanın ilk duruşması geçtiğimiz Eylül’de aç kapa bir duruşmayla görüldü. 23 Ekim’de görülecek ikinci duruşma öncesi Bolu Emniyet Müdürlüğü tüm gazetecilik faaliyetlerimi bir araştırma tutanağına koymuş. İçerisinde HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın da olduğu haber çalışmam suçlama konusu yapılmış.
"Bolu Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan araştırma tutanağında, ‘Şahsın DİHA muhabiri olarak şu an tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş isimli şahıs ile yaptığı röportaja ait fotoğrafı paylaştığı görülmüştür’ denilmiş.
"Bir partinin başkanıyla röportaj yapmak suç mu?"
"6 milyon oy almış bir partinin başkanıyla yaptığım röportaj suçlama konusu yapılmış. Söz konusu araştırmadan anlıyoruz ki, gazetecilik hem hükümet hem de yargı nezdinde suç sayılabilen bir şeymiş.
"Eğer muhalif kesimdenseniz bu suçlamalardan kaçmanıza imkan yok. Bu örnek bile basın özgürlüğünün Türkiye’de geldiği yeri gösteriyor.
"Gazetecilere uygulanan yargı kıskacı zayıflatılmalı"
"Bunun bir kumpas davası olduğu açık. Dünya üzerinde 180 ülke var ve Türkiye basın ve ifade özgürlüğünde 157. sırada. Gün geçtikçe daha da gerileyen bir noktaya gidiyoruz. Dün öve öve bitiremedikleri bir yasa geçirdiler. Buna rağmen yargılanmalarımız devam ediyor. Gazetecilerin karşı karşıya kaldıkları yargı kıskacı bir an önce zayıflatılmalı." (HA)