Habarin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce “örgüt üyeliği” suçu gerekçe gösterilerek 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan gazeteci Nedim Türfent’in cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onandı.
12 Mayıs 2016’da gözaltına alındıktan bir gün sonra tutuklanarak cezaevine gönderilen Türfent, Karar Hükmünde Kararname (KHK) ile Kasım 2016’da kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiriydi.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Türfent cezanın onanmasının ardından tutuklu koğuşundan hükümlü koğuşuna alındı. Haberde onama kararının avukatlara daha tebliği edilmediği sadece Türfent'e iletildiği ifade edildi.
Ne olmuştu?
12 Mayıs 2016’da, içinde bulunduğu aracın Van girişinde durdurulması sonrası gözaltına alındı. 13 Mayıs’ta Yüksekova Savcılığı'ndaki ifade işlemlerinin ardından "Örgüte üye olmak" iddiasıyla tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemece tutuklandı.
Bu sırada sosyal medyadaki kimi hesaplardan Türfent'i tehdit eden paylaşımlar yapıldı.
Gazeteci Nedim Türfent, Hakkari Yüksekova'da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrasında yaşanan hak ihlallerini haberleştirmişti.
İddianameden
Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan, Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede Türfent, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” ile suçlandı.
Savcı, 23 sayfalık iddianamede Türfent’in Yüksekova’da gazetecilik faaliyeti kapsamında YPS üyeleriyle haber için yaptığı görüşmeler ve röportajları suç unsuru olarak gösterdi, 20 kişinin Türfent hakkında savcılık ve emniyette “tanık” olarak verdiği ifadelere ve fotoğraflı teşhislerine yer verdi.
İddianamede yer alan bu kişilerin beyanlarında Türfent’in Hakkari’de gazetecilik yaptığı, DİHA muhabiri olduğu, fotoğraf makinesi ve kamerasıyla görüntü çektiği yönündeki ifadelere yer verildi. İddianamede bu kişiler, Türfent’in yaptığı haberler ve çektiği görüntülerle “örgüte yardım ettiğini” öne sürdü.
Gazetecilikten “örgüt üyeliği” iddiası
Türfent’in örgüt üyeleriyle irtibat kurduğu, örgüt gençlik yapılanmasında yer alarak, örgüt talimatıyla hareket ettiğini iddia eden savcı, Türfent’in “örgütün medya sorumlusu olarak faaliyet göstererek, bu eylemleriyle örgüt ile fikir ve eylem birliği içerisine girerek organik bağ kurduğu ve bağın süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik arz ettiği”ni öne sürerek, Türfent’in “silahlı örgüte üye” olduğunu savundu.
Sosyal medya paylaşımları da suç sayıldı
İddianamede, Türfent’in sosyal medya paylaşımları de “örgüt propagandası” iddiasıyla suç delili olarak gösterildi. Savcı, Türfent’in sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarla “örgütün cebir, şiddet içeren yöntemlerini meşru gösterecek şekilde örgütün propagandasını yaptığını, bu şekilde zincirleme yoluyla örgüt propagandası” suçunu işlediği ileri sürdü. (HA)