Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
İstanbul Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği, bianet'in "Burak Erdoğan, Sevim Tanürek’in Ölümü Haberlerine Erişimi Engelletti" haberine erişim engeli getirdi.
TIKLAYIN - Burak Erdoğan, Sevim Tanürek'in Ölümü Haberlerine Erişimi Engelletti
Karar Burak Erdoğan’ın başvurusu sonrası alındı. İstanbul Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin aynı kararında avukat Efkan Bolaç’ın da 20 Haziran 2018’de yazdığı “Ahmet Burak Erdoğan’ın karıştığı kazaya yayın yasağı gelmiş! Yayın yasağı gelince bu kaza hiç olmamış mı sayılıyor? Hukuk neydi?” şeklindeki paylaşımına da erişim engeli getirildi.
Ahmet Burak Erdoğan’ın karıştığı kazaya yayın yasağı gelmiş! Yayın yasağı gelince bu kaza hiç olmamış mı sayılıyor? Hukuk neydi? pic.twitter.com/fOGc7nv8ha
— Efkan Bolaç (@efkanbolac) June 20, 2018
Twitter’ın henüz içerik ile ilgili işlem yapmadığını belirten Bolaç, karara itiraz edeceği bilgisini paylaştı.
"Yararlı ve ilgili olmayan nitelemeler yapıldı"
İstanbul Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararında haberin, haber verme hakkı kapsamında kalması ve bu nedenle hukuka uygun kabul edilebilmesi için kamu yararı taşıması ve haberde özle biçim arasındaki dengenin gözetilmiş olması gerektiği belirtilerek haberde gerekli, yararlı ve ilgili olmayan nitelemeler ve yorumlar yapıldığı ifade edildi.
Hakimlik ayrıca haberi tahrik edici olduğunu, kamuoyunda husumet ve kuşku yaratıcı, güveni zedeleyici üslup kullanıldığını belirtti.
Ne olmuştu?
24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçim döneminde CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin Erdoğan'a ithafen söylediği "İstersen gel bir de Sevim Tanürek cinayetini araştıralım. Açtırma ağzımı" sözlerini haberleştiren sitelererine erişim engeli getirilmişti. Cumhuriyet ve Diken gibi gazeteler İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli getirilen siteler arasındaydı. bianet de erişim engeli kararını haberleştirmişti.
İnce, Erdoğan'ın Yenikapı mitingde kendini hedef alan sözleri sonrasında bu sözleri söylemişti.
Sevim Tanürek'in ölümü
Cumhuriyet'te yer alan ama İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği'nin 19-06-2018 tarih ve 2018/3229 sayılı kararıyla erişime engellenen "İnce'nin sözünü ettiği 'Sevim Tanürek cinayeti' nedir?" başlıklı haberde yaşananlar şöyle aktarıldı:
* Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , henüz Başbakan olmadan önce, Refah Partisi'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken oğlu Ahmet Burak Erdoğan , 11 Mayıs 1998'de Şişli'de yaya geçidinde karşıya geçmeye çalışan TRT İstanbul Radyosu sanatçısı Sevim Tanürek 'e çarptı.
* Kazadan sonra derhal olay yerine belediyenin arazözleri geldi, kaza yaşanan caddedeki fren ve kan izlerini yok etti.
* Ahmet Burak Erdoğan hakkında trafik raporunda "dalgın olarak araç kullandığı" için kusur oranı sekizde üç (3/8) tespiti yapıldı. Savcı polisin raporuna dayanarak 3 aydan 20 aya kadar hapis istedi.
* Ardından, Sevim Tanürek kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
* Bunun üzerine Ahmet Burak Erdoğan hakkında ek iddianame düzenlenerek "istenen ceza 2 yıldan 5 yıla kadar hapis" diye değişti.
* İBB Başkanı Tayyip Erdoğan, derhal Sevim Tanürek için mezar temin etti, hastane masraflarını karşıladı. Onlar da şikayetlerinden vazgeçtiler. Ancak dava sürdü.
* Mahkeme Adli Tıp Trafik İhtisas Dairesi'nden kazayla ilgili rapor istedi. Bu dairenin başında makine mühendisi Eyüp Çakmak bulunuyordu. Sanık Erdoğan için "tamamen kusursuz" raporu düzenledi ve "sekizde sekiz (8/8) kusur ölen yaya Sevim Tanürek'tedir" dedi.
*Burak Erdoğan'ın ölümle sonuçlanan trafik kazasında kusur, yaya yolunda karşıdan karşıya geçmekte iken arabanın çarptığı yay Sevim Tanürek'te bulundu ve Burak Erdoğan beraat etti.
* Erdoğan başbakan olunca, oğul Erdoğan'a "kusursuzdur raporu" veren dairenin başkanı Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandı. (HA)