Haberin İngilizcesi için tıklayın
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) avukatları, 1 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK) internet platformlarını denetleme yetkisi veren yönetmeliğin iptali için Danıştay'a dava açtı.
TIKLAYIN - İnternetten Yayınlar RTÜK Denetimine Alındı
TIKLAYIN - Altıparmak: RTÜK Yönetmeliği Türkiye Sansür Tarihinin En Büyük Adımı
Bugün itibariyle yapılan başvuruda 30849 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik’in iptali ve yürütmenin durdurulması talep edildi.
Ok: Yönetmelik net ve anlaşılabilir değil
İptal başvurusuyla ilgili konuşan MLSA Eş-Direktörü Avukat Veysel Ok, yayınlanan yönetmeliğin ilgili kanununa, Anayasa’ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı olduğunu söyledi.
Ok şöyle devam etti: “Yönetmeliğin net ve anlaşılabilir olmaması ve bu durumun kötü niyetli olarak sansür amaçlı kullanılabileceği; lisanslama sistemi ve ücretlerle ilgili maddeler için de haber yapma hakkı için bir ön izin alınması ve bu hakkın ücrete tabi olmanın Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle davayı yürütmeyi durdurma talepli dava açtık.
"Danıştay yönetmeliğin durdurulmasına karar vermeli"
“Danıştay’ın Anayasa'ya ve hukuka uygun karar verip yönetmeliği durdurulmasına karar vermeli. Aksi halde Anayasa'ya ve kanuna aykırı davranmış olur. Bu yönetmelikle ilgili olarak ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için tüm hukuki yolları kullanacağız.”
“Bireysel iletişim’ ibaresiyle açık bir tanımının yapılmadı
Başvuruda ayrıca yönetmeliğin 4. maddesinde bahsi geçen “bireysel iletişim” ibaresinin açık bir tanımının yapılmadığı, bunun da hukuksuz uygulamaları kolaylaştırdığı ve internet ortamında yayın yapma için lisans istenmesi ve lisans prosedürünün ücretli olmasının ifade özgürlüğüne ve Anayasa'ya aykırı olduğu belirtildi.
Ankara Barosu da dava açmıştı
Ankara Barosu da aynı yönetmeliğin iptali için 6 Ağustos Salı günü dava açmıştı. MLSA’nın başvurusunda Ankara Barosu’nun itiraz ettiği yönetmeliğin 2. ve 4. maddelerine ek olarak, yönetmeliğin lisans ve ücretlendirme ile ilgili 7., 8. ve 12. maddeleri de Anayasa’ya aykırılık temelinde konu ediliyor.
TIKLAYIN - Ankara Barosu'ndan RTÜK Yönetmeliği'nin İptali İçin Dava
Baro’nun açıklamasında "01 Ağustos 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin 2/2-b ve 4/1-a maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali ile dayanak 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 29/A maddesinin Anayasa’ya aykırılığı iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne itiraz yoluna başvurulması talebiyle baromuzca Danıştay’da dava açılmıştır” denilmişti. (HA)