Haberin İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), barış akademisyenlerinin “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmalarının ifade özgürlüklerinin ihlali olduğuna karar vermesinin ardından CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer bildiriye imza atan Eskişehirli akademisyenlerle bir araya geldi.
AYM’nin barış imzacısı akademisyenler için hak ihlali kararı verdiğini hatırlatan Çakırözer, haklarında ihlal kararı verilen akademisyenlerin üniversitelerine geri döndürülmelerini istedi.
Çakırözer “Bu daha başlangıç, ihlal kararı tek başına yeterli değil… Bu karar hayatta bir karşılık bulmalı. Metni imzaladıkları gerekçesi ile üniversitelerden ihraç edilen tüm akademisyenlerin okullarına geri dönmesi sağlanmalı” diye konuştu.
TIKLAYIN - AYM, Barış Akademisyenleri İçin "Hak İhlali" Kararı Verdi
25 akademisyen “Eskişehir Okulu” kurdu
Eskişehir’de bildiriye imza attıkları gerekçesiyle üniversitelerinden ayrılmak zorunda bırakılan yaklaşık 25 akademisyen “Eskişehir Okulu” altında kurdukları atölyeler ile eğitim vermeye devam etti.
Bu şekilde akademiyi sokağa taşıyan Eskişehirli akademisyenler çeşitli atölyeler, dayanışma dersleri ve konferanslar ile akademik eğitimi üniversitenin dışına taşıdı.
“Akademisyenler sivil ölüme terk edildiler"
CHP’li Çakırözer bildiriye imza atan akademisyenlerle, ihraç edildikten sonra kurdukları Eskişehir Okulu’nda bir araya gelerek, AYM kararı doğrultusunda akademisyenlerin okullarına iadesinin yapılması çağrısında bulundu.
Okullarından ihraç edildikleri 2016 yılından bu yana akademisyenlerin neler yaşadıklarına ilişkin bilgi alan Çakırözer, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Barış akademisyenleri haklarındaki yargılamalar iki yılı geride bıraktı. Açılan yargılanmalar kapsamında 646 akademisyenden 204’ü için mahkumiyet kararı verildi. 36 akademisyenin cezası ertelenmedi. Dört akademisyenin cezasında ise erteleme kararı verildi.
“Aradan geçen iki yılda üniversiteler boşaltıldı. İmzasını çekmeyen akademisyenler maruz kaldığı baskı sonucu istifaya zorlandı. Çok sayıda akademisyen işsiz kaldı. Bilimsel çalışma için dahi olsa yurtdışına çıkamadılar. Pasaportlarına tahdit konuldu. Yurtdışına çıkanlar geri dönemedi. Kendi deyimleriyle sivil ölüme terk edildiler.”
"Karar gerçek hayatta karlılık bulmalı"
AYM’nin akademisyenler için verdiği hak ihlali kararının tek başına yeterli olmadığını, gerçek hayatta karşılık bulması gerektiğini vurgulayan Çakırözer şöyle devam etti:
“AYM kararının Ağır Ceza Mahkemeleri’ndeki tüm davaları etkilemesi gerek. Çünkü sadece fikirlerini ifade ettikleri için, bir bildiriye imza attıkları için insanlar cezalandırılmamalı, hapsedilmemeli; işlerinden edilmemeli.
“Beğenilir veya beğenilmez ancak fikirle mücadele sadece yine fikirlerle verilebilmeli. Demokrasi ve çoğulculuğu yaşatacaksak, fikir özgürlüğünü korumamız gerekir.”
“İhlal edilen tüm haklar iade edilmeli”
Kararın ardından barış imzacısı akademisyenlerle Eskişehir’den çağrıda bulunan Çakırözer, “Metni imzaladıkları gerekçesi ile üniversitelerden ihraç edilen tüm akademisyenlerin okullarına geri dönmesi sağlanmalı” dedi. Çakırözer akademisyenlerin taleplerini şöyle sıraladı:
“Üniversiteden ihraç edilen tüm akademisyenlerin okullarına iadesi sağlanmalı. Yurtdışından ülkesine dönemeyen akademisyenlerin dönüşleri sağlanmalı. Yurtdışı yasakları kaldırılmalı. İhlal edilen tüm hakları, mesela ihraç kaldığı süre boyunca alamadığı maaşı, yatırılmayan sosyal güvenlik primleri, manevi tazminat hakları iade edilmeli.” (HA)