Haberin İngilizcesi için tıklayın
Tutuklu barış akademisyeni Tuna Altınel için Fransa’nın Lyon kentinde eylem düzenlendi.
Lyon 1 Üniversitesi Matematik Bölümünden Doç. Dr. Tuna Altınel’in meslektaşları ve öğrencileri kendisine destek mesajları verdi.
Eylemde cezaevine giren barış akademisyeni Prof. Dr. Füsun Üstel için de serbest bırakılması talepleri dile getirildi.
TIKLAYIN - Barış Akademisyeni Füsun Üstel Cezaevine Girdi
Altınel için komite oluşturuldu
Lyon 1 Üniversitesi’nden araştırma görevlisi Thomas Blossier, Altınel'in serbest bırakılması için destek komitesini oluşturduklarını ve bu konuda Fransız Yüksek Eğitim ve Araştırma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile iletişim halinde olduklarını açıkladı.
Tuna Altınel Destek Komitesi, Lyon 1 üniversitesinin resmi internet sitesinde de “Liberté pour Tuna Altınel (Tuna Altınel’e özgürlük)” başlığıyla açıklama yayınladı.
Altınel’in uluslararası alanda kabul görmüş bir matematikçi ve insan hakları savunucusu olduğu belirtildi.
Altınel’in okulunda toplantı
Altınel’in görev yaptığı Lyon 1 Üniversitesi’nde öğrenciler, akademisyenler ve sendikalar 15 Mayıs’ta bir toplantı gerçekleştirdi.
Altınel’in meslektaşlarından Christine Charreton, “İfade özgürlüğü gibi bir üniversite değeri için savaşan birine dayanışmamızı olabildiğince fazla sayıda kişiyle sunmalıyız” diye konuştu.
Fransa Ulusal Yüksek Eğitim ve Araştırma Konseyi de (CNESER) aynı gün bu konuyla ilgili bir öneriyi oy birliğiyle kabul etti.
Konsey, Fransa’nın Avrupa Birliği, Yükseköğretim ve Dışişleri bakanlarından Türkiye’de akademisyenlerin ifade özgürlüğüne saygı duyulması için yapılması gereken ne varsa yapılmasını talep etti.
Yükseköğretim Bakanı: Derin endişe duyuyorum
Fransa Yükseköğretim Bakanı Frédérique Vidal ise konuya ilişkin 16 Mayıs’ta yaptığı konuşmada Türkiyeli meslektaşı için derin endişe duyduğunu belirterek Altınel’in bir an önce Fransa’ya dönüp görevinin başına geçmesi gerektiğini söyledi.
Vidal ayrıca, Fransa’nın her zaman için akademik özgürlüklere bağlı olacağının da altını çizdi.
Avrupa Matematik Derneği: İnsan hakları ihlali
Altınel’in tutuklanmasına karşı Avrupa Matematik Derneği’nden 14 Mayıs günü açıklama yapılarak insan haklarına yönelik bir ihlal olduğunu söyledi.
Altınel’in derhal serbest bırakılmasını ve öğretime ve araştırmaya devam etmek için Fransa'ya dönmesine izin verilmesini talep etti.
Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’ye çağrı
Fransa Dışişleri Bakanlığı da, Altınel’in tutuklanmasına ilişkin 14 Mayıs’ta yazılı bir açıklama yapmış, Altınel'in Türkiye'de tutuklanmasından “kaygı duyduklarını” belirtmişti:
“2016 yılında barış için bir dilekçe imzalayan akademisyenlerle ilgili Türkiye'de işletilen süreci Fransa dikkatle takip etmeye devam ediyor. Fransa, insan hakları ve temel özgürlükler konusunda Türkiye'yi verdiği taahhütlere tamamen saygı göstermeye çağırıyor.”
Ne olmuştu?
Lyon-1 Üniversitesi Matematik Bölümünden Doç. Dr. Tuna Altınel, Fransa'da gerçekleşmiş bir konferans gerekçe gösterilerek 11 Mayıs günü Balıkesir'de tutuklandı.
Altınel, 10 Mayıs'ta pasaportu üzerindeki tahdite dair bilgi almak için Balıkesir Nüfus Müdürlüğü'ne gitmiş, aynı gün gözaltına alınmıştı. Savcılığın tutuklama istemiyle adliyeye sevki ardından nöbetçi hakimliğin kararıyla tutuklanarak Kepsut L Tipi Cezaevi'ne gönderildi.
Soruşturma kapsamında Altınel'e Lyon'da katıldığı panel nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasının yöneltildiği belirtiliyor. Söz konusu panelde Altınel, eski HDP milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın konuşmalarını Türkçe'den Fransızca’ya tercüme etmişti.
Altınel Barış İçin Akademisyenlerin "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisi imzacılarından. Kendisinin yine TMK 7/2 suçlamasıyla yargılandığı davası İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. (TP)
* Fotoğraflar: Euronews, France24, FranceTV, Le Progres