Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Türkiye’deki gazetecilerin Schengen vizesi başvurularında “sistematik engellerle karşılaştığını” belirtti ve ayrımcı uygulamalara son verme çağrısı yaptı.
Vize başvurusunda bulunup ret alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gazetecilerin sayısının ciddi biçimde arttığını vurgulayan EFJ Başkanvekili Mustafa Kuleli şöyle konuştu:
“Schengen ülkelerinden gazetecilere uygulanan fiili vize ambargosunu sona erdirmelerini istiyoruz. Büyükelçilikleri Türkiye’deki gazetecilere yönelik ayrımcı yaklaşımlarını düzeltmeye çağırıyoruz. Önyargılarla gazetecileri engellemeyin.”
Vize başvurularıyla ilgili incelemelerin sıkılaştırıldığını ve randevu alma sürecinde bile uzun bekleme süreleri yaşandığını kaydeden EFJ, Avrupa Birliği ülkelerine görevleri gereği ziyaretlerde bulunan gazetecilere bile kısa süreli vizeler verildiğine dikkat çekerek, “Bu külfetli ve mali açıdan sürdürülebilir olmayan durum çözülmelidir” açıklamasında bulundu.
27 ülke Schengen’de
Schengen bölgesi, şimdilik 27 Avrupa ülkesinde ortak kurallarla uyumlu olarak, insanların serbest ve sınırsız dolaşımı için iç sınırlarını kaldırdığı bölgeyi ifade ediyor.
Schengen bölgesi şu anda 423 milyon kişilik bir nüfusa sahip ve 4 milyon 368 bin kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Schengen bölgesine dahil olabilmek için ülkenin AB üyesi olma zorunluluğu yok. Örnek olarak İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lichtenstein, Schengen bölgesinin ortak üyeleri ancak AB üyesi değiller.
AB üyesi olup Schengen bölgesine katılmamış da dört ülke var. Bunlar İrlanda, Romanya, Bulgaristan ve Kıbrıs.
Schengen bölgesine dahil olmayan Avrupa ülkeleri ise Arnavutluk, Andora, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kıbrıs, Gürcistan, İrlanda, Kuzey Makedonya, Moldova, Monako, Karadağ, Romanya, Rusya, San. Marino, Sırbistan, Türkiye, Ukrayna, Birleşik Krallık ve Vatikan.
Türkiye’nin önündeki engeller
Avrupa Parlamentosu, Schengen bölgesine dahil olmak isteyen ülkelere Vize Serbestisi Yol Haritası sunuyor.
Bu, AB ülkelerine vize muafiyetini elde etmek için Türkiye tarafından atılması gereken adımları içeren teknik bir belge.
“Belge güvenliği”, “göç ve sınır yönetimi”, “kamu düzeni ve güvenliği” ve “temel haklar” alanlarında AB tarafının Türkiye’den beklentilerini içeriyor.
Yol Haritasında kayıtlı toplam 72 kriter var. Türkiye’nin bu aşamada karşılamaktan uzak olduğu kriterler, kişisel verilerin korunması, Europol ile operasyonel işbirliği, sınır yönetimi ile ilgili mevzuat, ikili Geri Kabul yükümlülüklerinin uygulanması, tüm AB üyesi ülkelerine ortak bir vize politikası uygulanması ve geri kabul başlıkları altında yer alıyor.
Türkiye 22 kriteri ise karşılamış veya karşılanmaya yakın durumda. 40 kriter ise kısmi olarak karşılanmış.
Türkiye’deki AB ülkesi temsilcilikleri, dünya genelinde en fazla Schengen vizesi başvuruları konusunda ilk üç sırada. Koronavirüs salgını sırasında önemli ölçüde düşüş yaşansa da, normalde yıllık yaklaşık bir milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Schengen vizesi için başvuru yapıyor.
Bu başvuruların yaklaşık yüzde 17’si reddediliyor. 2022'de başvuruların yüzde 15'i reddedilirken, 2023'ün ilk 6 ayında başvuruların yüzde 50 kadarı reddedilmiş durumda. Dünya genelinde Schengen vizesi başvurusu reddedilenlerin oranı ise yüzde 13,4 civarında.
Schengen vizesi başvuru ücreti 80 euro. 18 yaşından küçüklere indirim uygulanıyor. 12 yaşından küçük başvuru sahipleri ise ücret ödemiyor.
Schengen hakkında daha detaylı bilgi için TIKLAYIN
TIKLAYIN - Türkiye, AKPM'ye başvurdu: "Schengen retleri yüzde 300 arttı"
(HA)