Fotoğraf: İsveç'in başkenti Stockholm'de bir Kürt gösterisi/Twitter
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Salı günü Bükreş'te yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği için Türkiye ile imzalanan anlaşmaya uyduğunu savundu ve Ankara'nın iadesini talep ettiği siyasal sürgünlerle ilgili kararların İsveç mahkemelerince verileceğini yineledi.
NATO dışişleri bakanlarının Romanya'nın Bükreş kentinde bir araya geldiği toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan NATO'nun siyasi şefi, İsveç ve Finlandiya'nın Madrid zirvesi öncesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile imzalanan terörle mücadele anlaşması kapsamında ilerleme kaydettiğini vurguladı.
"Sınır dışılar ve iadelerle ilgili bireysel kararlar İsveç mahkemelerinin elindedir. Hukukun üstünlüğüne göre, yasaları siyaset insanları çıkarır ancak sonunda bir iade işlemi mahkemeye sunulan kanıtla bağlıdır. Demokratik devletler böyle çalışır" dedi.
Eski Norveç başbakanı Stoltenberg, bu nedenle Stockholm ve Helsinki'nin imzalanan memoranduma uygun hareket ettiğini vurguladı. İsveç'in terörle mücadele yasalarını değiştirdiğini, Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile bağlantılı kişileri sınır dışı ettiğini ve terörist tehditlerle başa çıkmak için üçlü bir mekanizma kurduğunu hatırlattı.
Kasım başında Ankara'ya yaptığı ziyaret sırasında Stoltenberg, Türk makamlarını her iki İskandinav ülkesince üstlenilen güvenlik taahhüdünü savunarak İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği önündeki engeli kaldırmaya çağırmıştı.
Kristersson: "Türkler ilk kez
memnuniyet ifade etti
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da İsveç haber ajansı TT'ye verdiği demeçte, yılbaşında yürürlüğe girecek yeni terör yasasının uygulanmasına yazdan önce başlayacaklarını söyledi.
Kristersson, Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında 28 Haziran'da NATO Madrid Zirvesi'nde imzalanan Üçlü Memorandum kapsamında geçtiğimiz Cuma Stockholm'de gerçekleştirilen ikinci ortak mekanizma toplantısını değerlendirdi.
Toplantının verimli geçtiğini aktaran Kristersson, "Türk tarafı açıkça ilk defa memnuniyetlerini dile getirdi." dedi.
Kristersson, yeni terör yasasına değinerek, "Bu yılın başında çıkacak ve terör örgütlerine katılmayı engelleyen terör yasasının uygulaması yazdan önce yürürlüğe girecek, İsveç, Türkiye ile yapılan anlaşmaya uymaya devam ediyor." diye konuştu.
Türkiye'nin ne zaman İsveç'in NATO üyeliğini onaylayacağını bilmediğini söyleyen Kristersson, bunu Türkiye'nin bileceğini kaydetti.
Öte yandan, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Bükreş'te görüştü.
Görüşme sonrası açıklama yapan Billström, "Görüşme oldukça verimli ve güzel geçti." dedi.
Yeni Erdoğan görüşmesi olmayacak
Bunlara rağmen Türkiye'nin İsveç'in NATO başvurusuna ne zaman evet diyebileceği belirsiz. İsveç Başbakanı, "Dürüst cevap, her an olabilir, ama bu kararı Türkiye verecek" diyor.
Başbakan, Erdoğan'la yeni bir görüşmenin gündemde olmadığını söyledi. "Ankara'da görüştük, başka bir görüşmeye ihtiyaç yok," dedi.
Kristersson, Haziran'daki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin süreci etkileyebileceğini kabul ediyor: "Bütün ülkelerde iç siyaset rol oynuyor, bu İsveç için de, Türkiye için de geçerli."
(AEK)