* Fotoğraf: Canva
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İsrail Başbakanlık Basın Ofisi, bugün (7 Temmuz) bir açıklama yaparak Türkiye ve İsrail arasında bir havacılık anlaşması imzalandığını duyurdu.
Açıklamaya göre, ön anlaşma İsrail hava yollarının Türkiye'ye uçuşlarını yeniden başlatmasını sağlama yolunda bir adım olma özelliği taşıyor.
Basın Ofisi de ön anlaşmayı "İsrail hava yollarının Türkiye'ye uçuşlarını yeniden başlatmasını sağlaması beklenen havacılık anlaşmasının nihai olarak imzalanmasına giden yolda hayati bir aşama" olarak tanımladı.
İsrail ve Türkiye'nin sivil havacılık otoritelerinin yöneticilerinin bugün imzaladığı anlaşma, İsrail Başbakanı Yair Lapid'in 23 Haziran'da Dışişleri Bakanı sıfatıyla başkent Ankara'ya yaptığı ziyaret ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile varılan mutabakatın ardından geldi.
Anlaşma imzalanmadan önce sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan İsrail Ulaştırma Bakanı Merav Michaeli, anlaşmanın "İsrail ile bölge ülkeleri arasındaki ekonomik ve stratejik bağları güçlendirme yolunda önemli bir adım" olduğunu söyleyerek şu değerlendirmede bulundu:
"Türk şirketlerinin İsrail'e uçuşlarına ek olarak İsrail uçuşlarının Türkiye'deki çeşitli destinasyonlara dönüşünü sağlayacak altyapıyı üretmesi beklenen tarihi bir havacılık anlaşmasına imza atacağız."
Türkiye'deki ticaret ataşeliği de yeniden açılacak
Öte yandan, Şalom gazetesinin aktardığına göre, İsrail Türkiye'deki ekonomi ve ticaret ataşeliğini de yeniden açma kararı aldı.
İsrail Ekonomi Bakanı Orna Barbivai salı günü (5 Temmuz) yaptığı açıklamada, 1 Ağustos 2022 tarihinden itibaren İsrail'in İstanbul'daki ticaret ataşeliğinin faaliyetlerine yeniden başlayacağını duyurdu.
Orna Barbivai, "Ticaret ataşeliğinin yeniden açılması, İsrail'in Türkiye ile ekonomik ilişkilerini güçlendirme taahhüdünü gösteriyor" diyerek "on yıldan uzun süre sonra, iki ülke arasında ortak bir ekonomik konferans düzenlemeyi amaçladıklarını" açıkladı.
Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler, özellikle 2010'daki Mavi Marmara baskınından sonraki dönemde kopma noktasına gelmişti.
İki ülke Mavi Marmara olayından sonra karşılıklı büyükelçilerini çekmişti. Bu olayın ardından Haziran 2016'da iki ülke anlaştı ve yeni atanan büyükelçiler Tel Aviv ve Ankara'da 2016 sonunda göreve başladı.
Türkiye 2018'de de ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan etmesinden sonra büyükelçisini yine geri çekti, İsrail de aynı adımı attı.
İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2021 yılında yüzde 30 oranında artarak 7,7 milyar dolara seviyesine ulaştı. (SD)