* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İsveç Devlet Silah İhracat Kontrol Dairesi (ISP) Başkanı Karl Evertsson, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularına Türkiye'nin getirdiği itirazlara ilişkin dün (29 Mayıs) İsveç basınına açıklamalarda bulundu.
Aslında bir "ambargo"nun söz konusu olmadığını söyleyen Evertsson, "İsveç Savunma Bakanlığından başvurular alındıkça bireysel değerlendirmeler yapıldığını" kaydetti: "Mevcut şartlara göre pozisyon alıyoruz."
Söz konusu değerlendirmelerin "savunma, güvenlik ve dış politika gerekçeleri ve kriterlerine göre yapıldığını" ifade eden ISP Başkanı Evertsson, "Bunlar zaman içinde değişebilir. Fırtınalı zamanlardayız ve Ukrayna'daki savaştan İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin tartışmalara kadar güvenlik politikası alanındaki her şey değerlendirmeleri etkileyebilir" dedi.
Evertsson'ın İsveçli şirketlerin Türkiye'ye silah satmakta özgür olduğunu açıkça ifade etmediğini dile getiren Expressen haber sitesi, "İsveç'in NATO başvurusuna ilişkin tartışmaların şartları değiştirdiğini" söylediğini aktardı.
Evertsson, İsveç yapımı tanksavar AT-4 silahlarının "Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) eline nasıl geçtiğine" ilişkin soruya ise "Biz, bu silahları örgütlere ihraç etmiyoruz. Bu, söz konusu silahların ABD'nin lisansı altında da üretiliyor olması ve bunların üçüncü ülkelere gönderilmesine izin verilmemesi koşuluna dikkat etmemizden kaynaklanıyor olabilir" yanıtını verdi.
ISP, 15 Ekim 2019'da Türkiye'ye silah satışını yasaklamıştı. Devlet radyosu SR'nin haberine göre, bu tarihten sonra 3 İsveç merkezli özel silah üreticisi şirketin Türkiye'ye silah satma isteği kabul edilmemişti.
Expressen gazetesi, Türkiye'nin İsveç'ten NATO üyeliğine "Evet" demek için beş temel talepte bulunduğunu hatırlattı: "Teröre siyasi desteğe son verilmesi; terörü finanse eden kaynakların ortadan kaldırılması; PKK ve PYD'ye silah desteğinin durdurulması; Türkiye'ye yönelik ambargo ve yaptırımların kaldırılması; teröre karşı küresel işbirliği"
Erdoğan'dan açıklama
Öte yandan, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da Azerbaycan ziyareti dönüşünde İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvurusuna ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, 25 Mayıs'ta iki ülkeden gelen heyetler ile yapılan görüşmelerde Türkiye'nin endişelerinin giderilip giderilmediğine yönelik soruya özetle şu şekilde cevap verdi:
"Finlandiya ve İsveç ile bizim heyetimizin yapmış olduğu görüşmeler maalesef beklenen düzeyde olmadı. Bunların beklentisi var fakat Türkiye ile ilgili atmaları gereken adımları atmadıkları gibi, bu görüşmeleri yaptığımız süreç içerisinde hala bunlar, özellikle İsveç, Stockholm'ün caddelerinde teröristleri gezdiriyor, kendi polisleriyle onları güvence altına alıyor."
Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti'nin başında olduğu sürece, teröre destek veren ülkelerin NATO'ya girmesine 'evet' demeyeceklerini" belirtti.
İsveç ve Finlandiya'nın olası NATO üyeliklerinin Rusya-Ukrayna savaşının gidişatını nasıl etkileyeceğine yönelik Erdoğan, "Her şeyden önce Rusya bu işlere olumlu bakmıyor malum. Özellikle Finlandiya konusu Rusya için rahatsız edici. Niye? Çünkü sınır. Sınır ülke olduğu için de bir defa Finlandiya'nın NATO'ya girmesine hiç sıcak bakmıyor" dedi. (SD)