Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türk lirası Salı günü dolar karşısında yüzde 1,5 kadar değer kaybederek bu yılın en düşük seviyesine yaklaştı.
Kayıplar, Rusya parlamentosunun doğu Ukrayna'da iki ayrılıkçı bölgeyle imzalanan anlaşmaları onaylamasıyla geldi.
NATO üyesi Türkiye, hem Ukrayna hem de Rusya ile iyi ilişkilere sahip olduğu için krizde zorlu bir dengeleme eylemiyle karşı karşıya. Ankara, Rusya'nın iki bölgenin bağımsızlığını tanıma kararını eleştiriyor, ancak yaptırımlara karşı çıkıyor.
1USD = 13.9025 TL
Reuters'in haberine göre TL 13.9025'e kadar geriledi ve Ocak başından bu yana en büyük günlük kaybını yaşadı. Ankara para birimini istikrara kavuşturmak için harekete geçtiğinden, o zamandan beri dar bir aralıkta işlem gördü. 16:25 itibariyle TL kayıplarını 13.85'e indirdi.
GlobalSource'un İstanbul merkezli analisti Atilla Yeşilada, "Uzun süreli bir çatışma... enerji fiyatlarını yıl boyunca yüksek tutabilir, hatta daha da yükseltebilir. Enerji şoku, Türkiye'de yaşamı perişan etmek için çeşitli kanallardan ilerliyor" dedi.
Rus ve Ukraynalı turist gelişlerinin 2021'dekiyle aynı kalacağı veya biraz düştüğü varsayıldığında, uzun süreli herhangi bir çatışmanın bu yaz Türkiye'ye turist akışını yaklaşık 2 milyar dolar azaltabileceği düşünülüyor.
Geçen yıl TL, ABD para birimi karşısında yüzde 44 değer kaybetmişti. Değer kaybı, Merkez Bankası'nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın baskısı altında Eylül'de alışılmışın dışında 500 baz puanlık faiz indirimine gitmesinin ardından gelmişti.
Forex piyasasındaki maliyetli devlet müdahaleleri ve TL mevduatlarını değer kaybına karşı koruma planı, geçen yıl 18,4'lük rekor düşüş sonrasında yerli para birimini destekledi.
TL'nin geçen yıl sonundaki düşüşü, Türkiye'nin ithalata bağımlı ekonomisi için yıllık enflasyonun yaklaşık yüzde 50'ye yükselmesini tetikleyerek enerji ithalat maliyetlerine ilişkin endişeleri artırmıştı.
Petrol fiyatları, Moskova'nın doğu Ukrayna'ya asker göndermesinin ardından 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkarak, fiyatları varil başına 100 dolara yükseltti ve arz kaygılarının artışına yol açtı. (AEK)