Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması, eş genel başkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan'ın da aralarında bulunduğu 451 partili hakkında 5 yıl süreyle siyasi yasak getirilmesi talebiyle 17 Mart 2021’de hazırlanan iddianameyi kabul eden Anayasa Mahkemesi’ne (AYM), Diyarbakır Barosu’ndan konuyla ilgili önemli bir başvuru yapıldı.
TIKLAYIN - AYM, 'HDP'nin kapatılması' iddianamesini kabul etti
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Nahit Eren, HDP’ye yönelik hazırlanan iddianame ve yargılamaya ilişkin AYM’ye “Amicus Curiae (Mahkeme dostu)” sıfatıyla başvurdu. Latince bir hukuk terimi olan Amicus Curiae, “bir davanın tarafı olmasa da davaya olan ilgisi veya sahip olduğu bilgi nedeniyle mahkemeye görüş sunarak davanın karara bağlanma sürecine yardımcı olan kişi veya kuruluş” anlamına geliyor.
"Seçme ve seçilme hakkının ihlali"
Başvurusunda Baroların ve özelde de Diyarbakır Barosu’nun görevi ve misyonu hakkında hatırlatma ve bilgilendirmelerde bulunup, HDP’nin kapatılması talebiyle hazırlanan iddianame hazırlanma süreci ve ayrıntılarına yer veren Eren, demokrasilerde siyasi partilerin önemi üzerinde durdu.
Siyasal partilerin çoğulculuğun tesisi ve düzgün biçimde işleyen bir demokrasi bağlamında zorunlu/gerekli bir rol üstlendiğinin altını çizen Eren, “siyasi partilerin demokrasinin gereğince işlemesinde temel bir örgütlenme biçimini temsil ettiği kabul edilmesi gerektiğini” vurguladı.
Tüzük, programları ve yürütülen faaliyetler nedeniyle siyasi partilerin kapatılmasının 1990’lı yılların başından itibaren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başvuruları ve Anayasa Mahkemesi kararlarıyla yaygın ve sistematik olarak uygulandığını belirten Eren, Anayasa Mahkemesi tarafından geçmişte kapatılan partileri hatırlattı.
Eren, AİHM tarafından siyasi parti kapatma kararları ile ilgili olarak yapılan başvurularda ise biri hariç (Refah Partisi/Türkiye) tamamında “örgütlenme özgürlüğü” ile “seçme ve seçilme hakkının ihlali” kararları verildiğine işaret etti.
Ne olmuştu?
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin kapatılması istemiyle hazırladığı ikinci iddianameyi 7 Haziran'da AYM'ye göndermişti. Mahkemenin 21 Haziran'da yaptığı ilk incelemede iddianame kabul edilmişti ve iddianameyle ilgili 70 ek klasör ve 8 flash bellek partiye iletilmiş, 60 günlük savunma süresi verilmişti.
HDP ilk savunması için ek süre talebinde bulunmuştu. 843 sayfalık ikinci iddianamede, 451 kişi hakkında siyasi yasak isteniyor.
TIKLAYIN - Kapatma davası iddianamesi HDP'ye tebliğ edildi
TIKLAYIN - Sancar: İddianameyi MHP hazırladı, son şekli Saray verdi
TIKLAYIN - Siyasi yasak istenen HDP'lilerin tam listesi
(EMK)