Fotoğraf: Hakan Firik / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Türkiye’nin yangınla mücadelede kullandığı araç envanterini açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in orman yangınlarıyla müdahale eden araç sayılarına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Bakan Pakdemirli, 2021’de çıkan yangınlara 3 amfibik uçak, 39 yangın söndürme helikopteri, 6 yönetim helikopteri, 4 insansız hava aracı, 1078 arazöz, 281 su ikmal aracı, 2270 ilk müdahale aracı, 181 dozer ve 501 diğer iş makinasıyla müdahale edildiğini ifade söyledi.
Pakdemirli, helikopterlerin kapasitelerinin 2 bin 500 ile 10 bin litre arasında değiştiğini aktardı.
TIKALYIN - Orman yangınlarında devletin sorumluluğu ve sorumsuzluğu
Garanti uçuş ödemesi
Atila Sertel’in helikopterlerin uçuş saat ücreti ve garanti ücret ödemesi yapılıp yapılmadığına ilişkin sorularını da yanıtlayan Bakan Pakdemirli, “Bu helikopterlerin ücretleri teknik özellikleri ve kapasitelerine göre değişmektedir. Dünyada hava aracı kiralamalarında garanti uçuş saati uygulaması yaygın bir yöntemdir. Ülkemizde helikopter ve uçak kiralaması yapılan ilk günden bugüne garanti uçuş saati uygulaması yapılmaktadır” diye konuştu.
Geçici işçilere kadro yok
Sertel’in “Kadrolu ve geçici olarak görev yapan orman işçisi” sayısına ilişkin sorusuna da yanıt veren Pakdemirli, Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde 8 bin 582 daimi işçi ve 8 bin 140 geçici işçinin görev yaptığını belirtti.
Bakan Pakdemirli Sertel’in geçici orman işçilerine kadro verilmemesinin nedeni ve bu konuda yürütülen bir çalışma olup olmadığına ilişkin sorusunu ise yanıtsız bıraktı.
Atila Sertel de buna karşılık, orman işçilerine kadro verilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’de başta beşli çete olmak üzere tüm ihalelere para var. Orman işçisine gelince para yok, kadro yok. Bu büyük haksızlıktır” dedi.
Türkiye’de orman yangınlarıTürkiye için 2021 orman yangınları açısından bir felaket yılı oldu. 28 Temmuz’da 2021'de Antalya Manavgat’ta başlayan yangınlar, Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu’ya yayıldı. 12 Ağustos itibariyle 49 ilde 299 orman yangını çıkmıştı. Yangınlarda 8 kişi hayatını kaybetti. Ölen hayvanların sayısına ilişkin bir veri ise aradan geçen aylarda verilmedi. Yangınlara Rusya’dan kiralanan 3 söndürme uçak yetişemeyince Azerbaycan, Ukrayna, Rusya, İspanya, Hırvatistan, Katar ve İran personel ve araç desteği sağladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türk Hava Kurumu’nun (THK) uçaklarını kullanmaması ise eleştiri konusu oldu. Yangınların yerleşim yerlerine sıçraması nedeniyle yüzlerce köy ve kasabadan binlerce kişi kara ve deniz yoluyla tahliye edildi. Sadece Manavgat'ta 56 bin 663, Marmaris'te 12 bin 935, Bodrum'da 11 bin 898, Köyceğiz'de 1629 ve Gündoğmuş'ta 685 olmak üzere toplam 83 bin 810 hektarlık alan yandı. Bu yangınların büyüklüğü İstanbul'un yüzölçümünün yüzde 15'inden daha büyük ve 118 bin futbol sahası büyüklüğünde. Türkiye Orman Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre de 1988-2019 arasında çıkan 68 bin 579 adet yangında 336 bin 824 hektarlık alan yanmış durumda. Bu veri, yılda ortalama 2 bin 143 adet yangına ve 10 bin 526 hektar alanın tahribine tekabül ediyor. |
(HA)