Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrı yapan 10 büyükelçiyi “istenmeyen kişi” ilan edilmesi talimatı verdiğini açıklamasının ardından yeni bir gelişme yaşandı.
ABD Büyükelçiliği, ülkelerin kanun ve nizamlarına riayet etmesini öngören Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet ettiklerini açıkladı.
ABD Büyükelçiliği resmi sosyal medya hesaplarından “ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit eder" açıklaması yaptı.
Aynı içerikteki mesajı Kanada ve Hollanda büyükelçilikleri de paylaştı. Finlandiya, İsveç, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçiliği ile Danimarka Büyükelçisi de ABD Büyükelçiliği'nin açıklamasını retweet etti.
— U.S. Embassy Turkey (@USEmbassyTurkey) October 25, 2021
Fransa: Resmi bildirim yapılmadı
Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki açıklamada imzası olan Almanya ve Fransa’dan Viyana Sözleşmesine ilişkin şu ana kadar herhangi bir bildirim yapılmadı.
Fransa Dışişleri Bakanlığı birkaç saat önce büyükelçilerinin "istenmeyen kişi" ilan edilmesi yönünde Türkiye'den şu ana kadar kendilerine resmi bir bildirim yapılmadığını açıkladı.
AA: Erdoğan tarafından olumlu karşılandı
Anadolu Ajansı, ABD, Kanada, Hollanda, Finlandiya, İsveç, Norveç, Yeni Zelanda ve Danimarka'nın elçiliklerinden yapılan 'Viyana Sözleşmesi' açıklamasının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını yazdı.
Ajans haberi "Cumhurbaşkanlığı kaynakları, ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını bildirdi" diyerek verdi.
Cumhurbaşkanlığı kaynakları, ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını bildirdi.
— AA Canlı (@AACanli) October 25, 2021
Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesi ne diyor? Söz konusu madde, diplomatik misyonların, bulundukları ülkelerin içişlerine karışmayacağına yönelik ifadeleri içeriyor: 1. Ayrıcalıklarına ve bağışıklıklarına hâlel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan bütün şahıslar kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmekle yükümlüdür. Anılan Devletin iç işlerine karışmamakla da bu şahıslar keza yükümlüdür. 2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmi işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak diğer bir Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür. 3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz. |
TIKLAYIN - 10 Büyükelçilik: Kavala derhal serbest bırakılmalı
TIKLAYIN - Emekli Büyükelçi Eralp: Aşırı bir tepki
Ne olmuştu?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dört yıldır cezaevinde tutulan Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulunan 10 ülkenin büyükelçisine sert tepki göstermiş ve Dışişleri Bakanlığına büyükelçilerin "istenmeyen kişi" ilan edilmeleri için talimat verdiğini açıklamıştı.
Erdoğan, "Burası öyle zannettiğiniz gibi bir kabile devleti değil, burası Türkiye, anlı şanlı Türkiye. Burada kalkıp da Dışişleri Bakanlığına gelip talimat verme gibi bir yola giremezsiniz. Gerekli talimatı ben Dışişleri Bakanımıza verdim. Ne yapması gerektiğini söyledim. 'Bu on tane büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz' dedim. Zira bunlar Türkiye'yi tanıyacaklar, anlayacaklar, bilecekler, Türkiye'yi bilmedikleri, anlamadıkları gün terk edecekler" demişti.
Diplomasi kuralları uyarınca büyükelçilerin "persona non grata" (istenmeyen kişi) ilan edilmeleri halinde Türkiye'yi terk etmeleri gerekiyor.
TIKLAYIN - Büyükelçi geriliminde önemli Pazartesi
(HA)