Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kıbrıs Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, yıllardır kapalı olan "hayalet sahil" Maraş’ın (Varosha) Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları dışında tek yanlı olarak 8 Ekim 2020'de açılması kararına karşı yaptırım kararı aldı.
Maraş kararında imzası bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la birlikte 14 hükümet ve komite üyesinin Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarını iptal etti, yenilememe kararı aldı.
TIKLAYIN - KKTC Başbakanı ve bakanlar pasaportsuz kalabilir
Güney Kıbrıs’ın hükümet sözcüsü Marios Pelekanos, üç saatlik kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada kararın sadece Maraş'ın açılışında yer alan Kıbrıslı Türk yetkilileri ilgilendirdiğini söyledi.
Pelekanos, Maraş’ın açılması adımının Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve güvenliğini baltaladığını belirtti.
TIKLAYIN- "Hayalet Sahil" Maraş açıldı: Neden kapanmıştı?
Ayrıca Maraş'ın açılması kararıyla ilgili olarak Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurma kararı alındığını duyurdu. Bu, Kıbrıs'ın Türkiye'ye karşı AİHM’e yaptığı beşinci başvuru olacak.
Tatar: Hukuki zemini yok
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, karar sonrasında yaptığı açıklamada kararı alan Rum yönetimini kınadığını söyledi. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, iki halkın ortak bir cumhuriyeti olduğunu, pasaportun anlaşmadan doğan haktan alındığını hatırlattı ve bu hakka saygı duyulmasını istedi.
Meselenin bireysel değil toplumsal bir mesele olduğunu söyleyen Tatar, "Karar beni bağlamıyor. Şahsen ben yıllardır bu pasaportu kullanmadım, ancak bu halkımızı toplumumuzu ilgilendiren bir meseledir. Bizim halkımız şimdiye kadar bu pasaportları aldıysa, içinde bulunduğu koşullardandır. Çeşitli karşı karşıya kaldığımız haksızlıklardan dolayı seyahat, burs gibi nedenlerden almıştır" dedi.
Tatar "Bizim mücadelemizi, bambaşka yerlere çekerek, 'Pasaportları iptal ederiz' şeklinde açıklamaları kınıyorum, reddediyorum. Bu kararı alan Rum yönetimini kınıyorum. Bu bir çağdışılıktır, bu bir ırkçılıktır, insan hakları bakımından yanlıştır ve hukuki bir zemini yoktur. Vatandaşlar arasında böyle bir ayrım yapmak kabul edilebilir bir şey değildir" diye konuştu.
Kimlerin Kıbrıs pasaportu var?
Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurucu ortaklığından kaynaklanan "kimlik" ve "pasaport" hakları bulunuyor. Resmi rakamlar olmasa da adadaki gazetelere yansıdığı kadarıyla 160 binden fazla Kıbrıslı Türk, Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği ya da pasaportu taşıyor. 120 bin Kıbrıslı Türk'ün ise doğum belgesi gibi diğer belgelere sahip olduğu belirtiliyor.
Kıbrıs hakkında notlar
- 1960'ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nde her iki toplum da yüzde 70 Rum- yüzde 30 Türk oranında her kurumda temsil hakkına sahipti.
- Kıbrıs, 1974 yılından beri bölünmüş durumda. Ada, kuzeyi bir Kıbrıs Türk hükümeti ve üçte ikisi Kıbrıslı Rumlar tarafından yönetilen, uluslararası alanda tanınan ve Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney Kıbrıs) şeklinde bölündü.
- Türklerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) olarak adlandırdığı Kuzey Kıbrıs - yaklaşık 300 bin nüfusa sahip - sadece Türkiye tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınırken, dünyanın geri kalanı onu Kıbrıs'ın bir parçası olarak görüyor. Yasaklı Kıbrıs tatil beldesi Maraş geçen yıl yeniden açıldı.
(HA)